Zuchten wordt vaak als sociaal onwenselijk gezien, maar het kan juist ook heel erg opluchten en verbinden – daar kwam Jasmijn achter tijdens een yogaretraite in Frankrijk.
Vorige week gaf ik een schrijf- en yogaretraite in de prachtige Limousin-streek in Frankrijk, waar we iedere ochtend tot de lunch niet spraken. Tijdens deze stiltemomenten viel het me op hoe vaak we zuchtten, en dat dit geluid ons verbond. Ik wist nooit precies wat er achter de zucht schuilging: was het een teken van vermoeidheid, van verveling, of ongemak voor stilte? Of zou het een zucht van opluchting of loslaten zijn?
Of je er bewust van bent of niet, gemiddeld zucht je één keer per vijf minuten – en dat is juist goed voor je. Recent onderzoek van de Universiteit van California, Los Angeles (UCLA) en Stanford toont aan dat zuchten een reflex van ons lichaam is die van levensbelang is voor je longen. Het voorkomt dat de kleine longblaasjes in elkaar klappen en als een soort natte ballonnen aan de binnenkant vastplakken. Als je zucht kunnen de longblaasje zich blijven opblazen om vervolgens je bloed van zuurstof te voorzien en daarna kooldioxide eruit te filtreren.
Toch wordt zuchten – net als gapen – vaak als sociaal ongepast, ongeïnspireerd of ongemotiveerd gezien. Sinds ik van dit onderzoek weet, probeer ik dit te doorbreken. Ik moedig studenten regelmatig aan om zo vaak (met of zonder geluid) te zuchten als ze willen. In elk geval wél meer dan één keer per vijf minuten.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Tijdens de retraite begon het met een bescheidde en ongemakkelijke zucht, verderop in de week was zuchten een onderdeel van hun beoefening. Bij opluchting, intensiteit of fysiek ongemak. Ze zetten het in wanneer en hoe vaak ze wilden. Ik merkte fysiek een verschil; een ontspannen gezicht, een aandachtige blik en een vriendelijke uitstraling. Aanwezig.
Dat zuchten een reflex is merkte ik op in de documentaire The Artist is Present over performance kunstenaar Marina Abramović, die we als onderdeel van de retraite bekeken. Marina heeft in de afgelopen veertig jaar haar eigen lichaam ingezet als ruw materiaal bij haar performances. Voor een van deze performances zat ze drie maanden lang, zes dagen per week, zeven en een half uur per dag aaneengesloten op een stoel in het Museum of Modern Art in New York. Bezoekers konden één voor één tegenover haar op een stoel gaan zitten. Ze mochten haar aankijken, zonder woorden en zonder aanraking, zo lang als ze wilden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In deze scènes viel mij op dat elke bezoeker zuchtte wanneer ze plaatsnamen. En bij elke bezoeker schonk Marina haar onverdeelde aandacht met haar aanwezige blik. Ook zij slaakte na en voor elke bezoeker een zucht. Veel mensen, ook haar eigen team, hielden deze prestatie haast voor onmogelijk. Zelfs voor Marina, die veel lichamelijke intensiteit en uitputting gewend is. Zou haar (onbewuste) zuchten haar de dag door geholpen hebben?
Ik vermoed dat zuchten niet alleen van belang is voor je lichaam, maar je kan het ook gebruiken om je aanwezigheid in het hier en nu te versterken.
Probeer het maar eens:
Ga rechtop zitten. Adem in en zucht uit door je mond. Houd hierbij je mond licht geopend, je lippen ontspannen. Het tuiten van je lippen is niet nodig (dat zie ik soms gebeuren als ik iemand bewust zie zuchten).
Voel je dat je automatisch dieper inademt? Soms haast twee keer zo diep, bijna een dubbele inademing. Doe het nog eens en ervaar het bewust.
Adem nú eens terwijl je net doet alsof je je lievelingsgeur ruikt. Hiermee voorkom je dat je abrupt snuift en dat je je neusvleugels teveel verkrampt. Herhaal dit drie keer.
Einde kader.
In Frankrijk werd zuchten niet alleen een onderdeel van ieders yogabeoefening, tijdens de laatste sessies moesten we zelfs om en met elkaar lachen van alle luidkeelse zuchten. Ongegeneerd zuchten in gezelschap verbindt, probeer het maar!
Wil je weten waar Jasmijn les geeft of wil je aan een workshop deelnemen? Bezoek dan haar website.