Er is geen eenduidig antwoord op waarom de één een succesvolle carrière heeft, en de ander maar moeizaam hogerop komt. Maar volgens Michael Ventura – CEO, schrijver, coach – is inlevingsvermogen dé belangrijkste eigenschap voor een succesvolle zakenman of vrouw.
Inlevingsvermogen wordt misschien door sommigen verward met ‘aardig zijn’, en dat is toch juist níet wat de meest succesvolle zakenmensen zijn? Een bikkelharde attitude met ellebogenwerk is hoe je hogerop komt, toch? Fout! Juist omdat we verder van elkaar verwijderd raken dan ooit tevoren, door tools als social media waardoor we minder face-to-face communiceren, is het belangrijk om real-life een goede dosis empathie in te voeren.
Empathie als tool
Als je namelijk empathie – of inlevingsvermogen – inzet, leer je de ander beter kennen, en kun je daar weer goed op inspelen. Naast het er op in kunnen spelen, krijg je inzichten in wat er speelt op de werkvloer of bij klanten. Zo kun je je product verbeteren, of je werknemers helpen waardoor ze vervolgens weer gelukkiger op kantoor verschijnen.
Hoe Michael Ventura tot dit inzicht kwam? Hij vertelt aan Mind Body Green dat hij vroeger zijn werk in healing ruimtes en op kantoor als twee aparte dingen zag. Op een gegeven moment ontdekte hij dat ze eigenlijk hetzelfde zijn. “Ik ontdekte dat het eigenlijk dezelfde baan is, maar dan in een verschillende vorm. We kunnen bijvoorbeeld ademhaling en aanraking gebruiken om iets los te laten wat je dwars zit. Of we kunnen in een vergaderruimte zitten, en een presentatie en onderzoek gebruiken om een probleem op kantoor op te lossen. Uiteindelijk is de boodschap dan hetzelfde: word rustig, heb geduld, luister met inlevingsvermogen, laat je eigen vooroordelen los, bekijk het van een ander perspectief, en gebruik het om een probleem op te lossen.”
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.
Hoe kun je meer inlevingsvermogen op de werkvloer implementeren?
Zoek stilte op
Als je het type bent dat constant alles overdenkt en er gedachten door je hoofd razen die je maar moeilijk uit kunt zetten, is het moeilijk om op te merken wat er om je heen gebeurt. Je zit dan zo in je eigen verhaal verwikkeld dat je bijna out of touch met de realiteit raakt. Op deze manier heb je niet echt oog voor de mensen om je heen, en is inlevingsvermogen een stuk moeilijker, omdat je al zo met jezelf bezig bent. Neem daarom de tijd om momenten van stilte in te lassen. Ga een rondje wandelen tijdens de pauze, of doe je ogen dicht achter je bureau, adem diep in en uit, en zoek die innerlijke rust op. Even geen afleiding, en alleen maar stilte. Zo kom je weer dichter bij je echte gevoel.
Luister én kijk
Dit klinkt voor de hand liggend, maar het gebeurt al te vaak dat we onbewust helemaal niet kijken of luisteren naar onze collega’s. Als Pietje aan je bureau staat met een vraag, en je nog even snel een mail moet aftikken, is de kans groot dat Pietje zich niet echt gezien of gehoord voelt. Ook al denk jij dat je heus wel kunt multitasken. Neem de tijd om écht te luisteren naar zijn verhaal en kijk hem aan. Aan iemand’s lichaamstaal kun je vaak beter zien hoe hij of zij zich voelt. Als je een collega bijna huppelend door de gang ziet lopen weet je dat ‘ie lekker in z’n vel zit. Zie je een collega heel rustig en teruggetrokken in een hoekje zitten, en heeft hij of zij vanochtend niet gegroet, dan is de kans groot dat deze collega nu even niet zo blij is. Door om je heen te kijken en te observeren kom je al een heel eind.
Vergeet ook niet dat we tegenwoordig zoveel via de mail, chat-bots en de telefoon regelen dat we nauwelijks mensen echt spreken. Neem daarom de moeite om af en toe langs een collega te lopen, of zorg in ieder geval dat je altijd samen luncht.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Vraag jezelf af wat je voelt
Om anderen beter te begrijpen, is het belangrijk dat jij jezelf begrijpt. Wat voel jij nu op dit moment? Ben je happy op je werk? Voel je stress, of ben je een beetje overdonderd door de hoeveelheid werk die op je bord ligt? Grote kans dat je collega’s eenzelfde soort gevoel hebben. Als jij beter begrijpt waar jouw gevoelens vandaan komen, kun je hun ook beter begrijpen. Onthoud wel dat niet iedereen is zoals jij, en misschien juist het tegenovergestelde voelt. Maar als jij in de basis jezelf begrijpt (wat niet iedereen doet, trust us), begrijp je een ander ook sneller.
Onderzoek je instinct
Je kent het wel, dat onderbuikgevoel. Niet wetenschappelijk bewezen, maar je wéét gewoon dat er iets aan de hand is met je collega. Ga niet hals over kop naar haar of hem toe, met een opmerking als ‘je bent gestressd he?’ In plaats daarvan kun je een opmerking als ‘we hebben best veel werk gekregen, he? Ik voel wel een beetje stress, heb jij dat ook?’ maken. Zo kun je een beetje polsen hoe het met de ander gaat. Als je instinct klopt, en de ander voelt stress, kun je hem of haar daarmee helpen. Zo toon je inlevingsvermogen, op een voorzichtige manier. Als iemand anders je hulp niet wil, geven ze dat ook wel aan. Maar soms is om hulp vragen een stuk moeilijker dan je denkt. Dus alleen maar fijn als jij het goed aanvoelt.
Wil jij gelukkiger op je werk worden? Misschien is onze Happi@work training wel iets voor jou!