Werken aan een gezonde houding? Maak kennis met YogAlign

Werken aan een gezonde houding? Maak kennis met YogAlign Werken aan een gezonde houding? Maak kennis met YogAlign Werken aan een gezonde houding? Maak kennis met YogAlign

Raak jij moeiteloos staand en met gestrekte benen de grond aan? Of kom je met je vingertoppen tot je knieën als je voorover buigt?

In de yogales bewegen stramme en hypermobiele mensen zich naast elkaar in dezelfde posities. Kom je niet ver? Geen zorgen, hoe vaker je het doet, hoe soepeler je wordt. Maar is het wel goed? Volgens Michaelle Edwards, bedenker van ‘YogAlign’, niet. Zij vindt dat reguliere yogavormen voorbij gaan aan je natuurlijke houding en de grenzen van je lichaam. Wat is YogAlign en wat levert het je op?

Intensieve les

‘Ga in kleermakerszit zitten en ondersteun je knieën met een blok of kussentje’, begint Janna Lukkezen, YogAlign-docent en eigenaar van bewegingspraktijk ‘Flowohy’, de yogales. ‘In deze meditatie houding kun je een tijd stilzitten met een ontspannen rechte rug, waardoor je hoofd recht op je schouders komt te staan’. De twee oranje blokken naast mijn matje duw ik onder mijn knieën. Dat zit inderdaad stabieler. We beginnen met een ademhalingsoefening en ontspannende gezichtsmassage die gevolgd worden door een intensieve les. Eén die opvallend anders is dan een reguliere yogales. Niet de yoga-houdingen, maar jouw eigen houding staat centraal. Janna: ‘Ga in alle posities na wat je lichaam nodig heeft. Zet je handen dichter bij of verder af, buig je knieën, houd je rug in een natuurlijke houding. Niet overstrekken, zorg dat het prettig voelt.’

Ademen door een rietje

De down dog met gebogen knieën is voor mij intensiever omdat ik me niet op het strekken van mijn benen focus. ‘Duw de mat tussen je handen en voeten van je af en je zitbotten de lucht in’, zegt Janna. Het voelt goed, maar wat is dit zwaar! Het ademhalen doen we tijdens de les volgens de SIP-ademhalingstechniek. Deze manier van ademhalen zorgt ervoor dat je de lengte van je wervelkolom en taille activeert zodat je niet inzakt. ‘Je ademt in door een rietje’. Janna tuit haar lippen en ademt in. ‘En blaas de lucht weer uit tussen je tanden.’ Het effect is dat je je ademhaling hoort en goed volgt. Zo is het makkelijker je bewegingen met je ademhaling te ondersteunen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Bewegingstherapeut

‘Ik ben met mijn 1.88 al vanaf jonge leeftijd met mijn houding bezig’, zegt Janna. Ze volgde opleidingen tot Oefentherapeut Cesar en Haptonomisch Professional en is nu zes jaar aan het werk als bewegingstherapeut. ‘Yoga heeft mijn interesse altijd gehad, maar ik kreeg mezelf onmogelijk in yogahoudingen met mijn lange lijf. Tot ik een yogadocent vond die lesgaf volgens de principes van YogAlign. Haar lessen veranderden mijn beeld van yoga. De visie van YogAlign sluit aan bij mijn vak als oefentherapeut en haptonoom. Dat was wat ik zocht.’

Natuurlijke houding

‘In maart heb ik op Hawaii de YogAlign-opleiding gedaan’, vertelt Janna. ‘Daar ben ik er nog meer van doordrongen hoe belangrijk je natuurlijke houding is en hoeveel kracht daarvan uitgaat. Dat wil ik doorgeven. Ik wil mensen door mijn lessen en begeleiding stimuleren om bewust en voelend aanwezig te zijn in hun lichaam, zodat ze zich weer blij voelen in hun lijf.

Meer lezen over yoga?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Breng je chakra’s in balans met deze 7 yogaseries
Breng je chakra’s in balans met deze 7 yogaseries