Je hart is het centrum van alle liefde in je lijf, de toegangspoort tot liefde en verbinding. Het is daar waar je hart een sprongetje maakt, waar je geluk voelt, zelfvertrouwen en positiviteit. Om de mooiste eigenschappen van jezelf te ontsluiten en terug te gaan naar je pure zelf, keer je je tot je hart. Deze hartopeners koesteren het centrum van liefde in jouw lijf.
Verwarm je lichaam
Door je ademhaling en bewegingen met elkaar te combineren verwarm je je lichaam vanbinnen. De Ujjayi-ademhaling helpt daarbij door de adem in je lichaam te laten circuleren zonder dat de adem via je mond ontsnapt. Dat doe je als volgt: sluit je mond, houd je lippen ontspannen op elkaar en adem bewust uit. Leg nu je tong tegen je gehemelte en adem achter in je keel in, waarbij je een ruisend geluid probeert op te roepen. Soms helpt het om je keel iets toe te knijpen zonder dat dit je ademhaling beperkt. Het ruisende geluid houd je vast gedurende alle in- en uitademingen, zo lang als je met Ujjayi ademt. Streef naar een gelijke duur van je in- en uitademingen.
Kat en Koe (Marjaryasana en Bitilasana)
Marjaryasana, oftewel Kat, is een geliefde yogahouding om mee te starten. Met deze yogahouding strek je je gehele wervelkolom, van je nek tot aan je heiligbeen. In diens tegenhanger Bitilasana (Koe) krul je je wervelkolom, waardoor spanning in je rug, schouders en nek wordt losgelaten. Door de beweging in je ruggengraat stimuleer je de bloedcirculatie.
- Start de houding op handen en knieën. Op een inademing kantel je je bekken naar achteren en maak je een holle rug.
- Rol je schouders naar achteren, strek je nek en je keel en richt je blik naar de horizon. Dit is Marjaryasana (Kat).
- Op een uitademing maak je vervolgens je rug zo bol mogelijk, als transitie naar Bitilasana (Koe).
- Kantel je bekken naar voren, richt je blik naar je navel en trek je buik- en bekkenbodemspieren aan. Deze spieren helpen het onderste gedeelte van je rug bol te maken.
- Beweeg een paar keer van holle rug naar bolle rug, waarbij je je ademhaling de beweging laat leiden en je blik de beweging volgt.
- Eindig op een inademing met een holle rug en adem vervolgens uit. Zak nu langzaam in Kindhouding.
Cobra (Bhujangasana)
Deze liggende achteroverbuiging is een van de belangrijkste ‘backbends’ in het complete yoga asana-repertoire. De houding, waarbij de voorzijde van het lichaam op de grond ligt en het bovenlichaam zich opent wordt gezien als een typische hartopener. Het gehele gebied rondom je hart is vrij om de liefdesenergie te laten stromen en je lijf te revitaliseren.
- Kom op je buik liggen met je voorhoofd en de bovenkant van je voeten op de mat. Houd je hielen en tenen tegen elkaar gedrukt.
- Druk je handpalmen stevig tegen je mat ter hoogte van je borst en kantel je bekken naar voren zodat je het schaambeen tegen je mat drukt.
- Adem nu uit, maak jezelf lang en strek op een inademing je armen zodat je bovenlichaam van de grond komt.
- Rol je schouders naar achteren en blijf je ellebogen naar binnen duwen. Strek je rug, open je borst en maak je nek en keel zo lang als je kunt.
- Blijf een paar ademhalingen in deze houding en rol op een uitademing voorzichtig af zodat je terugkomt in de beginhouding.
- Heb je last van je onderrug, houd je armen dan licht gebogen.
Vis (Matsyasana)
De Vishouding opent net zoals Cobra, Kat en Koe het gehele borstgebied. Bijzonder aan deze houding is dat je borst naar boven gericht is waarbij je hart hoger ligt dan je onderlichaam. Je hart is daardoor nóg ontvankelijker voor energie van buitenaf. De pressie op je kruin werkt stimulerend op het kruinchakra, je toegangspoort tot het universum. Hier verbind je met het universum en met anderen die zich in dit universum bevinden.
- Kom liggen op je rug met gestrekte benen en plaats je handen onder je dijen met je handpalmen naar beneden.
- Druk je ellebogen op je mat en adem uit. Op de volgende inademing span je je buikspieren aan en til je je borst op zodat je rug hol trekt.
- Met opmerkzaamheid voor je nek rol je nu langzaam op je kruin terwijl je het gewicht grotendeels op je armen laat rusten.
- Probeer op elke inademing je borstgebied iets verder te liften.
- Blijf een paar ademhalingen in deze houding en kom vervolgens uit de houding door je hoofd voorzichtig op te tillen en je blik naar je tenen te richten.
- Ben je comfortabel in Padmasana (Lotushouding)? Dan kun je de Vishouding aannemen met je benen in Padmasana, zoals in Ashtanga Yoga beoefend wordt.
Rusthouding
Kom na de Vishouding tot rust in de Lijkhouding (Savasana) en blijf minstens acht minuten stilliggen. Heb je na de hartopeners juist behoefte om op te krullen? Neem dan Kindhouding aan. Na acht minuten rol je via je rechterzijde in foetushouding zodat de kant waar je hart is, boven ligt. Zo kan de energie rondom je hart vrij stromen. Ben je zwanger of heb je last van je schouders, rug of nek? Sla deze yogaserie dan over en beoefen een serie specifiek voor je zwangerschap of voor je schouders, nek en rug.
Visualisatie: kanaliseer je liefdesenergie
Kun je niet samenzijn met je geliefde, dan helpt de volgende oefening je de liefdesenergie te kanaliseren die je tijdens de hartopeners hebt opgebouwd. Gebruik de warmte van je lichaam en de opgebouwde energie om een connectie te visualiseren. Kom in een comfortabele zithouding en haal diep adem. Heb je een rozenkwarts, neem die dan in je hand. Sluit nu je ogen zodat je innerlijke ogen zich kunnen richten op de liefde die je voelt. Beeld je in dat je geliefde naast je ligt, zijn of haar ogen opent en naar je lacht. Bedenk wat je voelt als je tegen hem of haar aankruipt, wat je ruikt als je je neus tegen diens huid drukt en hoe het in je hart voelt als je hem of haar kust. Hoor je de ademhaling van je geliefde? Hoor je jullie hartslag? Welke geluiden hoor je nog meer? Wees aanwezig in dit liefdevolle moment. Probeer vervolgens je liefde te vangen en op te rollen tot een balletje dat je in gedachten bij je houdt gedurende de dag.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Meer lezen over yoga?
Deze yogahoudingen helpen je uit een winterdip.