Tijdens het dromen beseffen dat je droomt. Sommigen kunnen dit van nature, anderen leren het met wat oefening. Word een ‘droomreiziger’ en ontdek een inspirerende wereld vol vrijheid.
Stel je voor dat je in je droom aan het vliegen bent. Eerst zoef je nog over Hollandse weilanden, maar al snel ga je richting een tropisch eiland. Met je tenen voel je even aan de puntige bladeren van een palmboom en vervolgens vlieg je door naar de toppen van een ongekend hoge berg. Je slaapt en je denkt dat je kunt vliegen. En in je dromen kan dit ook allemaal. Maar opeens gebeurt er iets vreemds, want terwijl je aan het dromen bent, weet je dat er iets niet klopt. Jij kan helemaal niet met je tenen de toppen van een palmboom aanraken vanuit de lucht, dat is onmogelijk. In dat heldere moment besef je dat je aan het dromen bent. Als het je lukt om die helderheid vast te houden en niet wakker te schrikken, ben je lucide aan het dromen.
Hoe leer je lucide dromen?
Sommige mensen zijn van nature lucide dromers. Zij beseffen in hun droom regelmatig dat ze aan het dromen zijn. Ze vertellen ook vaak over een ultiem gevoel van vrijheid en hoe ze liever nooit meer uit die droom willen stappen, omdat het zo fijn is in die andere wereld waar alles kan. Maar een groot deel van ons droomt zelden lucide en als we het al doen dan is het meestal zo’n vreemde ervaring, dat we onmiddellijk onze ogen openen en weer wakker zijn.
Hoe kun je nu leren om regelmatig lucide te dromen en vervolgens ook in die droom te blijven? Het grootste obstakel is je eigen geest, maar die kun je gelukkig trainen.
Oefeningen voor overdag
Je kunt beginnen met je er bewust van te worden hoe het leven in elkaar steekt als je wakker bent. Alle elektrische apparaten doen het en je weet dat je met de auto of de trein naar je werk bent gegaan. In de nacht is dat allemaal anders. Als je je overdag steeds bewust bent van het feit dat je staat, zit, loopt of eet, dan zul je als je aan het dromen bent dat ook makkelijker doen. Een mindful leven leiden, daar komt het op neer. Op die manier maak je jezelf steeds bewuster van waar je mee bezig bent, zodat je in je droom kunt testen of je aan het dromen bent.
Voor het slapen gaan
De volgende stap is: voordat je gaat slapen je geest zo veel mogelijk tot rust brengen, zodat je helder de nacht in gaat. Je kunt daarvoor een vorm van meditatie of ademhalingsoefeningen kiezen die bij jou goed werken. Het gaat er vooral om dat je een manier vindt die bij jou past.
Train je droomgeheugen
Een belangrijk ander punt voordat je in slaap valt: neem je voor om lucide te dromen. En blijf dat gedurende de hele nacht doen. Als je merkt dat je wakker wordt, blijf dan doodstil liggen om je je droom te kunnen herinneren. Dromen hebben de neiging om weg te floepen zodra je begint te bewegen. Zeker als je net met je droompraktijk begint, is je droomgeheugen nog vluchtig. Maar ook dit kun je trainen. Leg elke avond naast je bed een droomdagboek klaar. Door daar steeds je dromen in op te schrijven, ook al herinner je je in het begin weinig tot niets, stimuleer je de gave om lucide te dromen. Het kan helpen om jezelf vragen te stellen als: waar was ik, wat gebeurde er vlak daarvoor? Wat wilde ik? Hoe voelde ik me? Kan ik de droom een titel geven?
Van mild naar wild
Als je een flink aantal dromen in je dromendagboek hebt verzameld, kun je zien of daar terugkerende droomtekens in voorkomen. Misschien droom je wel voortdurend van een zwarte auto, een eindexamenformulier dat je moet invullen of een brullende tijger. Bij lucide dromen gebruik je deze symbolen niet zozeer om je droom te verklaren of te duiden, maar om je erop te wijzen dát je droomt en om vervolgens de droom te sturen. Er zijn verschillende methoden die je helpen om lucide te dromen. Bij de zogenaamde MILD-techniek neem je je voor het slapen gaan aandachtig voor: de volgende keer dat ik droom, besef ik dat ik droom. Deze of een vergelijkbare mantra herhaal je net zolang totdat je voelt dat je gemakkelijk in slaap kunt vallen. Daarna kun je eventueel een teken, een beeld, waarover je wilt dromen, visualiseren. (De kans is groot dat je tijdens het visualiseren in slaap valt, dat is prima.) Deze vorm is heel geschikt voor beginners, zeggen ervaringsdeskundigen.
Je kunt ook WILD gaan, maar dat is meer een aanpak voor gevorderden, waarbij je meteen na het in slaap vallen in lucide dromen terechtkomt. Het geheim? Je maakt jezelf ’s nachts wakker op een gunstig droommoment, dat wordt bepaald door je slaapcyclus (in het algemeen zo’n vier à vijf uur na een diepe slaap). Deze methode is geïnspireerd op duizenden jaren oude praktijken uit het Tibetaans boeddhisme, ook wel Droomyoga genoemd.
Tekst: Wies Enthoven
Meer weten?
- Alan B. Wallace, ‘Wakker dromen’, Altamira.
- Bas Klinkhamer, dvd ‘Het geschenk van je dromen. Vijf sleutels om dromen te ontsluiten’, ITIP.
Meer lezen over dromen?
Zo leer je je dromen onthouden en begrijpen.