Zorg jij goed voor jezelf? En dan doelen we niet op je dagelijkse portie vitamines, voldoende beweging en regelmatig ontspannen, maar op je emotionele welzijn. Want innerlijke self care is minstens zo belangrijk als lief zijn voor je lijf.
Merk je dat je wel wat beter voor jezelf mag zorgen als het op je emoties aankomt, dan kunnen deze uitgangspunten je helpen.
1 Je gevoelens mogen er zijn
Ja, óók die boosheid, dat verdriet en die frustratie die op sommige dagen de boventoon voeren. Door je emoties te uiten ruim je als het ware je innerlijke ‘rommel’ op en maak je de weg vrij voor nieuwe dingen. Gevoelens als boosheid en angst zijn ooit uitgevonden om je te beschermen, dus laat ze dan ook maar gewoon hun werk doen.
2 Alles komt vanuit het verleden
Hoe je reageert op gebeurtenissen heeft alles te maken met je verleden. Kom je voor een uitdagende situatie te staan, dan razen er door je onderbewuste allerlei herinneringen die bepalen hoe jij met de situatie omgaat. Datzelfde geldt voor als er iets vrolijks gebeurt, ook dan spelen je herinneringen onbewust een grote rol in die vrolijkheid. Vaak is het dus niet de gebeurtenis die ervoor zorgt dat jij blij, verdrietig of angstig wordt, maar zijn het de herinneringen die je al eerder hebt opgeslagen en die door de gebeurtenis worden getriggerd.
Veroordeel jezelf daarom niet omdat je op een bepaalde manier hebt gereageerd waarvan je later spijt hebt. Wees je in plaats daarvan bewust van de (onbewuste) triggers die je in het verleden hebt opgebouwd en trek daar lering uit voor een volgende situatie.
3 Wees nederig
Nederig zijn betekent dat je niet teveel van jezelf eist en dat je jezelf niet belangrijker maakt dan anderen. Door gewoon jezelf te zijn geef je anderen daar ook de kans toe en creëer je een veiligheid waarin geen perfectie, maar realiteit wordt nagestreefd. Je hoeft het niet altijd goed of perfect te doen, je mag ook gewoon ‘zijn’.
4 Ken je grenzen en benoem ze
Iedereen voelt diep vanbinnen wel aan wanneer zijn of haar grens wordt overschreden, maar niet iedereen durft die grens daadwerkelijk te benoemen. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Het vergt moed om uit te spreken dat je tot hier en niet verder gaat, maar het zal je op meerdere vlakken helpen. Zo weten anderen beter hoe jij in elkaar steekt en hoeven ze niet te gissen naar hoe jij over bepaalde zaken denkt.
5 Neem je eigen verantwoordelijkheid (en niet die van een ander)
Goede emotionele self care betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, voor wat je doet en wat je zegt. Maar daar blijft het ook bij: je hoeft je nooit te verantwoorden voor iets wat een ander doet of jou heeft aangedaan. Sommige mensen hebben een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor zij zichzelf soms een beetje verliezen. Onthoud daarom altijd dat het probleem van een ander nooit dat van jou mag worden. Je hulp aanbieden en meeleven is uiteraard iets anders.
6 Vergiffenis biedt vrijheid
En wrok en haat doen het tegenovergestelde. Probeer jezelf daarom vergevingsgezind op te stellen en vind – zonder over je heen te laten lopen – rust in het feit dat er vrijwel altijd twee kanten aan een verhaal zitten. Heb je een vervelende ruzie gehad die nog niet helemaal opgelost is omdat jij ergens vanbinnen voelt dat je je gelijk wilt halen, doe jezelf dan een lol en laat dat streven varen. Vergiffenis biedt vrijheid – wrok zet je vast.
7 Bescherm jezelf tegen negatieve energie
Merk je dat je niet helemaal comfortabel of zelfs een tikkeltje angstig bent op een bepaalde plek of bij bepaalde personen in de buurt, neem die signalen dan serieus. Je interne radar waarschuwt je niet voor niets en hoewel angst soms een slechte raadgever is, is het nooit verstandig om zomaar over je gevoelens heen te stappen. In plaats daarvan kun je op een ander, ‘veilig’ moment rustig analyseren of er inderdaad echt een negatieve energie was waartegen jij beschermd moest worden, of dat je reactie misschien wat overtrokken was. Ook dat laatste is niet erg, je leert daarmee immers je zwakkere plekken kennen. Zo kun je je stapje voor stapje sterker te wapenen tegen negatieve energieën, een onmisbare schakel in emotionele self care.
8 Heb geduld
Ongeduld en frustratie zijn geen factoren die bijdragen aan je emotionele welzijn. Wees daarom geduldig met jezelf en gun jezelf het leerproces van fouten maken en weer opstaan. Rome is niet in één dag gebouwd en zo is het ook met jou als persoon. Het leven bestaat nu eenmaal uit leren, groeien, soms een stapje terug doen en dan weer een stapje vooruit. Doe je dit alles met liefde voor je lijf en ziel, dán zorg je pas echt goed voor jezelf.
Meer Happinez?
- Heldere inzichten van psychiater Dirk de Wachter
- 12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?
- Zo leg je de lat wat lager voor jezelf