Je simpelweg beter willen voelen is een uitstekende reden om stress te vermijden. Maar ook wetenschappelijk gezien is het slim om niet als een stresskip door het leven te gaan. Bij stress maakt je lichaam cortisol aan, het stresshormoon dat invloed heeft op veel belangrijke processen in je lichaam. Die aanmaak van cortisol wil je juist verlagen.
Chronische stress zorgt voor langdurig verhoogde cortisolwaarden, waardoor je last kunt krijgen van vervelende kwalen als gewichtstoename, huidproblemen en een onregelmatige menstruatie. Of erger: stress wordt genoemd als een mogelijke oorzaak van veel ernstige aandoeningen.
Weten dat stress slecht voor je is, laat een teveel aan het stresshormoon cortisol helaas niet direct als sneeuw voor de zon verdwijnen. Met deze puur natuurlijke methoden houd je je cortisolwaarden in toom:
1 Zorg voor een goede nachtrust
Om gezond en fit te zijn, heb je tenminste zeven uur slaap per nacht nodig. Maar de kwaliteit van je slaap is minstens zo belangrijk. Die wordt – zowel positief als negatief – beïnvloed door verschillende factoren. Regelmaat in je slaappatroon helpt, dus probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijd te gaan slapen en ontwaken. Drink verder geen cafeïne meer na drie uur ’s middags en vermijd ‘schermstaren’ in de twee uren voor je naar bed gaat. Slaap je in het weekend graag lang uit om slaap in te halen? Beter van niet, want daarmee verstoor je alleen maar de volgende slaapcyclus.
2 Pas ontspanningstechnieken toe
Lange to-do-lijsten, een agenda bomvol afspraken, onenigheid met je lief, gedoe in het verkeer, je veeleisende baas: de hele dag door krijg je te maken met mogelijke stresssituaties. Wat de oorzaak ook is, bij iedere vorm van stress maakt je lichaam cortisol aan. Het is – zelfs voor geboren controlfreaks – onmogelijk om altijd alles onder controle te houden. Maar je kunt gelukkig wél invloed uitoefenen op hoe je brein reageert op stress. Ontdek wat jou helpt ontspannen. Dat kan van alles zijn: van ademhalingstechnieken, luisteren naar je favoriete album en yoga tot meditatie, schrijven of een stukje wandelen. Zo’n persoonlijke ontspanningstechniek zorgt ervoor dat je de aanmaak van het stresshormoon cortisol kunt verlagen, ook tijdens stressvolle momenten.
3 Sport verstandig
Regelmatig sporten kan cortisolwaarden verminderen, mits je op de juiste manier beweegt. Te intensief sporten verhoogt de aanmaak van het stresshormoon cortisol juist tijdelijk. Meestal is dat niet zo erg, want op de langere termijn zorgt ook zo’n stevige sportsessie voor een verlaagd cortisolniveau. Maar in periodes dat je al last hebt van stress en spanning, kun je beter kiezen voor een vorm van bewegen die iets minder van je vraagt, zoals yoga, wandelen of een rustig rondje joggen door het park. De bedoeling is dat je je na een sportsessie energiek en vrolijk voelt; niet uitgeblust en futloos.
4 Let op je voeding
Een verkeerd voedingspatroon verstoort je hormoonbalans, terwijl gezonde voeding de balans juist helpt herstellen (en behouden). Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel met veel vezels, zoals groenten en fruit, en beperk je inname van snelle koolhydraten en suikers, cafeïne en alcohol. Vergeet ook de goede vetten niet: je hormonen worden hartstikke happy van voedingsmiddelen als extra vergine olijfolie, noten en avocado.
5 Gebruik essentiële olie
De essentiële oliën van onder andere mirre, bergamot en lavendel ondersteunen een goede nachtrust en spijsvertering, brengen je hormonen weer in balans en versterken je immuunsysteem: allemaal belangrijk voor een normaal cortisolniveau. Gebruik olie om je huis een lekker geurtje te geven, voeg ze toe aan je beautyroutine of – als je nú een stressmomentje hebt – ruik gewoon even aan een flesje.
Meer hulp nodig met ontspannen?
- Zo leer je te ontspannen van binnenuit
- Het antistress-dossier: lessen in ontstressen
- Zo word je keuzestress de baas