Heb je de neiging om delen van jezelf weg te stoppen, of niet te willen voelen? Ben je bang voor wat er zou kunnen gebeuren wanneer je dit wél toelaat? Dit is niet gek, maar kan wel tot problemen leiden. Want des te meer delen van jezelf je verbant, des te minder je jezelf kent.
Meditatielerares Tara Brach deelde een oefening waardoor je jezelf helemaal kunt accepteren – inclusief de delen die je liever niet ziet.
De oefening
Acceptatie betekent erkennen dat iets bestaat als een feit, of je het nu leuk vindt of niet, met een gevoel van verzachting en overgave aan deze realiteit. Deze oefening om jezelf te accepteren kan je helpen:
1. Onderzoek het accepteren
Kies iets leuks uit en verken het gevoel dat je krijgt wanneer je het accepteert. Doe hetzelfde bij iets dat neutraal voor je is. Kies vervolgens iets wat niet zo plezierig is, zoals bijvoorbeeld een irritant geluid, en help jezelf het te accepteren.
2. Weet hoe acceptatie voelt
Je lichaam kan ontspannen en je ademhaling kan verlichting brengen. Je kunt bijvoorbeeld dingen denken als ‘het is zoals het is. Ik vind het misschien niet leuk, maar ik kan het accepteren.’ Wees je bewust van het verschil tussen een gevoel van acceptatie – dat meestal kalmerend en vredig is – en een gevoel van hulpeloosheid of mislukking, wat vaak gepaard gaat met een gevoel van frustratie, vermoeidheid en een depressieve stemming.
3. Train de ‘spier’ van zelfacceptatie
Kies een positief kenmerk van jezelf en onderzoek hoe het is om dit te accepteren. Kies vervolgens een neutraal kenmerk, zoals bijvoorbeeld het feit dat je ademt, en accepteer dit ook. Daarna kies je iets dat jij licht negatief vindt aan jezelf en onderzoek je hoe het is om dit te accepteren. Probeer dit met verschillende dingen over jezelf. Daag jezelf geleidelijk meer uit en train de ‘spier’ van zelfacceptatie.
4. Laat dingen naar boven komen
Laat een paar minuten lang dingen opborrelen in je bewustzijn en onderzoek hoe het voelt om ze te accepteren. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb pijn in mijn knie, dit accepteer ik. Ik accepteer de fijne gevoelens die ik koester voor een vriend. Ik heb wrokkige gedachten over iemand anders, en deze accepteer ik ook.’
5. Denk aan de dingen die je leuk vindt aan jezelf
Zoek naar bewonderenswaardige, goede dingen in jezelf en neem de tijd om ze te accepteren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je ze bedankt en neem ze op in wie je bent.
6. En aan de dingen die je minder leuk vindt
Kies nu iets waar je je voor schaamt of waar je spijt van hebt, en onderzoek hoe het is om dit te accepteren. Begin met iets kleins en onthoud dat iedereen dingen heeft die ze moeilijk onder ogen kunnen komen. Doe dit met zelfcompassie. Laat ontkenning of verbergen los, en weet dat je verantwoordelijkheid kunt nemen en op een verstandige manier kunt handelen.
7. Sta jezelf toe om te verzachten
Wanneer je jezelf accepteert, kan er een gevoel van ontspanning en verlichting opkomen. Laat de muren die je hebt opgebouwd zacht worden. Het is oké. Laat alles stromen zoals het wil. Laat alle spanning in je lichaam los, wees je bewust van je ademhaling en ontspan als een geheel, terwijl je heel bent.