Je hele lichaam ontspannen, je aandacht naar binnen keren en tot in het diepst van je wezen voelen dat alles goed is zoals het is. Dat is wat Restorative Yoga voor je kan doen. Het is een zachte vorm van yoga die kalm en vredig maakt.
Hoe voelt het ook alweer om heel, heel diep te ontspannen? Je lichaam helemaal zacht en soepel, je geest die zich niet vastklampt aan herhalende gedachten, maar er zachtjes langs meandert zonder vragen of oordeel. Alles is goed, alles is precies zoals het moet zijn. Diepe ontspanning is een zeldzame gemoedstoestand. De dagelijkse realiteit is toch vaak dat ons lichaam en onze geest al actief en alert zijn vanaf het moment dat we ‘s ochtends onze ogen opendoen. Drukke agenda’s, interactie met anderen en nog voordat we de eerste taak van onze to-do lijst hebben afgevinkt, zijn we alweer bezig met de volgende. Echt ontspannen en diepe rust ervaren, is iets waar we nauwelijks aan toe komen.
Restorative Yoga
Judith Hanson Lasater was ooit leerling van Indiase yogaleraar B.K.S. Iyengar, is fysiotherapeut, promoveerde in westerse en oosterse psychologie, en is een van de meest gerespecteerde yogadocenten in Amerika. Hoewel rust in de yogatraditie wordt erkend als spirituele behoefte, zag Judith hoe dat lange tijd nog niet was doorgedrongen tot de westerse wereld. Vanuit dat inzicht ontwikkelde ze Restorative Yoga. Een yogamethode waarbij je lang in dezelfde houding blijft en props zoals blokken, dekens, bolsters en kussens gebruikt om jezelf daarin te ondersteunen. Het doel van Restorative Yoga is om lichaam en geest in een diepe staat van ontspanning te brengen, als tegenwicht voor de stress die we elke dag ervaren.
Diepe staat van ontspanning
Yogadocent Luc Acke was leerling bij de gerenommeerde Judith Hanson Lasater en geeft nu zelf een opleiding in Restorative Yoga. Hij legt uit dat bij deze yogavorm geen stretch wordt opgezocht, en dat daarin misschien wel het grootste verschil zit met andere vormen van zachtere yoga, zoals Yin Yoga.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
“Het belangrijkste wat we met Restorative Yoga willen bereiken, is een diepe staat van ontspanning,” aldus Luc. “De kunst is dan de props zo weten te gebruiken, dat je jezelf bij elke houding gedragen voelt en dat je nergens spanning ervaart, ook niet als je minutenlang in dezelfde houding blijft. Op die manier willen we de ontspanningsrespons van ons lichaam activeren. Het lichaam heeft een sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel stelt ons bij een bedreigende, stressvolle situatie in staat om te overleven door te vechten of vluchten, en het parasympathische zenuwstelsel regelt onder meer ons vermogen om tot rust en herstel te komen. We ervaren doorgaans veel stress en prikkels, en dat maakt ons sympathische zenuwstelsel overactief.”
Langzaam proces
“Met Restorative Yoga willen we ons lichaam naar een staat brengen waarin we ons sympathische zenuwstelsel kalmeren en het parasympathisch zenuwstelsel stimuleren. Daardoor neemt stress af en zullen stress gerelateerde klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn, rugpijn en rusteloosheid verminderen. De reden waarom we vijf, tien of soms zelfs twintig minuten in dezelfde pose blijven, is omdat het parasympatisch zenuwstelsel tijd nodig heeft om te worden geactiveerd. Het sympathische zenuwstelsel is bij een bedreigende situatie binnen een fractie van een seconde geactiveerd. Daar is niet veel voor nodig; iets wat iemand zegt of doet kan al gevoeg zijn. Maar ontspannen is niet binnen een seconde gebeurd. Als je tegen jezelf zegt ‘ik moet nu ontspannen’, dan lukt dat niet.”
Innerlijke wereld
Stilte en verstilling staan centraal bij Restorative Yoga. Twee zeldzame kwaliteiten in ons moderne bestaan. Luc: “Ik vind dat er te veel gepraat wordt, ook in de yogawereld. Yoga heeft zich in het westen ontwikkeld als iets wat je vooral in een groep doet, onder begeleiding van een docent. Maar zelfs dan moet er ruimte zijn voor jouw individuele ervaring op de mat. Een docent die aan een stuk door praat, dringt zich onbedoeld meer op dan je op dat moment misschien wil of nodig hebt. Je aandacht gaat dan naar luisteren in plaats van naar wat er lichamelijk, emotioneel en misschien zelfs spiritueel met jou gebeurt. Restorative Yoga brengt je stilte en geeft je ruimte voor jouw individuele ervaring. Waar voel je spanning, welke emoties komen naar boven en wat neem je waar als je je aandacht naar binnen keert en volledige ontspanning ervaart? Ik denk dat we allemaal overprikkeld zijn in onze maatschappij en dat het best confronterend is om tijdens een Restorative Yoga les zo lang in stilte te verblijven. Ook dat is iets waaraan je je moet leren overgeven.”
Tekst Angélique Heijligers
Meer weten?
Dit artikel is ingekort. Het hele artikel lees je in Happinez ‘Het geheim van helen’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.
Meer lezen over yoga?
Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen.