Waarom je vandaag nog wil knuffelen (volgens de wetenschap)

Waarom je vandaag nog wil knuffelen (volgens de wetenschap) Waarom je vandaag nog wil knuffelen (volgens de wetenschap) Waarom je vandaag nog wil knuffelen (volgens de wetenschap)

Liefdevolle aanrakingen zijn niet alleen fijn, maar ook gezond. Ze blijken een goed medicijn tegen zowel fysieke als geestelijke klachten en geven een goed gevoel. Een, wetenschappelijk, advies: maak tijd voor knuffelen!

Het vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel. Het werkt ook als pijnstiller én bevordert genezing en groei. Het vergroot je vermogen om te leren, helpt je spijsvertering, maakt je socialer, vriendelijker, minder agressief én ook liefdevoller. Vrediger. Bovendien heeft het geen enkele negatieve bijwerking en is het honderd procent natuurlijk.

Maar het mooiste is toch wel dat het hormoon met de naam oxytocine gratis en ook nog eens voor iedereen beschikbaar is. Dag en nacht. Het enige dat we hoeven te doen is elkaar liefdevol aanraken. Zo eenvoudig is het.

Dit is hoe het werkt

Hoe vaker en intensiever we omhelzen, strelen, aaien, hoe krachtiger de effecten en hoe langer ze aanhouden. Aangenaam huidcontact zet de oxytocine-fabriek in je lichaam aan het werk. Als je arm wordt gestreeld of rug gemasseerd, dan geven de miljoenen zenuwuiteinden in de huid onmiddellijk een seintje aan je hersenen door: produceren maar!

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Via een ingenieus systeem komt dit wondermiddel vervolgens in je bloed terecht. De bloeddruk daalt, de hartslag wordt lager, het portie stresshormoon in je lijf vermindert drastisch. De kans is groot dat er een tevreden glimlach op je gezicht verschijnt.

Geen tijd voor ontspanning?

Oxytocine, de hofleverancier van rust en verbondenheid, is letterlijk binnen handbereik. Toch wordt er in onze woelige westerse maatschappij maar weinig gebruik gemaakt van haar diensten, constateert Kerstin Moberg in haar boek ‘De oxytocinefactor’.

We hebben het druk, en niet een beetje, nee ontzettend. We rennen en vliegen van hot naar her, moeten presteren en produceren en proberen wanhopig eindeloze to do-lijstjes af te werken. Kortom: we zijn één bonk stresshormonen.

Waarom knuffelen een eerste levensbehoefte is

In onze agenda staat niet: 11.00 uur, mijn beste vriendin eens een goede knuffel geven. Of: 20.30-20.45 uur, mijn partner een flinke zoen geven. Terwijl aanraken nota bene een eerste levensbehoefte is. Volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken is lichamelijk contact net zo belangrijk als eten en drinken.

Zonder warm lichamelijk contact dreigen we van binnen koud en kil te worden. Baby’s die weinig worden geknuffeld, ontwikkelen zich duidelijk minder goed. Het is alsof ze geen batterij hebben die hen oplaadt. Ze groeien slechter, hebben moeite met leren, zijn vatbaarder voor ziektes, kunnen zich moeilijker in een ander verplaatsen.

Knuffels zijn het tegengif voor stress

Hoe minder tijd en energie we hebben – of maken – voor rust en intimiteit, hoe minder vaak onze oxytocine-fabriek spontaan op volle toeren draait. Terwijl ons lichaam snakt naar ontspanning, ontzeggen we onszelf een portie ‘natuurlijke helende nectar’, zoals Kerstin Moberg het knuffelhormoon noemt. ‘Een tegengif tegen de negatieve gevolgen van onze gehaaste manier van leven.’

Omhels dus vaker, streel intensiever en laat je aanraken. Juist wanneer je hier geen tijd voor hebt. De oxytocine-boost komt gegarandeerd.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over knuffelen en aanraking?

Huidhonger: waarom aanraken zo belangrijk is.

Volgend artikel
Dit is het geheim van seksuele verbinding in lange relaties
Dit is het geheim van seksuele verbinding in lange relaties