Wanneer zich in het leven omstandigheden voordoen die ons niet aanstaan, is de natuurlijke menselijke reactie vaak: veranderen. Ertegenin gaan. Vechten. Die drang tot verzet zit bij ons ingebakken.
Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel energie een lastige situatie van je vraagt? Hoe zwaar het is om te moeten vechten tegen negatieve emoties, tegen nare omstandigheden die je zelf niet in de hand hebt? Het lijkt erop dat we dat graag voor lief nemen, want die verandering moet en zal er komen. En veranderen gaat niet vanzelf, dus verwachten we van onszelf dat we knokken. Met man en macht…
Een stapje terug
Maar stel nou dat we eens een stapje terug doen. Nog vóór ‘goed’ of ‘slecht’ eraan te pas komt. Een stapje terug naar het moment dat een bepaalde situatie of een bepaald gevoel er alleen nog maar wás. “There is nothing either good or bad, but thinking makes it so,” schreef William Shakespeare in Hamlet. Met andere woorden: bij alles wat er om ons heen gebeurt, beslissen we zelf of we daar het label ‘goed’ of ‘slecht’ aan hangen. Die stap van acceptatie slaan we dus over.
Volgens zengoeroe en blogger Leo Babauta is de grootste bron van ongelukkigheid niet het feit dat we onszelf en de zaken om ons heen altijd maar willen veranderen, maar de struggle die we hebben met het accepteren van de dingen zoals ze zijn. Gewoon, zonder oordeel, zonder te willen dat iets anders was.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Leren accepteren
Wanneer je beseft dat je zelf invloed hebt op wat jij prettig of onprettig vindt, waar je je aan ergert of wat (negatieve) energie van jou slurpt, kun je leren hier anders mee om te gaan. Om hiertoe in staat te zijn, dus gewoon eens te kijken naar een situatie of een gevoel dat zich voordoet in plaats van deze direct te veroordelen, is een bepaalde staat van bewustzijn nodig. En daar komt mindfulness om de hoek kijken. Probeer de volgende oefening van psycholoog en onderzoeker Robert Haringsma maar eens:
Doe een aantal minuten niets anders dan rustig in- en uitademen waarbij je elke ademteug telt. Er zullen zich allerlei gedachtes voordoen die jou willen afleiden van het tellen. Het opsommen van de boodschappenlijst, die e-mail die je nog moet sturen, jeuk aan je kin en ga zo maar door.
Probeer je je te verzetten tegen deze aanwezige gedachtes en gevoelens, dan ben je daar zo op gefocust dat doortellen bij elke ademteug lastiger wordt. De afleidende factoren worden dan alleen maar erger. Pas als het je lukt te accepteren dat deze gedachtes, gevoelens en sensaties er gewoon mogen zijn, lukt het je om er relaxed mee om te gaan. Zo werkt het ook met gevoelens als onzekerheid, frustratie, boosheid en verdriet.
Een betere wereld
Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het niet goed is om dingen te willen veranderen. Het gaat echter om de overtuiging die je hebt waaróm je verandering teweeg wilt brengen. Want, zo formuleert Leo Babauta: verander de dingen niet omdat je niet kunt accepteren hoe ze zijn, maar verander de dingen omdat je dat proces graag wilt aangaan. Omdat je ervan houdt dingen te leren, te groeien als mens.
Vanzelfsprekend zijn er tal van situaties en voorbeelden te noemen die echt beter kunnen en móeten in de wereld. Maar om dat te bewerkstelligen is juist die allereerst stap van acceptatie zo belangrijk: accepteren dat de wereld is zoals ‘ie is – niet goed en niet slecht. Vervolgens kun je anderen helpen, groeien als persoon, een verschil maken in de wereld. Niet omdat je op dit moment een slecht mens bent of omdat de wereld sucks, maar omdat dát het pad is dat jij hebt gekozen om te bewandelen. Accepteren, begrijpen en dan pas stappen zetten. Het kan je interessante inzichten opleveren.
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Zo zet je een tegenslag om in een transformatie.