Heb je nog een paar overrijpe bananen liggen? Gooi ze niet weg, maar tover ze om tot een heerlijk bananenbrood.
Probeer dit recept voor no waste bananenbrood met dadelstroop en amandelboter. Je zou je bananen bijna expres te lang laten liggen.
Brood van bruine bananen met dadelstroop en bruine-bananen amandelboter
Ingrediënten
Voor het bananenbrood
– 100 gram boter
– 180 gram dadelmelasse
– 3 eieren
– 2 overrijpe bananen
– 1 rijpe banaan
– 1 theelepel kaneel
– 240 gram zelfrijzend bakmeel
– zout
Voor de amandelboter
– 1 eetlepel blanke amandelen
– 1 overrijpe banaan
– zout
Zo maak je het
Hak voor de amandelboter 1 eetlepel blanke amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin en geurig. Prak 1 overrijpe banaan fijn en roer de amandelen erdoor. Breng op smaak met zout.
Verhit voor het bananenbrood de oven voor op 170 °C. Klop 100 gram boter, 180 gram dadelmelasse en 3 eieren met de mixer gedurende 10 minuten mooi fluffy en dik. Voeg 1 theelepel kaneel toe en een snufje zout. Plet 2 overrijpe bananen en voeg toe aan de boter/eimassa. Zeef 240 gram zelfrijzend bakmeel erboven en spatel erdoorheen. Snijd 1 rijpe banaan – dus nu niet óverrijpe! – in de lengte doormidden. Doe het beslag in een licht ingevette ronde bakvorm. Leg de bananenhelften erin. Bak de cake gaar in 35 à 40 minuten. Check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken: is hij schoon als hij eruit komt, dan is de cake gaar. Zo niet, zet de cake dan nog 10 minuten terug. Serveer in dikke plakken met een lik amandelboter erop. Eet smakelijk!
Tekst: Saskia van Osnabrugge, beeld: styling door Maaike Koorman, foodstyling door Merijn Tol
Meer recepten?
Een recept met een magisch tintje: bospaddenstoelenstoof met romige polenta.