Vrouwen, durf voor jezelf op te komen en wees niet bang om te zeggen waar het op staat. Dat was in essentie de krachtige boodschap van actrice Frances McDormand op de Oscars afgelopen zondag (en daar kunnen we allemaal wat van leren).
De tijd dat vrouwen de barricaden opgingen om beha’s te verbranden ligt ver achter ons, maar de strijd voor gelijke rechten is helaas nog lang niet gestreden. Nog steeds verdienen vrouwen minder dan mannen en in veel werelddelen worden meisjes nog achtergesteld ten opzichte van jongens. In economische en politieke besluitvorming klinkt de mannelijke stem bovendien vaak nog het luidst. Daar liggen meerdere oorzaken aan ten grondslag, maar eentje daarvan is toch vrouwen het – over het algemeen – moeilijker vinden voor zichzelf op te komen dan mannen.
Kracht kan valkuil worden
We vragen minder snel om een hoger salaris, offeren onszelf eerder op dan mannen en vinden het moeilijker om voor onszelf op te komen. Ergens zijn dat ook mooie eigenschappen, want het komt voort uit een gevoel van bescheidenheid en zorgzaamheid. Het enige is dat die mooie eigenschappen iets te ver zijn doorgeschoten. Juist daarom is het belangrijk dat vrouwen vaker zeggen waar het op staat en hun eigen ruimte in durven nemen.
Dat is iets waar actrice Frances McDormand het mee eens is. Hoewel de organisatie van de Oscars alle genodigden op het hart drukte statements toch vooral thuis te laten afgelopen zondag, stond de avond toch in het teken van gelijke rechten voor vrouwen en minderheden in de filmwereld. Meest memorabele moment? De overwinning-speech van actrice Frances McDormand, die de gelegenheid aangreep om voor eens en voor altijd te zeggen waar het op staat.
Frances McDormand: ‘Vrouwen hebben verhalen te vertellen’
Frances won het felbegeerde Oscar-beeldje voor ‘Beste actrice’ dankzij haar rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – een prachtig filmdrama over een moeder die de lokale politie op geheel eigen wijze dwingt de moord van haar dochter op te lossen, wanneer ze daarin dreigen te falen (ook een mooi voorbeeld van een krachtige vrouwelijke stem).
De actrice gebruikte haar podiumplaats om op te komen voor de positie van alle vrouwen in de filmwereld. Om haar woorden kracht bij te zetten riep ze alle vrouwen in de zaal op om te gaan staan. Op die manier wilde ze aan de wereld tonen dat zij verhalen te vertellen hebben en dat die alleen verteld kunnen worden als vrouwen uitgenodigd worden op de plekken waar beslissingen worden gemaakt (en er geld voor krijgen). Frances zei dat met de volgende woorden:
‘If I may be so honored to have all the female nominees in every category stand with me in this room tonight. The actors—Meryl [Streep], if you do it everyone else will—the filmmakers, the producers, the directors, the writers, the cinematographers, the composers, the song writers, the designers. Come on! Okay, look around everybody, look around, ladies and gentleman because we all have stories to tell and projects we need financed. Don’t talk to us about it at the parties tonight. Invite us into your office in a couple days or you can come to ours, whichever suits you best, and we can tell you all about them.’
Meer diversiteit, graag!
Frances eindigt haar opzwepende speech met twee woorden: inclusion rider. Dat is een bepaalde clausule die een acteur of actrice in een contract kan laten opnemen. Daarmee eis je dat de filmmaatschappij er zorg voor draagt dat de cast van een filmproject divers en inclusief is. Doen ze dat aantoonbaar niet? Dan heb je als acteur/actrice dankzij die clausule in het contract het recht om uit een project te stappen. Op die manier kan elke acteur of actrice bijdragen aan diversiteit en gelijke rechten in Hollywood.
Ga in je kracht staan
Met Internationale Vrouwendag (donderdag 8 maart) in aantocht klinkt haar boodschap luider dan ooit. Zij richtte zich dan misschien specifiek tot vrouwelijk talent in de filmwereld, maar de essentie van haar boodschap geldt voor alle vrouwen, in welke situatie dan ook. Ken je eigen krachten en talent en durf jouw eigen plek in te nemen op de wereld. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor alle generaties vrouwen na jou.
Bekijk de hele speech hieronder (oh, en let ook even op de lyrische lach van Frances op 1:00 minuten. Enthousiast was ze in ieder geval zeker):
https://youtu.be/5JEI0sjJs8c