Veel mensen vinden het vervelend om hun eigen stem terug te horen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Stem-expert Rébecca Kleinberger geeft het verlossende antwoord.
Misschien sta je er niet zo bij stil… maar jouw stem bepaalt hoe andere mensen jou zien, en vormt dus een groot gedeelte van je identiteit. En naast een communicatiemiddel is onze stem nog zoveel meer: het laat zien wie we zijn en zorgt ervoor dat we sneller een band opbouwen. Maar waarom vinden we dat ‘unieke geluid’ dan zo vreselijk klinken als we het terughoren in een filmpje of geluidsfragment?
Reden 1. er is een verschil tussen je innerlijke stem en externe stemmen
Stel je voor: je draagt een masker. Als je dat masker ophebt kun je dit masker zelf niet zien, en als je het masker probeert te observeren zie je alleen de binnenkant. Zo werkt het ook een beetje met je innerlijke stem. Die wordt namelijk heel anders verwerkt door je lichaam dan stemmen die je van buitenaf hoort.
De geluidsgolven van externe stemmen komen via je oren binnen, maar je eigen stem reist via je lichaam en botten naar je oren. Hierdoor klinkt je eigen stem veel lager en meer harmonisch dan stemmen van anderen. Hier komt nog bij dat je eigen stemgeluid als eerste binnenste oor aankomt. Dit gedeelte van je oor heeft een soort beschermingsfilter, die je stemgeluid minder luid maakt.
Maar er is ook een biologische reden waarom je stem anders klinkt. Je oor bestaat uit levende cellen, en die reageren anders op geluid dat vaker binnenkomt. Het is een soort gewenning, waardoor je brein het geluid naar de achtergrond verplaatst. Je eigen stem hoor je dus misschien wel het vaakst in je leven, maar als het gaat om bewust luisteren dan hoor je dit geluid juist nooit – behalve als je het dus terugluistert.
Benieuwd wat voor geheimen er nog meer in onze stem schuilen? Bekijk de andere twee redenen dan in deze TED-talk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."