Wat voor seksueel type je bent, hangt samen met je dosha. Vata, pitta en kapha hebben ieder namelijk een eigen beleving van seks. Dat kan verklaren waarom de een veel vaker wil vrijen dan de ander.
Lust. Als je in één woord probeert samen te vatten waar seks in onze tijd om draait, zou dat zomaar het eerste kunnen zijn wat in je opkomt. Of: fysieke aantrekkingskracht, intimiteit, zín hebben in elkaar. In veel oude tradities en geneeswijzen werd nauwelijks op die manier naar seks gekeken: vaak ging het uitsluitend over voortplanting. Verrassend genoeg vormt Ayurveda daarop een uitzondering. In de eeuwenoude Indiase gezondheidsleer wordt seks gezien als een wezenlijke behoefte, iets wat lichaam en geest goed doet. Net als in de 21ste eeuw dus eigenlijk.
Dominante kracht
Hoe vervul je de behoefte aan seks? Dat is volgens Ayurveda nog best een kunst. Ieder mens is anders: de een heeft veel behoefte, de ander weinig. Wat voor seksueel type je bent, hangt samen met je dominante dosha. De dosha’s zijn basiskrachten die zowel in de natuur als in je lichaam voorkomen, alle drie. Vanaf je geboorte heb je één dosha die het sterkst aanwezig is. Die bepaalt hoe je lijf gebouwd is, hoe je reageert op voeding, bij welk weertype je je het lekkerst voelt, wat voor karakter je hebt én wat je nodig hebt op seksueel gebied. Er zijn drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Weet je nog niet wat jouw dominante dosha is? Doe dan hier de test.
Jouw dosha en seks
Heb je veel of weinig zin in seks? Ben je in de eerste plaats gericht op je eigen genot, of meer op dat van je partner? En beleef je seks vooral fysiek en in-het-moment, of ben je iemand die er meer over fantaseert dan dat ze het doet? Vata, pitta en kapha hebben ieder een heel eigen beleving van seks. Die verschillen kunnen veel verklaren in een seksuele relatie, bijvoorbeeld waarom de een veel vaker wil vrijen dan de ander.
Online training Ayurveda
- Ontdek de leefstijl die bij jou past
- 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
- Cadeau: koperen tongschraper
Vata in bed
Vata is een gevoelig type, dat de energie van een bedpartner sterk oppikt. Gaat het met vata niet zo goed, dan uit zich dat vaak in zorgen en stress. Niet zo gek dat seks er dan wel eens bij inschiet. In het algemeen heeft vata de minst sterke behoefte aan seks. Heeft ze tóch veel seksueel contact, dan kan dat haar uit balans brengen. Jacqueline Snelder, ayurvedisch therapeut en lichaamsgericht psychosociaal therapeut, is gespecialiseerd in relaties en intimiteit. Ze merkt vaak dat ‘vata-cliënten’ het lastig vinden om de eigen behoeften voorop te stellen in bed. “Ik spreek vaak vrouwen die het idee hebben dat ze zin moeten maken, omdat hun partner vaker seks wil dan zij. Ze zijn dan geneigd hun eigen grenzen over te gaan, hebben seks ‘voor de ander’ en raken zo de verbinding met zichzelf kwijt.” Vata gedijt het beste bij aandachtige seks, liefst op eigen initiatief en bij voorkeur met een partner die ze goed kent en die haar aanvoelt. Voor vata hoeft de frequentie niet zo hoog te liggen: kwaliteit boven kwantiteit. Om in contact te blijven met haar eigen behoeften, kan het goed zijn voor vata om juist een tijdje geen seks te hebben met een ander. Jacqueline: “Ik adviseer soms om een halfjaar geen seks met een partner te hebben en te focussen op zelfaanraking. Wat vind je fijn, hoe wil je graag aangeraakt worden? Leg je daar een tijdje de nadruk op, dan word je je veel bewuster van jouw behoeften én weet je beter waar je grenzen liggen.”
Pitta in bed
Gepassioneerd, krachtig, vol initiatief: dat is pitta. Ze heeft vaak zin in seks. Hoewel je volgens Ayurveda vooral naar die behoefte moet luisteren, is het advies aan pitta om af en toe wat rustiger aan te doen. Dat ze vaak seks zou wíllen, betekent namelijk niet dat ze die hoge frequentie ook aankan. Jacqueline: “Mensen bij wie pitta de sterkste dosha is, willen vaak meer seks dan goed voor ze is. Ze hebben er veel zin in, maar hun energie kan die behoefte niet altijd bijbenen.” Vaak heeft pitta volgens Jacqueline meer baat bij rust dan bij seks. “Meer tijd voor slaap en ontspanning brengt vaak balans. Voel dat die sterke seksdrive er is, maar wees je ervan bewust dat die energie ook iets van je vráágt. Doseer.” In haar praktijk ziet Jacqueline bij pitta regelmatig een verschil in behoefte met een vata- of kapha-partner. “Dan adviseer ik vaak om te praten over die behoeften. Wat wil de ander graag, en hoe vaak is voor hem of haar prettig? Oefen in luisteren, in het werkelijk zíen van de ander.” Voor pitta kan het extra waardevol zijn om ná de seks aandacht te besteden aan een coolingdown. Een korte meditatie is dan fijn, of een eenvoudige massage, al dan niet samen met de partner.
Kapha in bed
Zin in seks? Mwah. Kapha ligt net zo lekker met een boek op de bank, of kijkt een fijne serie. Maar als ze dan eenmaal seks hééft, gaat ze er van alle drie de dosha’s het meest in op. En ze houdt het ’t langst vol. “Waar pitta soms beter wat minder seks kan hebben, is het voor kapha juist verkwikkend. Haar valkuil is traagheid, vermoeidheid, lethargie. Seks haalt haar uit die passieve modus, haar energie gaat ervan stromen.” Kapha is een aards type, het lijfelijke past bij haar: ze is een fijne minnaar. Het emotionele aspect van seks verliest kapha daarbij weleens uit het oog, vertelt Jacqueline. “Kapha is heel down-to-earth, soms té. Net als bij pitta, raad ik kapha vaak aan om meer met de partner te praten over behoeften en gevoel.” Voor de partner kan zo’n gesprek ook veel inzichten geven over kapha zelf: dat seks voor haar heel prettig is, maar opgewonden raken soms wat tijd kost. Zit kapha op seksueel vlak niet lekker in haar vel, dan raadt Jacqueline beweging aan; heel letterlijk, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of sporten. Dat helpt ook haar seksuele energie weer op gang. “Kom in actie, juist als alles in je zich daartegen verzet.”
Online training Sacred Sexuality
- Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
- Kom in verbinding met je vrouwelijke energie