Werk waar je energie van krijgt, voldoening uit haalt en plezier in hebt: klinkt dat jou bekend in de oren of eerder als een ver-van-je-bed-show? We besteden een flink deel van onze tijd aan werken. Niet zo gek dus, dat de mate van geluk die je ervaart door en op je werk een behoorlijke invloed heeft op de rest van je leven.
Helaas is die invloed niet altijd zo rooskleurig. Voor veel mensen is hun baan een bron van stress en het aantal burn-outs neemt nog altijd toe. Zeggen dat ons werkgeluk wel wat extra aandacht kan gebruiken, is een understatement.
Wat is werkgeluk?
Een one size fits all definitie van werkgeluk is er niet. Net als ‘gewoon’ geluk, betekent werkgeluk voor iedereen iets anders. Toch zijn er wel wat gemeenschappelijke noemers. Auteur en expert op het gebied van werkgeluk Annie McKee noemt zinvol werk, een hoopvolle toekomstvisie en vriendschap als de belangrijkste aspecten van werkgeluk. We willen het gevoel hebben dat we iets van betekenis doen, hebben fijne vooruitzichten nodig om naartoe te leven, het beste uit onszelf te (willen) halen en voelen ons graag gewaardeerd en gezien.
Met deze tips geef je jouw werkgeluk een oppepper:
Erken jouw positieve impact
Hoe langer je een bepaalde baan hebt, hoe meer je op de automatische piloot doet. Routine is efficiënt, maar vertroebelt ook je blik. Hierdoor zie je de waarde van je werk niet zo 1-2-3 meer in. Het helpt om op te schrijven wat jouw bijdragen zijn. Wie of wat profiteert er van jouw inzet? Zingeving kan groots zijn – bij dokters die mensenlevens redden en wetenschappers die baanbrekend onderzoek verrichten ligt de betekenis van werk voor de hand – maar is er net zo goed op kleinere schaal.
Een bevlogen docent biedt leerlingen een veilige plek om zich te ontwikkelen, een vriendelijke kassière is het lichtpuntje op de dag van ontelbaar veel mensen: iedereen draagt bij op een andere manier. Misschien ben jij wel die collega die ervoor zorgt dat elke jarige teamgenoot een kaartje krijgt of die zorgt voor een vrolijke noot tijdens doodsaaie vergaderingen. Ook dát is positieve impact.
Verdiep de relatie met je collega’s
De kwaliteit van je sociale contacten heeft veel invloed op hoe happy jij je voelt. Dat geldt op het persoonlijke vlak, maar ook op werkgebied. Het contact met je collega’s speelt een grote rol in je werkgeluk. Is er een collega met wie je echt een klik hebt? Praat eens over iets anders dan alleen aan werk gerelateerde zaken. Op die manier verdiep je het contact en bloeit er misschien zelfs een waardevolle vriendschap op.
Waardeer jezelf
Een complimentje van je baas of een collega is fijn, maar je kunt er maar beter niet afhankelijk van zijn. Wie zegt dat je jezelf geen complimentjes mag geven? Sta wat vaker stil bij kleine en grote successen en geef jezelf gerust een schouderklopje.
Help anderen
Niet alleen je eigen succes maakt gelukkig(er), ook het succes van anderen kan jouw werkgeluk vergroten. Richt je niet alleen op je eigen carrière, maar help ook anderen om vooruit te komen.
Werk aan je mindset
Hoe kun je je werk op zo’n manier doen dat het bijdraagt aan jouw verlangens voor later? Zelfs als je je niet helemaal (of helemaal niet) op je plek voelt op je werk, kun je werken aan dat toekomstbeeld. De houding waarmee je op je werk verschijnt is jouw verantwoordelijkheid. Met een positieve mindset veranderen vervelende obstakels in haalbare uitdagingen en blijf je niet hangen in gemopper en negativiteit.
Meer lezen over werkgeluk?
Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is.