Zo neem je meer afstand van je werk (en voel je je weer echt vrij als je vrij bent)

Zo neem je meer afstand van je werk (en voel je je weer echt vrij als je vrij bent) Zo neem je meer afstand van je werk (en voel je je weer echt vrij als je vrij bent) Zo neem je meer afstand van je werk (en voel je je weer echt vrij als je vrij bent)

Lig je wel eens wakker van je werk, voel je je schuldig als je een mail die ’s avonds binnenkomt niet meteen beantwoordt, denk je ook in het weekend veel over je werk na? Dan is het tijd om wat afstand van je werk in te bouwen.

Stel prioriteiten

Niet alles is even belangrijk. Echt niet. In elk lijstje belangrijke dingen zijn prioriteiten te stellen. Probeer, als je gestrest raakt, je lijstjes heel rationeel te bekijken. Wat is nu echt-echt-echt het allerbelangrijkst? En ook, als het echt allemaal vandaag af moet, bij welke klus telt de kwaliteit het zwaarst (en waarbij kan een zesje er ook mee door)?

Word een uitsteller

‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kan doen’ – ben je zo iemand die dat als mantra heeft (en daardoor elke dag weer baalt van alles wat er niet af is)? Draai het dan eens om. Word een pro in uitstellen: maak reële lijstjes met dingen die je vandaag echt af kunt krijgen, en schuif de rest door naar morgen.

Verwaarloos je telefoon

Een grote bron van werkstress is je telefoon. Was je net even aan het koken, tv kijken, een eind aan het fietsen, komt er een werkmail binnen – weg ontspanning. Het scheelt al heel veel om je werkmail van je telefoon te halen, zodat je mails alleen nog ziet als je bewust, op de computer, je mail opent. Nog prettiger en rustiger is om je telefoon om acht uur ’s avonds weg te leggen of op vliegtuigstand te zetten. En ontzeg ‘m toegang tot de slaapkamer: werk komt daar niet binnen.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Zorg voor rust om je heen

Neem de tijd om regelmatig op te ruimen. Niet alleen je bureau, maar ook je computer. Het lijkt misschien een klusje met weinig prioriteit, maar het is juist heel belangrijk: rust om je heen zorgt ook voor rust in je hoofd.


Identificeer je met andere dingen

Als je ambitieus bent, is de kans groot dat je je voor een groot deel identificeert met je werk. Stel je maar eens voor dat je gedwongen zou zijn iets heel anders te doen: hoe zou dat voelen? Zet eens op een rijtje welke aspecten van je leven nog meer bepalen wie jij bent.  Dat helpt om het belang van je werk te relativeren, en meer te genieten van momenten dat je met heel andere dingen bezig bent.

Focus op wat je doet

Een beetje mindfulness kan enorm helpen om je werk los te laten. Probeer je bij alles wat je doet –werken, pauzeren, eten, ’s avonds chillen op de bank- te richten op het moment. Dat gaat niet vanzelf, maar oefening baart kunst, en dan brengt het je rust. Die je, ironisch genoeg, ook productiever maakt op de momenten dat je aan het werk bent.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over werkgeluk?

Dit zijn de vijf behoeften van een introvert op de werkvloer.

Volgend artikel
4 stappen voor een fijne werksfeer
4 stappen voor een fijne werksfeer