Na de inmiddels bekende soja-, bonen- en zeewiervariant kan er weer een nieuwe soort burger aan het vleesvervangersvak in de supermarkt toegevoegd worden: de algenburger. Algen zijn supergezond, op meerdere manieren inzetbaar en bevatten veel eiwitten. Ideaal dus, voor als je geen of minder vlees wilt eten.
Algen, dat zijn toch die groene stukken drab in sloten en vijvers? Klopt: het zijn organismen die in vele soorten en maten voorkomen en die een essentiële rol vervullen in het water. Ze worden echter ook steeds meer toegepast in de technologie, onder andere voor cosmetica en brandstof. Ook de voedselindustrie richt zich op de algen.
Zo ook Duplaco, een bedrijf in Hengelo. Hier kweken en oogsten ze liters algen in een echt algen-lab, die vervolgens door de vegetarische slager tot burgers worden verwerkt. Verreweg de meeste algen worden in poedervorm uit Azië geëxporteerd, dus de in Nederland geproduceerde algen van Duplaco zijn in die zin bijzonder.
In een artikel van NRC vertelt algenproducent en –leverancier Marcel Oogink over zijn algenproductie. De verse algen die hij produceert zijn uniek in Europa en zijn bij uitstek geschikt om in burgers te verwerken, vanwege de sappigheid en smeuïgheid ervan.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
En daar maakt de vegetarische slager dus handig gebruik van. De algenburgers liggen sinds half juni in de schappen van de Albert Heijn.
Niets meer missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.
Gaan algen de wereld redden?
Op zich is het gebruik van algen in voedsel niet nieuw. Algen worden al langer gebruikt in poedervorm of supplementsvorm om aan gerechten zoals soepen en sauzen toe te voegen. Volgens het Voedingscentrum zijn algen een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamine B1; de voedingsstoffen die ook in vlees te vinden zijn.
Algenonderzoeker Peter Mooij beaamt dat. Hij zegt dat de Azteken algen in de bloeitijd in de zon lieten drogen en ze vervolgens aten als een soort cake. Bovendien worden algen en zeewier in Azië allang gebruikt als voedsel. In ons land is algenolie verkrijgbaar als vervanger van visolie. Vissen nemen de oliën uit algen op, maar eigenlijk is het veel logischer om de oliën rechtstreeks uit de algen te persen en dus algenolie te gebruiken.
Een andere mooie bijkomstigheid is dat het telen van algen weinig belastend is voor het milieu: de hoeveelheid grond en fossiele brandstof die nodig is voor de teelt is nihil.
In zijn boek´De dikke alg´ legt Mooij uit hoe de alg de wereld kan redden. Hij is bezig met de ontwikkeling van algenolie, niet alleen als voedingsmiddel maar ook als brandstof. ‘Algen leggen geen beslag op landbouwgrond of zoet water, daarin zijn ze echt uniek. Met een gebied ter grootte van Portugal zou je de hele huidige brandstofbehoefte in Europa kunnen dekken,’ zegt hij in een artikel van Trouw.
Echter moet aardolie eerst een eerlijke prijs krijgen waarin de schade door CO2-uitstoot is doorberekend, voordat algenolie echt kan gaan concurreren. Voor nu blijft het dus nog even bij de algenburger.
Meer lezen?
Wil je beginnen met veganistisch eten? Deze gids helpt je op weg.