Onthaast in de keuken met deze tajine met peulvruchten, halloumi en granaatappel

Onthaast in de keuken met deze tajine met peulvruchten, halloumi en granaatappel Onthaast in de keuken met deze tajine met peulvruchten, halloumi en granaatappel Onthaast in de keuken met deze tajine met peulvruchten, halloumi en granaatappel

Je snijdt en hakt, kneedt en mengt wat en laat dan de tijd het werk doen. Deze tajine met peulvruchten is een gerecht dat je langzaam gaar laat pruttelen op een zacht vuurtje. Perfect om te onthaasten achter het fornuis.

Recept: Tajine met peulvruchten, haloumi & granaatappel

Ingrediënten

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel harissa
  • 2 uien
  • 3 cm gember
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2,5 deciliter groentebouillon
  • 240 gram kikkererwten
  • 240 gram witte bonen
  • 200 gram halloumi
  • 200 gram spinazie
  • handje verse koriander
  • 4 eetlepels granaatappelpitjes
  • peper en zout
  • Olie om in te bakken
  • eventueel Arabisch flatbread of Turks brood voor erbij

Zo maak je het

Doe 3 eetlepels zonnebloemolie in 
een tajine (of een pan met dikke bodem) en zet op het vuur. Voeg toe: 1 eetlepel mosterdzaad, 1 eetlepel gemalen 
komijnzaad, 1 eetlepel gemalen 
korianderzaad, 1 eetlepel kerrie en 
1 theelepel gemalen kaneel en 
verwarm alles zachtjes om de aroma’s 
te laten loskomen.

Voeg nu 2 tenen gehakte knoflook, 
1 eetlepel harissa, 2 grof gesneden uien en 3 centimeter fijn gehakte 
gember toe. Bak het geheel licht aan en blus daarna af met 400 gram tomatenblokjes (uit blik) en 2,5 deciliter 
groentebouillon. 
Dek de tajine af met de deksel en laat 
alles een uur zachtjes pruttelen.

Voeg vervolgens 240 gram gekookte kikkererwten en 240 gram gekookte witte bonen toe en laat de tajine nog een half uur zachtjes doorkoken.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Snijd 200 gram halloumi in plakken 
van 1 centimeter dik. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kaas aan beide kanten bruin.
Breng de tajine op smaak met peper en zout en roer voor het serveren 200 gram spinazie door de groentestoof. Bestrooi met de in blokjes gesneden gebakken halloumi, een handje verse koriander 
en 4 eetlepels granaatappelpitjes.
Lekker met Arabisch flatbread of 
Turks brood.

Tip

Koken in aardewerken potten is een van de oudste manieren om voedsel te bereiden. Lekker én decoratief – de pot kan zo vanuit de oven op tafel.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek

Meer recepten?

Zin in zoet? Drie plantaardige recepten voor echte zoetekauwen.

Volgend artikel
Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins
Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins