Schenk geen wijn maar thee bij het diner (tips van een theesommelier)

Schenk geen wijn maar thee bij het diner (tips van een theesommelier) Schenk geen wijn maar thee bij het diner (tips van een theesommelier) Schenk geen wijn maar thee bij het diner (tips van een theesommelier)

Wil je minderen met alcohol en vind je water aan tafel toch een tikje saai? Probeer thee! Theesommelier Kristin Van Eetvelt schreef een boek over hoe je gerechten en thee goed kunt combineren. Wat dacht je van warme kerstomaatjes met White Moonlight?

Wat drink je bij het avondeten als je wilt minderen met alcohol? Thee! Het is misschien even wennen, maar in veel opzichten kun je thee goed vergelijken met wijn. Er zijn verschillende soorten en eindeloos veel variaties, en je kunt, net als bij wijn, al je zintuigen gebruiken. Verschillende soorten thee verschillen in kleur, smaak en geur, maar ook het mondgevoel: van sommige theesoorten trekt je mond samen, andere zijn juist heel mild.

Thee-arrangement

Net zoals je met wijn een heel arrangement samen kunt stellen dat past bij de verschillende gerechten, kun je dat ook doen met thee. En net als bij wijn kun je als beginneling best onder de indruk zijn van alle verschillende smaken en manieren om die te beschrijven.

Dat gold in elk geval voor mij toen ik begon te lezen in ‘Met thee aan tafel’ van de Vlaamse Kristin Van Eetvelt. Kristin is theesommelier en doet voor thee wat een wijnsommelier doet voor wijn: precies de juiste combinaties zoeken tussen drank en eten.

Daarbij dacht ik eigenlijk aan dit soort toegankelijke tips als ‘drink English breakfast thee als je een ochtendhumeur hebt’ of ‘matcha past bij pizza’, maar de adviezen van Kristin Van Eetvelt gaan veel verder. De ene thee is nog bijzonderder dan de ander, en het zetten heeft ook veel meer voeten in de aarde dan ik verwachtte (‘water met een droogrest van minder dan 50 gram per liter’, ik had geen idee waar het over ging).

Minpuntje: het merendeel van de recepten bevatte vlees en andere dierlijke producten, en daar wou ik nou net een beetje vanaf.

Voor beginners

Maar toen viel mijn oog op het geruststellend eenvoudige recept ‘kerstomaatjes uit de oven’. Al was het zetten van de begeleidende thee ook hier ingewikkeld: Kristin Van Eetvelt adviseert hierbij een Moonlight-thee, van theebomen van meer dan 400 jaar oud, uit Jinggu, Yunnan-provincie in China, ‘de pluk van lente 2019, topblaadje met 1 onderstaand blaadje’. Het theezetten moest dus met mineraal arm water en er was nog iets met ‘8 tot 10 keer opschenken en elke keer 3 seconden langer laten trekken’.

‘Nou ja, zo nauw zal het vast niet luisteren’, dacht ik, en ik fietste naar de dichtstbijzijnde theespecialist. Daar hadden ze niet alleen een White Moonlight, maar stelden ze me bovendien gerust: dat ‘water met droogrest’ was hogere wiskunde, het kon echt wel met gewoon kraanwater.

Voor de prijs van een flesje slobber wijn kreeg ik een zakje White Moonlight mee. Geen geld, eigenlijk. Wat een thee. Die naam alleen al: de blaadjes worden écht bij maanlicht geplukt! Ze komen van honderden jaren oude theebomen, en worden met de hand verwerkt door de Dai, één van de minderheden in China.

De theeblaadjes zagen er trouwens precies zo uit als Kristin Van Eetvelt ze beschrijft: een grote witte loot, met onderaan een zwart blaadje, ‘die respectievelijk verwijzen naar de zonbeschenen en de donkere kant van de maan’.

Enfin, de keuken in!

De kerstomaatjes in de oven (tomaatjes in een schaal, olijfolie, knoflook en tijm erbij, wat peper en grof zeezout, dan 5 minuten in de oven op 180 graden), daar kun je je geen buil aan vallen. Verder nam ik gewoon kraanwater en de rest ging een beetje uit de losse pols, maar ik schonk de (iets afgekoelde) thee wel over in een wijnglas. De kleur was prachtig goudgeel en het smaakte zacht en vriendelijk. Buiten verdween de maan achter de wolken, maar ik had de maan in mijn glas. Het was echt een supercombinatie met die kerstomaatjes.

Feestelijk

Enfin, zo gaat dat dus, met kookboeken. Als er maar één recept in staat dat een blijvertje is, ben je al vrienden voor het leven. Het plezier van een kookboek is ook dat het je inspireert om nieuwe dingen te ontdekken en zélf te gaan uitproberen wat je lekker vindt. De kerstomaatjes zijn nu al drie keer op tafel gekomen, met die White Moonlight erbij. Een compleet thee-arrangement is het nog niet, maar het voorgerecht is er.

Drie thee-tips voor beginners

1 Zet thee niet te heet

Zwarte thee kun je maken met kokend water, maar als je op groene thee kokend water giet, wordt hij bitter. Laat het water dus even afkoelen voordat je ‘m opschenkt.

2 Vergelijk verschillende soorten thee

Er is witte thee, groene thee, oolong thee (heet ook wel ‘blauwe thee’), zwarte thee en nog veel meer. Als je begint is het erg leuk om van die verschillende categorieën een theesoort te proberen; zo krijg je een idee van de verschillende smaken.

3 Experimenteer

Nog een leuk experiment: laat één soort thee in verschillende glazen korter of langer trekken, en vergelijk dan de kleur, de geur en de smaak. Of zet meerdere keren thee van dezelfde blaadjes; soms kunnen dan hele nieuwe smaken vrijkomen.

Meer lezen?

Lees het boek ‘Met thee aan tafel. 30 recepten met bijpassende thee’ van Kristin Van Eetvelt, Uitgeverij Sterck & De Vreese.

Lees ook:

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Zo eet je je huid gezond en mooi
Zo eet je je huid gezond en mooi