Kyra heeft zich geabonneerd. Niet op een krant of een tijdschrift en niet op Netflix, maar op groente – een heel jaar lang. Ze mag bij een boer zelf groenten van het seizoen oogsten, en dit is waarom ze dat een uitkomst vindt.
Elke week gaan we, gewapend met zakmes, laarzen en rieten manden, op pad naar de biologische tuinderij. Zij zaaien, verbouwen en kweken daar gewassen en sturen elke week een mail met wat er in het seizoen is, klaar voor de oogst. Ze maken YouTube filmpjes met instructies hoe de gewassen geoogst moeten worden. Vervolgens is de beurt aan ons, om ons eigen voedsel te plukken en te verzamelen.
Met je handen in de aarde
Het principe dat ik beschrijf heet zelfoogsten en wordt elke dag populairder. Woerden, Hilversum, Strijen, ’s Graveland, Utrecht, Udenhout, Abcoude en Amsterdam: je kunt er allemaal zelfplukken.
Zelfoogsten onderscheidt zich van een biologisch groente-abonnement doordat er tijd, actie en verantwoordelijkheid van je wordt gevraagd. Een biologische groentetas haal je simpelweg op bij een lokaal afhaalpunt. Bij een zelfoogstabonnement koop je een aandeel en betaal je een jaar vooruit. Je mag dan een heel seizoen, zo’n 30-32 weken per jaar, met je handen in de aarde om groente als raapstelen, radijs en aardappelen te rooien.
De moestuin versus het zelfoogstabonnement
Voor iemand als ik, die wél geïnteresseerd is in een moestuin maar het nog geen prioriteit vind, is een zelfoogstabonnement een uitkomst. De redenen waarom ik nog geen moestuin heb zijn talloos. Het vergt veel tijd en zoveel kan en wil ik nog niet vrijmaken. Het vergt veel kennis en ik begin er net over te leren. Het is een grote verantwoordelijkheid die ik nog niet op me wil nemen. Maar een zelfoogstabonnement is wél mogelijk. Het is de perfecte laagdrempelige introductie.
Eten wordt weer waardevol
Zo kunnen mijn man, mijn dochter en ik zien waar ons eten vandaan komt en hoe het groeit. We eten ultra vers en dragen zelf iets bij aan dat wat er op ons bord terecht komt. Eten krijgt haar waarde terug. We gooien minder weg, want elk blad en iedere wortel is met onze eigen handen geoogst. Zelfoogsten heeft nog een voordeel. Het verbind ons met het seizoen. We oogsten alleen datgene wat op dit moment en hier groeit. En wanneer je eet wat nu en hier groeit dan wordt het makkelijker om in het hier en nu te leven: je maakt je minder zorgen over wat gister is gebeurd of wat morgen zal plaatsvinden.
Puur natuur
Groenten van het seizoen zijn rijker aan voedingsstoffen. Planten halen hun voedingsstoffen uit de aarde. Als de aarde natuurlijk en goed verzorgd wordt, en het gewas groeit wanneer het hoort te groeien, dan ontvangt het – uit zijn natuurlijke omgeving – de ultieme samenstelling mineralen en nutriënten. Vervolgens krijgen wij die weer binnen wanneer we de groente eten.
Samen oogsten
En er is nog een voordeel. Een zelfoogst abonnement schept gemeenschap*. En laat gemeenschap nou net datgene zijn wat we in onze individualistische maatschappij missen. We leven veelal op ons eigen eiland, volledig gericht op onszelf en ons gezin. Wanneer nemen we de tijd om contact te maken met mensen in onze omgeving? Wanneer nemen we de tijd om samen onze omgeving mooier te maken? Het zelfoogsten is voor mij een manier om mijn gemeenschapszin te vergroten. Mensen van allerlei verschillende leeftijden, achtergronden en ideeën komen samen om hun eten te oogsten. We doen hetzelfde en werken samen. Het schept een band. Het is in gemeenschap dat we ons – tot in ons diepste wezen – het meest veilig, geborgen en ondersteund voelen. Het vergroot het ‘wij’ gevoel in een wereld waar ‘ik’ overheerst. Dit samenzijn en samen delen is iets dat ik niet alleen zelf belangrijk vind maar ik ook mijn drie jaar oude dochter wil meegeven. ‘Individually we are a drop, together we are an ocean.’
*Ook in de anderhalvemetersamenleving is een vorm van gemeenschapszin mogelijk en nodig. Uiteraard met het in acht nemen van de coronamaatregelen van dat moment.
Wil je zelf ook beginnen met zelfoogsten? Dit zijn een paar zelfoogst essentials die onontbeerlijk zijn:
- Een goed zakmes, ik gebruik die van mij van Opinel voor alles.
- Outdoor schoenen of laarzen. Je moet vies mogen worden.
- Een mand of krat waarin je je oogst veilig (ongeplet!) naar huis kan vervoeren.
- Tea tree olie. Doe vijf druppels in de wasbak, voeg water en je zelfgeoogste groente toe. Laat 10 minuutjes staan. Spoel en droog af. Plaats, tot gebruik, in de koelkast. Tea tree olie helpt (de eitjes van) parasieten, die op groente en fruit zitten, onschadelijk maken.
Zelfoogst initiatieven in de Randstad:
- De Moestuin Utrecht
- Mijn Stadstuin Amsterdam
- LandinZicht Hilversum
- Voor een locatie bij jou in de buurt, google ‘zelfoogsten’ en je plaatsnaam. In verband met het coronavirus kan het zijn dat niet alle zelfoogst initiatieven op dit moment doorgaan.
Meer Happinez?
- Wil je een mooie, witte glimlach? Probeer dan oil pulling
- Zó haal je alles uit je glaasje water – volgens de Ayurveda
- Yoga en Ayurveda: deze houdingen passen bij jouw dosha