Morgen gaat het twaalfde Buddhist Film Festival Europe (BFFE) van start in Eye Amsterdam. ‘Being Human’ is het centrale thema waaraan het boeddhistische hart of de geïnteresseerde leek zich kan laven. Met als bonus het omringende, zacht stromende IJ, dat nog meer aanzet tot reflectie en meditatie. Onze filmrecensent Ingrid Donsu tipt de titels uit het programma die je niet mag missen.
In de schoot van de zee
George Schouten | NL 2017 | 30 sep, 12.30 uur
Nuchtere en daardoor pakkende Nederlandse documentaire gaat origineel om met het begrip ‘Leven is lijden (dukkha).
Ongeacht het weer zwemmen een aantal mensen het hele jaar door in zee bij Scheveningen. Het is hun actieve manier om de onberekenbaarheid of ongewisse van hun bestaan tegen te gaan. Ze trotseren daarbij de kou om vervolgens de weldadige werking te ervaren die volgt op het schokeffect. Beelden van de zwemmers worden afgewisseld met scènes van argeloze flaneurs op de boulevard, surfers, vissers, verliefde stellen of eenlingen die de zee gebruiken voor hun meditatie. Volgens de maker van de film, George Schouten, zoeken al deze strandgangers bewust of onbewust troost bij de zee. De zee zet namelijk aan tot bezinning op de ultieme dukkha: de angst voor de dood.
Na afloop is er een Q & A met regisseur George Schouten.
My Son Tenzin
Tsultrim Dorjee/Tashi Wangchuk | VS 2016 | 30 sep, 21.15 uur
Innemend verhaal over een middelbare Tibetaanse monnik, die ooit een gewone burger was met vrouw en kind. Nadat hij zijn zoon Tenzin voor een betere schoolopleiding op z’n zesde naar India stuurt, verliest hij hem daarna niet alleen uit het oog maar laat zijn vrouw ook het leven. Hierop besluit hij monnik te worden. Niet veel later besluit hij zijn zoon te gaan zoeken. Die is inmiddels naar San Francisco verhuisd. Ondanks dat hij het Engels niet beheerst en de weg niet kent, vaart de monnik rustig op zijn innerlijke kompas. Al gauw ontmoet hij bij aankomst op het vliegveld een jonge Tibetaanse taxichauffeur, die eveneens Tenzin heet. Deze Tenzin begeleidt hem op zijn zoektocht.
Hoewel het Tibetaans-boeddhisme een belangrijke rol in het verhaal speelt, draait de film meer om migratie: hoe het is om afgesneden van je wortels elders een bestaan op te (moeten) bouwen. Met beide hoofdpersonages komen het oude en nieuwe Tibet samen. Verbeeld in beider innerlijke strijd die, indachtig hun religie, toch voert naar compassie voor de ander en hun naar nieuwe levenswegen leidt.
Hoofdrolspeler Tsering Dorjee Bawa, die de beminnelijke monnik vertolkt, is speciaal voor de vertoning overgekomen en na afloop kan het publiek met hem in gesprek gaan.
Het belang van mind & life
Ook interessant aan het BFFE is, dat het duidelijk weet te maken dat het boeddhisme meer ingebed raakt in het maatschappelijke verkeer. En daar speelt het Mind & Life Institute een grote rol in. Ooit mede-opgericht door de Dalai Lama is het instituut bedoeld om de dialoog tussen hem en wetenschappers op gang te houden. Het instituut concentreert zich met name op de neurowetenschappen en hersenonderzoek. De Dalai Lama beschouwt het boeddhisme als een religie én als een “wetenschap van de geest”.
In aansluiting daarop is op zondag 1 oktober, om13 uur een Special Event georganiseerd door Mind & Life Europe met een panel van deskundigen. Gediscussieerd zal worden rondom de vraag hoe de nieuwe wetenschap van de geest leiders inspireert tot een duurzame (zaken) wereld.
Ter illustratie wordt de volgende actuele documentaire gedraaid:
From Business to Being
Hanna Henigin en Julian Wildgruber | Du 2015 | 1 okt, 13 uur
Een voormalige investeringsbankier bij Lehman Brothers, een manager in de auto-industrie en een manager van een apotheekketen treden naar voren omdat zij aan de noodrem moesten trekken vanwege burn-out verschijnselen. Zij zijn er tenslotte bovenop gekomen dankzij ‘mindfulness’ toe te passen in hun leven, en vertellen in deze film hoe dit zo gelukt is. Hetgeen zij meegemaakt hebben is exemplarisch voor onze maatschappij en daarom zo herkenbaar. Daarbij komen deskundigen uit economie, wetenschap en meditatie aan het woord, die proberen bruggen te bouwen tussen ‘zakendoen’ en ‘zijn’, en nieuwe impulsen te geven aan een culturele verandering in de bedrijfswereld. De film gaat uit van het idee ‘mindful leadership’, en brengt die andere, verfrissende kijk op mindfulness en het boeddhisme.
Het Buddhist Film Festival Europe 2017 start vrijdag 29 september en loopt t/m zondag 1 oktober 2017
Voor het volledige programma en tickets kun je terecht op www.eyefilm.nl