Tantra wordt in de Westerse wereld vaak gezien als een lesje in goede seks waarbij vooral de verschillende seksstandjes tot de verbeelding zouden doen spreken. Toch is dat niet wat tantra precies inhoudt. Ja, het heeft wel met seks te maken, maar ook met seksuele energie, net als sacred sexuality. Wat is dan het verschil?
Wij laten hierover graag een aantal deskundigen aan het woord.
Seksuele energie
Om het verschil tussen sacred sexuality en tantra te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken naar wat sacred sexuality precies is. Yoga- en tantra teacher Afke Reijenga ziet seks als een wonder: “Voor mij heeft sacred sexuality me echt geleerd om het lichaam en de seks als heilig te zien, als wonder. En de beoefening van sacred sexuality heeft mijn seksualiteit echt van een fast food snackbar ervaring naar een goddelijk uitgebreid buffet gebracht. Sacred sexuality is seks vanuit verbinding, slowing down, niet focussen op een piek orgasme, maar de energie vanuit het sacrum naar je hart brengen en vanuit daar naar het goddelijke.”
Anusara en Vinyasa yoga teacher Sandra Carson omschrijft het als volgt: “Met sacred sexuality brengen we onze bewuste aandacht naar alle aspecten van het seksuele; het lichamelijke, het mentale, emotionele en het spirituele. Dit met als intentie onze sensualiteit, zintuiglijkheid en creatieve expressie volledig te belichamen.”
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
De bewuste beleving van seksualiteit
Sacred sexuality is wel geïnspireerd op inzichten uit de tantra, maar heeft seks niet als hoogste doel. Het gaat over een andere ervaring van seksualiteit. De intentie van sacred sexuality is meer het ontwaken van seksuele, orgastische energie en dit door je hele lijf voelen stromen. Het draait om sensualiteit, niet om het krijgen van een orgasme. Bij sacred seks vertraag je, ben je aanwezig in het hier-en-nu, om alle subtiele lagen van genot bewust en met al je zintuigen te ervaren.
Ontdek je vrouwelijke kracht
Ook is het een ontdekkingstocht naar het (her)vinden van jouw vrouwelijke kracht. Kundalini yoga- en meditatie teacher Maaike Aker: “In jou leeft een oeroude kracht. Daar mag je op vertrouwen. Wijs, stil, een ontvankelijke kracht die vol overgave meedanst met het leven. Het is creatief, wijs, sensueel en focust zich op in de flow te zijn. Vooral Zijn. Dat is de vrouwelijke kracht. Wat mij heeft geholpen die vrouwelijke kracht te vinden is door mijzelf helemaal te omarmen en lief te hebben. Te verstillen, te verzachten en toe te staan van het leven te genieten. Toe te staan ten volle mijzelf te mogen en kunnen zijn. Los van de verhalen en labeltjes mijzelf zijn. Door te verzachten ging ik meer openen, door te verzachten kwam ik tot bloei.”
Thuiskomen bij jezelf
Het is een proces waardoor je steeds meer thuiskomt in je eigen lichaam. Maaike Aker: “Sacred sexuality gaat voor mij over thuiskomen in ons vrouw zijn, in ons man zijn, in ons menszijn. Het is een inwijdingsweg, een mystieke liefdevolle heelwordingsweg die ons uitnodigt thuis te komen als belichaamde liefde. Maar het gaat ook over overgave, over kwetsbaar durven zijn, over naar onze innerlijke verwondingen te durven kijken.”
Wat is dan precies tantra?
Tan betekent ‘expansie’, tra ‘bevrijding’. Voor yoga- en tantra teacher Afke Reijenga is de kern van tantra zelfonderzoek en bevrijding: “Tantra is een allesomvattend spiritueel pad, het enige spirituele pad wat ook seksualiteit omarmt. In tantra leer je om met je seksuele energie te werken, je energie te sturen en te circuleren naar een (sublieme) spirituele ervaring. Je zou kunnen zeggen dat sacred sexuality een onderdeel van tantra is. Tantra is een pad om in verbinding met het goddelijke te komen.”
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Volgens Maaike Aker is tantra vooral een pad naar zelfbevrijding, een spirituele verdiepingsweg. Afke Reijenga vult daar op aan: “Er zijn momenteel veel neo tantra scholen in Nederland, waarin seksualiteit vaak gebruikt wordt om door bestaande conditionering te breken (juist om je te bevrijden).”
Jezelf bevrijden
Het raakvlak is dat tantra je leert om bewust met je seksuele energie om te gaan. Daarnaast richt het zich meer op jezelf bevrijden van spanningen en om nieuwe orgastische sensaties met elkaar – en jezelf – te beleven. Misschien heb je wel eens eerder over de kundalini slang gehoord. Het doel van tantra is om de kundalini slang bij jezelf of – als je seks hebt met een partner bij elkaar – te ontwaken.
De kundalini slang
In ons bekken ligt een opgerolde slang te slapen, de kundalini slang. Het is de slang van onze levensenergie. Deze heilige, slapende slang ligt drie-en-een-half keer opgerold onderaan de ruggengraat en staat symbool voor de seksuele energie. Wanneer we deze slang wakker maken, ze haar kop opricht en haar weg naar boven (langs de ruggengraat) aflegt, begint het leven in onszelf te stromen. En dat voel je. Het is alsof de poort opengaat en er vanbinnen nieuw leven ontstaat.
Vertragen
Ook de tijd nemen, weten hoe je moet vertragen, heeft een enorme invloed op de beleving van de ontwaakte energie (slang) in je lichaam. De bedoeling van tantra is om de aandacht helemaal te richten op het hier en nu. Tijdens de eventuele daad verzet je je niet tegen verlangens die opkomen, maar je probeert ze wel zo bewust mogelijk te ervaren.
Contact maken op het diepste niveau
Tantra is de ervaring waarin de seksuele energie van de man en van de vrouw samensmelt. Je voelt je samen één en gaat volledig in elkaar op. Het is de uitdaging om deze energie in onszelf en in onze partner zijn weg te laten gaan, volledig te laten stromen en hoog te houden. Bij tantrische seks gaat het namelijk juist níet om klaarkomen maar om contact maken op het diepste niveau.