Een paar takjes munt of een plakje gember in de thee, dat kent elke theeliefhebber wel. Maar je kunt ook een stapje verder gaan. Met citroenmelisse, vlierbloesem of calendula, bijvoorbeeld. Er is thee die je helpt te ontspannen, thee die je hoofdpijn verzacht en thee die je verwarmt.
Hoe je stemming ook is, en van welk kwaaltje je ook last hebt, er is wel een kruidenthee voor. Dat blijkt als je het boek ‘Kruidenthee’ openslaat. Maar al die theeën zijn vooral ook bedoeld om van te genieten, vertelt auteur Paula Grainger.
Citroenmelisse, vlierbloesem, helmkruid, vrouwenmantel – de recepten in je boek barsten van de kruiden. Sommige heel bekend, andere exotisch. Hoe heb je al die soorten zelf ontdekt?
Bij ons thuis groeiden een heleboel soorten kruiden en als kind heb ik daar heel wat uren doorgebracht – altijd was ik bloemen en blaadjes aan het plukken.
Mijn liefde voor planten en kruiden is daar ontstaan, en bracht me op het idee om natuurlijke geneeskunde te gaan studeren. Inmiddels werk ik alweer jaren als natuurdrogist, en ik wilde graag een naslagwerk maken voor mensen die nieuwsgierig zijn naar die enorme diversiteit aan kruiden.
Welke vijf ingrediënten horen er absoluut thuis in iedere kruidenthee-starterskit?
Kamille, citroenmelisse, munt, zoethout en lindebloesem. Kamille heeft een kalmerend, ontspannend effect en draagt bij aan een goede nachtrust. Citroenmelisse smaakt een beetje naar citroen en is mijn favoriete ‘feelgood-kruid’. Het helpt goed tegen griep en verkoudheid. Van pepermunt houdt bijna iedereen, en ik combineer het vaak met kruiden die minder sterk smaken. Zoethout is echt een ‘love it or hate it’ smaak. Zelf ben ik er gek op, het voegt iets zoets toe.
Het is enorm goed voor je: het helpt goed tegen een zere keel, werkt antiviraal en wordt vaak gebruikt tegen ontstekingen. Lindebloesem droog ik graag, en als ik het dan in de winter gebruik krijg ik er meteen een zomers gevoel van.
Hoe komen we aan de kruiden? Hebben we een grote kruidentuin nodig?
Het is geweldig om een tuin vol kruiden te hebben, maar zeker niet nodig. Als je het leuk vindt om zelf kruiden te verbouwen, dan kom je al een heel eind met een pot in een lichte vensterbank.
Pepermunt, tijm en citroenmelisse doen het daar prima. Sommige kruiden zijn heel goed verkrijgbaar, andere wat minder. Gedroogde kruiden kun je vinden in natuurwinkels en online is ontzettend veel te koop.
Welke van de 70(!) theesoorten in je boek zijn jouw eigen succesnummers?
Welke thee ik drink hangt af van mijn stemming en het moment van de dag, maar er zijn er twee die ik elke dag uitkies. Ik begin de dag met ‘paardenbloemkoffie’, met paardenbloemwortel en cichorei.
Die smaken zijn lekker bitter en doen wel wat denken aan koffie, maar venkelzaad en zoethoutwortel brengen die bitterheid in balans. Voor het slapen gaan neem ik een kop Slaap zacht-thee, met kamille, lindebloesem, passiebloemen en een beetje lavendel. Het helpt me om na een drukke dag kalm in slaap te vallen.
Welke thee raad je aan als oppepper, zo tegen het einde van de winter?
Mijn lievelingsthee voor deze tijd van het jaar is mijn Winterwarmte-thee. Er zit echinaceawortel in, die helpt tegen hoest en verkoudheid. Pepermunt geeft er een heerlijke smaak aan, en de zoethoutwortel, gember en steranijs maken het heerlijk verwarmend.
Winterwarmte
Voor 1 mok
- 1 tl gedroogde echinaceawortel, fijngehakt
- 1 tl gedroogde pepermunt
- 1 cm gedroogde zoethoutwortel
- 1 cm verse gemberwortel, geschild en in dunne plakjes
- 1 steranijs
Manuka-honing
een kaneelstokje van 5 cm, voor de garnering
Doe de kruiden en specerijen in een grote voorverwarmde theepot.
Breng 3 dl gefilterd water tot net onder de kook, schenk het in de pot en doe het deksel erop. Laat de thee 5-10 minuten trekken en roer hem een paar keer door. Zeef de thee boven een mok en roer er eventueel honing naar smaak door. Doe er naar wens een kaneelstokje in.
Meer Happinez?
- Stress te lijf met Ayurveda
- Laagdrempelig detoxen: 5 manieren
- 7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen