Hoeveel tijd besteed jij per week gemiddeld aan het klaarmaken van je eten? En weet jij waar en hoe alle ingrediënten in je eten worden verbouwd? Hoe meer we het groeien van gewassen en klaarmaken van voeding uitbesteden, hoe verder we van de voedselketen af komen te staan. De Netflix-serie Cooked neemt je aan de hand van de vier elementen mee door de geschiedenis van de menselijke keuken en probeert ons weer iets dichter bij de roots van ons voedsel te brengen.
Voedselketen
Voordat een graankorrel tot meel vermalen wordt en in een brood terecht komt, heeft hij al een hele reis afgelegd. Hij is meerdere malen schoongespoeld en gewassen door regen, heeft uren zon gezien en diverse nachten in het maanlicht gestaan. Maar doordat we steeds minder tijd besteden aan het bereiden van onze maaltijden hebben we steeds minder besef van de cyclus die ons voedsel doormaakt voordat het in onze mond beland. Daar wil Micheal Pollan in Cooked verandering in brengen.
Vuur, water, aarde en lucht
In vier verschillende afleveringen gaat de voedselhistoricus, antropoloog en voedingsdeskundige Pollan dieper in op de vraag waarom we de keuken in moeten en wat we kunnen doen om het plezier in koken weer terug te krijgen. De vier afleveringen, getiteld vuur (barbecue), water (smoren), aarde (fermentatie) en lucht (brood maken), worden gebruikt om de geschiedenis van het menselijke koken te vertellen.
Plezier en voldoening
We hebben nog steeds bijna allemaal een keuken en basis kennis over koken, en Pollan hoopt dat hij met deze serie iets meer mensen weer aan het koken krijgt. De bedoeling is niet om alleen maar prachtige gerechten en heerlijk eten te laten zien zodat je er alleen maar honger van krijgt, maar te laten zien dat je plezier en voldoening kunt halen uit het zelf bereiden van je maaltijd. En dat hoe vaker je kookt, hoe meer je leert en hoe waarschijnlijker het is dat je het vaker gaat doen.
Bekijk de serie Cooked op Netflix.