Gelukkig zijn, dat willen we allemaal wel. Maar hoe kunnen we onszelf aanleren om het ook te worden? Geluksprofessor Patrick van Hees spreker op Love for Life – vertelt hoe je lichter kunt leren leven.
Gezond eten, nieuwe recepten uitproberen, genoeg bewegen, een goede balans vinden tussen werk en privé, een leven vol positiviteit en lessen over vriendschap: daarover gaat Love for Life, een nieuw tweedaags event in de Jaarbeurs in Utrecht. Je kunt er meedoen aan yogasessies, hardloopclinics of kookworkshops, je kunt er naar lezingen luisteren of je opgeven voor een één op één adviesgesprek over voeding.
Een van de sprekers op Love for Life is geluksprofessor Patrick van Hees, die we vast een aantal vragen mochten stellen over hoe we lichter kunnen leren leven.
Waarom vinden we het moeilijk om gelukkig te zijn?
Dat verschilt per persoon: de een is te perfectionistisch, de ander heeft moeite om zaken uit het verleden te accepteren. Er zijn mensen die alleen maar in de toekomst leven en het is niet voor iedereen even makkelijk om optimistisch te zijn. Veel mensen denken alleen gelukkig te kunnen zijn door het anderen naar de zin te maken, en weer anderen staan zichzelf niet toe om te genieten. En wat dacht je van de invloed van social media, films en televisie, waar iedereen mooi, slank en succesvol lijkt te zijn?
Waar word jij echt gelukkig van?
Boven alles van mijn gezin, familie en vrienden. En het geeft me heel veel voldoening om met zo’n boeiend onderwerp als geluk bezig te mogen zijn en andere mensen te kunnen helpen om meer uit hun leven te halen. Daarnaast word ik van een hele trits dingen gelukkig: een goed gesprek, schrijven, lezen, muziek, uitgaan, fitness, verse appeltaart met slagroom, wandelen, spelletjes, lachen, karate, slapen, bbq-en, genieten en zonnen, om er maar een paar te noemen.
Wat doe je om dat te blijven?
Doordat ik de inzichten uit geluksonderzoeken heb ingebed in mijn dagelijks leven, gaat het eigenlijk vanzelf. Natuurlijk heb ik veel omstandigheden niet zelf in de hand, maar wel hoe ik er op reageer. En ik accepteer dat iedereen wel eens een mindere dag heeft, net als ik.
Hoe kwam je op de naam geluksprofessor?
‘De Geluksprofessor’ is de titel van mijn eerste boek, een roman waar op speelse wijze wetenschappelijke geluksinzichten in zijn verwerkt. Het is inmiddels in achtste druk verschenen, en gaandeweg werd de titel ook een beetje mijn bijnaam. Ik beschouw het als een geuzennaam.
Wat zijn de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen over geluk?
Je hebt natuurlijk niet alles zelf in de hand: je hebt te maken met toeval, omstandigheden en je aangeboren aard. Maar toch blijkt 45% van het verschil in geluk tussen mensen verklaard te worden door hoe ze geleerd hebben met het leven om te gaan. En daarbij gaat het in de basis om drie dingen: Doelen, Oplaadpunten en Mensen (te onthouden met het zinnetje: geluk is D.O.M.). Doelen zodat je altijd iets om handen hebt en iets hebt om naar uit te kijken, Oplaadpunten om jezelf geestelijk en lichamelijk op te laden en Mensen om mee in verbinding te staan.
Hoe ver mag je gaan in de zoektocht naar geluk?
Het is de nummer een wens van mensen om gelukkig te zijn, dus wat mij betreft mag je er heel ver voor gaan. Zo lang je er anderen maar niet onnodig ongelukkig mee maakt.
Wat is je wonderlijkste ontdekking die je tijdens je zoektocht naar geluk hebt gedaan?
Dat gelukkig zijn de belangrijkste wens van veel mensen is, maar dat ze in de praktijk zo weinig tijd nemen om zichzelf aan te leren hoe ze gelukkiger kunnen zijn.
Love for life
Wil je Patrick van Hees een keer in het echt over geluk horen spreken? Je kunt hem ontmoeten op Love for Life, 4 en 5 juni in de Jaarbeurs Utrecht. Alles draait tijdens dit event om voeding voor lichaam en geest, en lekker en gezond eten. Je kunt er luisteren naar inspirerende sprekers zoals Patrick, davidj, Johan Noorloos, Berthold Gunster en Anouk Hoogendijk en je kunt er ideeën opdoen voor een gezond, gelukkig en gebalanceerd leven.
Meer informatie over het evenement vind je hier.
Patrick van Hees is schrijver, spreker en coach over geluk. Hij is auteur van de geluksboeken De Geluksprofessor en De Geluksoma. Hij organiseert o.a. masterclasses over geluk in Cambridge, Engeland.