Aan alle dagdromers: Susan Smit schreef je deze brief

Door Susan Smit
Aan alle dagdromers: Susan Smit schreef je deze brief Aan alle dagdromers: Susan Smit schreef je deze brief Aan alle dagdromers: Susan Smit schreef je deze brief

Jij met die afwezige blik in je ogen, met het afgewende gezicht en die zachte glimlach rond je mond, mag ik je deze brief geven?

Vroeger noemden je ouders, meester of juf je misschien vertederd ‘een dromertje’. Nu je ouder bent ontbreekt die milde toon en staat de kwalificatie ‘dromer’ eerder voor ruggengraatloos, inactief en wereldvreemd. Wanneer slaat zoiets eigenlijk om? Op je twaalfde? Je achttiende? En dat terwijl de dagdroom de perfecte ontsnapping is uit een taaie, stoffige werkelijkheid tijdens een vergadering, in de file, bij een lange treinreis of in de rij voor de kassa. Het is een krachtig wapen tegen verveling en afstomping; altijd bij de hand, gratis, geluidloos en onzichtbaar.

Kinderen durven nog hardop te dagdromen. Als mijn kinderen van vier en zeven in de verleden tijd gaan praten (‘En dan was ik de moeder’), dan weet ik hoe laat het is. Wanneer ik met een wasmand door de woonkamer loop en ‘Dit was de zee’ hoor, dan neem ik een sprongetje van imaginaire kust tot imaginaire kust, want anders klinkt er een oprecht verongelijkt ‘Mama, je loopt in het wáter!’

Je hebt geen geluk, lieve droomkoning(in),de dagdroom wordt meer dan ooit beschimpt en bedreigd. Je dient namelijk heel je hebben en houden in het ‘nu’ te vertoeven – mindful en wel. In het heden is alles voorhanden wat je nodig hebt. Je mag niet vluchten. Híer moet je zijn. En als je dan toch met je gedachten elders zit, dien je ervoor te zorgen dat het nut heeft. Dagdroom dan in godsnaam in de vorm van een visualisatie (waar wil je over drie jaar zijn?) die je helpt om een doel te bereiken.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Het is een plaag, want dagdromen horen immers geen doel te hebben. Het loopt op niets uit en zo hoort het ook. Dat is een essentieel onderdeel van vrijuit dromen. Juist omdat het geen effect heeft, zijn er geen restricties. Er heerst een radicale vrijheid in het rijk der dromerijen. De fantasie onttrekt zich aan beleefdheidsvormen, moralistische wetten en politiek correcte codes. Het is een vrijplaats van ongebreidelde geilheid, gulzigheid, wraakzucht, overvloed en gelukzaligheid. En nadien hoef je je nooit schuldig of gegeneerd te voelen (al moet ik toegeven dat ik een man waarmee ik de dag ervoor in gedachten heb gezoend liever even niet aankijk).

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mensen die zichzelf stevig hebben vastgeklonken aan tijd en ruimte kunnen jouw gedagdroom maar moeilijk verdragen, dat heb je vast wel eens gemerkt. Ze ervaren het soms zelfs als provocatief. Misschien voelen ze zich buitengesloten door jou, met je verzinsels waar ze niet bij kunnen. Ze kunnen er niet binnendringen en je er niet op aanspreken. Hun eigen mooie beelden vinden ze waarschijnlijk in arren moede op Instagram, hun erotische fantasieën op Pornhub en hun dromen op Pinterest.

Laat je je troostend toevluchtsoord van verbeelding niet afpakken door de ‘hier en nu’- maffia, lieverd. En laat je ook niet aanpraten dat dromerijen nut of zin moeten hebben. Laat je dagdromen je lekker wegvoeren van de buitenwereld die zich almaar zo sterk opdringt. Doe het misschien zelfs in verzet tegen die realiteit, waar alles zo netjes is opgedeeld in wat kan en mag. Laat het een aanspoelplaats voor je zijn om op adem te komen.

Blijf jong genoeg van geest om te begrijpen dat de dagdroom waarde in zichzelf heeft en dat het los van alles staat, en tegelijk de diepste magie herbergt die de basis is van het bestaan.

Met respect en liefde voor wie je bent,

Susan

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Hooggevoelig en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf
Hooggevoelig en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf