Recept: bospaddenstoelenstoof met romige polenta

Recept: bospaddenstoelenstoof met romige polenta Recept: bospaddenstoelenstoof met romige polenta Recept: bospaddenstoelenstoof met romige polenta

De keuken is het hart van het huis. Hier wordt getoverd met smaak en geur, en worden zintuigen op de proef gesteld. Soms kun je er met magische ingrediënten een snufje wicca aan toevoegen. Zoals bij dit recept.

Voor een natuurreligie als wicca zijn ingrediënten die de geur van natuur oproepen extra magisch. Paddenstoelen doen dat bij uitstek.

Bospaddenstoelenstoof met romige polenta

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 6 takjes tijm
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 750 gram gemengde paddenstoelen
  • 200 gram gekookte kastanjes
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout en peper
  • 500 ml rode wijn
  • 300 ml paddenstoelenbouillon
  • 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1 bosje platte fijngesneden peterselie
  • 250 gram grove, voorgekookte polenta
  • 2 eetlepels mierikswortel
  • Optioneel nog 1 liter paddenstoelenbouillon (mag ook water zijn)
  • Extra takjes tijm voor de garnering

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote stoofpan op hoog vuur. Bak 1 grote grofgehakte ui, 3 tenen fijngesneden knoflook en 6 takjes tijm omscheppend 5 minuten tot ze zijn gekaramelliseerd. Voeg 500 gram kastanjechampignons, 750 gram gemengde paddenstoelen, 200 gram gekookte kastanjes toe, allemaal grof gehakt, en bak nog 10 minuten tot ze bruin zijn. Meng 1 eetlepel bloem erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet 500 milliliter rode wijn en 300 milliliter paddenstoelenbouillon in de pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen.

Breng de stoof op smaak met 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat en 1 bosje platte fijngesneden peterselie.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Maak 250 gram grove, voorgekookte polenta volgens de instructies op de verpakking, met 500 milliliter havermelk en 1 liter paddenstoelenbouillon, het mag ook water zijn, maar bouillon heeft meer smaak. Voeg 2 eetlepels mierikswortel en 2 eetlepels extra vergine olijfolie toe, en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de polenta in diepe borden met de stoof bovenop, garneer royaal met takjes tijm.

Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman, receptuur & foodstyling door Ajda Mehmet


Meer recepten lezen?

Dit is een recept voor hartverwarmende Golden milk.

Volgend artikel
Als je Oud en Nieuw vreselijk vindt: 8 manieren om er toch iets leuks van te maken
Als je Oud en Nieuw vreselijk vindt: 8 manieren om er toch iets leuks van te maken