Een hele groep gelukkige mensen werd onderzocht, om zo aan te kunnen wijzen waar hun geluk vandaan komt. Deze acht universele en wetenschappelijke geluksadviezen kwamen uit dat onderzoek voort.
Wat is geluk? Over die vraag kunnen mensen uren discussiëren. Voor de één is ultiem geluk iets heel anders dan voor de ander, maar over het algemeen definiëren we geluk als ‘tevreden zijn met je leven’. Dat is waar we met zijn allen massaal naar streven. En het lijkt ons nog aardig te lukken ook, want volgens peilingen zijn bijna negen van de tien Nederlanders gelukkig. Toch is er kennelijk nog genoeg ruimte voor verbetering, want nog nooit was er zoveel belangstelling voor zelfhulpboeken, persoonlijke ontwikkeling en coachingstrajecten als nu.
Geluk is: de juiste keuzes maken
Blijkbaar verlangen we er allemaal naar om ons geluksgevoel te vergoten, om (nóg) tevreden(er) te worden met ons leven. Dat is nog niet zo eenvoudig. Veel van je geluksniveau wordt bepaald door keuzes die je misschien al in het verleden hebt gemaakt. Heb je gekozen voor een beroep of studie waar je energie van krijgt? Ben je samen met een partner die helemaal bij je past? Wanneer je er pas op latere leeftijd achterkomt dat dit níet het geval is, kan dat verklaren waarom je minder voldoening uit je leven haalt dan je zou willen (overigens is het natuurlijk nooit te laat om het roer om te gooien, maar dat terzijde).
Universele geluksadviezen
Jouw geluksniveau hangt dus sterk samen met een aantal keuzes die je ooit gemaakt hebt, maar er zijn ook adviezen die je op elke leeftijd en op elk moment kunt volgen om je geluksgevoel te vergroten. Dat schrijft hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does in zijn boek ‘Geluk is ook niet alles’. Hij selecteerde acht adviezen uit het wetenschapsgebied dat positieve psychologie wordt genoemd. De adviezen zijn voortgekomen uit onderzoeken naar mensen die hoge gelukscijfers rapporteren. Al is nog niet helemaal duidelijk wat oorzaak en gevolg precies; gelukkige mensen geven aan dat zij deze dingen doen:
- Zorg dat je energiek bent: eet goed, slaap genoeg, beweeg veel.
- Plan voldoende vrije ruimte in je agenda; neem voldoende vakantie.
- Beperk het gebruik van sociale media, met name het passief gebruik.
- Wees niet te streng voor jezelf en richt je op je sterke kanten.
- Denk na en schrijf over de zin van jouw leven.
- Schrijf over positieve dingen; dingen waar je dankbaar voor bent.
- Doe wat je leuk vindt en probeer aardig te zijn voor anderen.
- Blijf relativeren.
Meer adviezen voor een gelukkig(er) leven?
Zodra je naar geluk zoekt, zul je het nooit vinden. Dit is waarom.