Ieder jaar staat Nederland negen dagen lang in het teken van Pride. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de strijd van lgbtqia+ personen voor meer acceptatie en inclusiviteit. Tegelijkertijd is het een viering van alles wat tot nu toe is bereikt.
Speciaal voor dit kleurrijke feest, dat liefde en authenticiteit viert, hebben we onze favoriete 3 boeken verzameld van queer-auteurs; elk met een eigen kijk op inclusieve liefde en identiteit.
Diepdiepblauw (2022) – Nikki Dekker
We zijn als mensen niet verheven boven de natuur, maar maken er onderdeel van uit. Daarom zouden we er goed aan doen om de lessen van de natuur serieus te nemen.
Precies die lessen onderzoekt Nikki Dekker in haar essayistische debuut diepdiepblauw. Wat kunnen we van de dieren onderwater leren over liefde en identiteit? Dit doet ze door alikruiken tegenover onenightstands te zetten, de blobvis naast het schoonheidsideaal en door in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen te duiken.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Het resultaat is een prachtige, gefragmenteerde autobiografie; een volwaardig queer coming-of-age boek.
De Geliefden (2022) – Willemijn Kranendonk
Deze Nederlandse auteur debuteerde in januari 2022 met De Geliefden, een bijzondere roman over reflectie, liefde en identiteit.
Ze beschrijft het leven van de hoofdpersonages als een pad dat geplaveid is met keuzes, kronkelingen en tweesprongen. Jacqueline en Rosa hebben als twintigers een intense relatie gehad, maar slaan dan elk een tegenovergestelde richting in en verliezen contact. Jacqueline kiest voor carrière, terwijl Rosa op zoek gaat naar een holistische manier van leven, niet vastgebonden aan één plek. Na veertig jaar kijken ze terug. Ze vragen zich af of de keuzes die ze gemaakt hebben – weggaan of blijven, werken of losbreken – de juiste waren. Hebben ze geleefd zoals ze wilden? Zijn ze veranderd na al die jaren?
Het resultaat is een hartverwarmende roman die de lezer uitnodigt om zelf de levensbepalende vraag te stellen: ‘als ik alles zou mogen kiezen, wat zou ik dan doen?’
Extra bijzonder: de roman is vernoemd naar de gelijknamige tarotkaart die enerzijds staat voor het hebben van een harmonieuze verbinding, en anderzijds voor het maken van ingewikkelde keuzes op je levenspad. Erg treffend, dus.
Ongetemd leven (2020) – Glennon Doyle
Wat gebeurt er als je besluit je innerlijke stem te volgen? In Ongetemd Leven — dat tussen een autobiografie en een zelfhulpboek inhangt — schrijft Glennon Doyle openhartig over hoe ze besloot niet langer aan verwachtingen van anderen te voldoen.
Glennon heeft een man en kinderen, maar op een conferentie gebeurt er iets wat ze niet verwacht — ze wordt verliefd op een vrouw. In het boek komen al haar hindernissen aan bod: een echtscheiding, eerlijk zijn tegen jezelf en anderen, en het vinden van een nieuwe gezinsstructuur.
Glennon maakt een bewuste keuze om dapper te zijn, en de meest authentieke versie van haarzelf te zijn. Onderweg spoort de mensen om haar heen (en jou!) aan om hetzelfde te doen. Want: hoe moediger we zijn, hoe gelukkiger we worden.
Met dit boek verdient ze een plek in het rijtje van Brené Brown, Cheryl Strayed en Elizabeth Gilbert, allemaal vrouwen die ruimte hebben gemaakt voor imperfectie en kwetsbaarheid op het pad van persoonlijke groei en betekenisvol leven.