Een wetenschapper in de ban van schone Shiva’s en Krishna’s, dat hoor je niet vaak. Toch is Paul van der Velde al vanaf zijn twaalfde gebiologeerd door Azië en ging hij in zijn boek Tatoeage van de ziel op zoek naar de Aziatische origine van het hindoeïsme en boeddhisme.
Rode draad
Zelf heeft Van der Velde geen goeroe of leermeester in India: hij is geen boeddhist, maar heeft in zijn jeugd een voorliefde voor esthetiek van beelden, teksten en dansen ontwikkeld. De rode draad in zijn boek is dan ook een fascinatie voor Indiase religieuze esthetiek, en religie als menselijk verschijnsel.
Sporen in de ziel
Andere onderwerpen die Van der Velde in zijn boek behandelt zijn: hoe hindoes bronzen beelden zien, hoe de goden soms volkomen onverantwoord met de wereld en de mensen lijken te spelen, hoe literaire esthetica uit Azië het dagelijks leven kan kleuren en hoe intensieve deelname aan de Aziatische culturen sporen achterlaat in de ziel.
Ben je benieuwd naar de bevindingen die Van der Velde in het verre India deed? Zijn boek ‘Tatoeage van de ziel’ is hier verkrijgbaar.