Wist je dat mensen gemiddeld zo’n zestigduizend gedachten per dag hebben, en dat die gedachten invloed hebben op je lichaam? Volgens de filosofie achter meditatie vormen je lichaam en geest één geheel. Wanneer je je hier van bewust wordt, snap je waarom meditatie zo’n heilzaam effect heeft op je lichaam en kun je leren positiever in het leven te staan.
Deze 10 oefeningen, opgesteld door Dr. William Cole, helpen je daarbij op weg:
1. Oefenen in bewustzijn
Bewustzijn is als een spier – hoe meer je het traint, hoe sterker het wordt. Met mindfulness en meditatie kun je je bewustzijn helpen groeien. Zo kom je er langzaam achter dat je niet je gedachten bent, maar dat je er ook boven kunt staan om ze te observeren. Dat doorbreekt je oude gedachtepatronen en haalt je naar het hier en nu.
2. Heb jezelf lief
Een lichaam dat je niet liefhebt, kun je niet, of lastiger genezen. Als je jezelf kleineert heeft dit invloed op je gezondheid en je leven, dus heb jezelf lief!
3. Kom je angsten onder ogen
Negatieve gedachten of angsten kunnen invloed hebben op je gezondheid. Of je nu bang bent om te falen, of voor verantwoordelijkheid: je zult zien dat het de moeite waard is om je angsten onder ogen te komen.
4. Geef jezelf een tech-detox
Door de komst van het internet kunnen we nu op elk moment van de dag alles opzoeken, kattenplaatjes kijken, obscure documentaires zien, mooie yogafoto’s bewonderen en de laatste krantenartikelen en boeken lezen. Maar waar het aan de ene kant ons bewustzijn laat groeien, is het iets anders om gedachteloos door status updates te scrollen terwijl de uren zonder dat we het doorhebben voorbij vliegen. Dit is vaak een manier om het hier en nu te negeren, en het weerhoudt je ervan om boven zich herhalende gedachten te staan. Beperk je internetgebruik daarom met een internet detox.
5. Probeer tai-chi of yoga
Nadat je je eigen gedachten en je social media gebruik hebt verminderd, kun je de tijd die je overhoudt vullen met oefeningen in stilte. Tai-chi en yoga zijn twee hele mooie bewegingsvormen waarmee je deze innerlijke stilte oefent.
6. Vul je hoofd met positieve gedachten
Negatieve en stressvolle gedachten kunnen worden afgezwakt door het lezen, luisteren of kijken naar positieve dingen. Bijvoorbeeld door te luisteren naar klassieke of meditatieve muziek, een blije podcast, door het lezen van een zelfhulpboek of door even stil te zijn. Onderzoek bevestigt dat we nieuwe verbindingen in ons brein kunnen maken als we iets regelmatig herhalen, dus maak positiviteit een gewoonte.
7. Omring jezelf met positieve mensen
De mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt kunnen je opbeuren of juist naar beneden halen. Vrienden zijn grofweg op te delen in drie verschillende groepen: de eerste groep zijn je beste vrienden, die een positieve invloed op jou hebben en waar jij een positieve invloed op hebt. De tweede groep is een groep waar jij een positieve invloed op hebt, en de laatste groep kan een negatieve invloed hebben op jou. Wees je daar bewust van, en neem gepaste afstand van mensen die bijna altijd negatief zijn of die alleen over zichzelf praten. Geef ze liefde, maar vanaf een gepaste afstand.
8. Wees niet snel beledigd
Het maakt niet uit hoe oneerlijk het leven je heeft behandeld: als je je onterecht behandeld voelt en in gedachten over dit onrecht blijft hangen, heeft dit een negatieve invloed op je lichaam. Realiseer dat je geen invloed meer kan uitoefenen op wat je al is overkomen, maar dat je wel invloed hebt op hoe je daar mee omgaat. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is heel bevrijdend om niets persoonlijk op te nemen.
9. Zorg dat je genoeg slaapt
Compulsieve negatieve gedachten kunnen je de hele nacht ophouden. Yoga, meditatie en down time voor je naar bed gaat, helpen je met in slaap vallen en blijven. Zorg dat je je tv en telefoon uitzet voordat je gaat slapen en leg in plaats daarvan een boek bij je nachtkastje.
10. Voed je brein
Alles wat je eet, heeft invloed op je lichaam en op je gedachten. Zorg er dus voor dat je hersenen genoeg voedingstoffen binnen krijgen om optimaal te functioneren, zoals eieren, biologisch vlees en voldoende groente en fruit.