Wil je productiever zijn? Dan moet je juist minder gaan werken

Wil je productiever zijn? Dan moet je juist minder gaan werken Wil je productiever zijn? Dan moet je juist minder gaan werken Wil je productiever zijn? Dan moet je juist minder gaan werken

Hoe lang kun jij diep nadenken op een dag? Eerlijk? (Je (thuis)bureau opruimen/dagdromen in zoom-vergaderingen/online bijkletsen met collega’s niet meegeteld.)

Het lijkt haast een strikvraag, waarin het ook nog eens veel uitmaakt wat voor werk je doet. Maar dat is het niet, want het antwoord is voor iedereen hetzelfde: vier uur. Daarna houd je brein er gewoon mee op, en kun je het morgen weer proberen.

Maar waarom doen we dan met z’n allen alsof we wél tien uur geconcentreerd werk kunnen leveren? Dat is wat Alex Pang zich in zijn boek ‘Rust in uitvoering’ afvraagt. Volgens Pang werken we alleen maar van negen tot vijf, omdat we ons op werkgebied nog wanen in de industriële revolutie.

Omarm je ritme

In zijn boek kijkt Pang onder andere naar het werk van de Zweedse Anders Ericson. Ericson bestudeerde violisten en is ook het brein achter de 10.000-uur-in-iets-stoppen-dan-ben-je-expert theorie. Hij kwam tot dezelfde conclusie: net als alles in deze wereld hebben wij een ritme. We slapen, eten, worden wakker, kunnen werken, worden moe, eten, kunnen werken, worden moe, eten, en gaan weer naar bed. Dus waarom doen we zoveel moeite om dat ritme te negeren?

Wat als… we minder zouden werken

Doorwerken zonder naar je lichaam te luisteren zorgt alleen maar voor meer stress. Door te veel overwerken verhoog je ook de kans op hartziekten, diabetes en Alzheimer aanzienlijk. En als iedereen minder zou werken zouden er meer banen vrijkomen, zou de economie minder produceren, wat weer zou beteken dat er minder vervuiling zou zijn (rijke landen waar mensen minder werken hebben vaak een minder grote carbon footprint).


Niet meer doen alsof je werkt op vrijdag

Er zijn steeds meer bedrijven die hierop inspelen, en die een 4-urige werkdag of een werkweek van vier dagen introduceren. Zoals bij de startup Treehouse, bijvoorbeeld. Daar heeft de oprichter Ryan Carson de vrijdag afgeschaft, zodat werknemers niet langer een dag hoefden te doen alsof ze werkten terwijl ze dat eigenlijk niet deden.

De belangrijkste reden voor zo’n besluit is dat het goed is voor de werknemers. Je wordt gelukkiger als je meer tijd kun besteden aan familie, aan je hobbies, aan je vriendschappen. Dat is goed voor ieder mens, en maakt je gelukkig. Maar dat is niet het enige. Mensen die gelukkig zijn, doen ook meer en leveren werk af dat van betere kwaliteit is: happy cows produce more milk.

Mensen over hun grenzen duwen zorgt dus niet alleen voor ongelukkige werknemers, maar het zorgt er ook voor dat ze werk leveren van aanzienlijk mindere kwaliteit. Daar komt bij dat als je meer werk in minder tijd moet doen, je efficiënter gaat werken.

De conclusie van dit verhaal: laat je baas dit stuk lezen, en ga het gesprek aan over meer werken in minder tijd. Wie weet krijg je meer gedaan dan je denkt.

Meer weten?

Meer lezen over werkgeluk?

Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om tijdens je werk.

Volgend artikel
5 behoeften van een introvert op de werkvloer
5 behoeften van een introvert op de werkvloer