Als de angst je in z’n greep heeft

Door Susan Smit
Als de angst je in z’n greep heeft Als de angst je in z’n greep heeft Als de angst je in z’n greep heeft

Bijna in slaap vallen en dan rechtop in je bed zitten na een huiveringwekkende gedachte of angstbeeld – ken je dat?

Bij mij gaat het vaak over water. Ik zie levendig voor me hoe mijn jongste overboord slaat en ik hem niet meer kan redden. Toen zijn vader liet weten misschien op te stappen en het gezin in tweeën te splijten, had ik de terugkerende droom dat hij iedereen met touwen aan zich had vastgebonden en de zee in liep, steeds dieper. Hij bepaalde tot hoe ver hij liep, en wij hadden geen andere keuze dan meegaan en misschien verdrinken. Het zijn klassieke voorbeelden van angst om te verliezen wat je hebt.

Motor voor een overvloed aan gedachten

Ben jij wel eens in de greep van angst? En weet je niet hoe ermee om te gaan?

Angst is de vrees voor iets wat nog niet gebeurd is en misschien wel nooit gaat gebeuren – maar misschien ook wel. En juist die onzekerheid maakt het zo’n lastige emotie. Het is een motor voor een overvloed aan gedachten over alles wat mis zou kunnen gaan. De gedachten en angstbeelden kunnen met je op de loop gaan tot je elke realiteit uit het oog verliest. Het lichaam maakt stresshormonen aan, wat voor allerlei ongemakken en aandoeningen kan zorgen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Onderzoek

Wonderlijk genoeg is het juist de angst voor de angst of de schaamte voor de angst waardoor het uit de hand kan lopen. Op het moment dat je angst probeert te vermijden en onderdrukken, met allerlei handige mentale trucjes, lijken ze misschien weg, maar niets is minder waar. Ze gaan ondergronds en sluimeren daar tot ze op een onbewaakt en zwak moment opduiken en aan kracht blijken te hebben gewonnen. Ook angst te serieus nemen, is trouwens niet aan te raden. Angstige gedachten en gevoelens letterlijk nemen en het ‘intuïtie’ noemen, is niet handig.

Angst zou je niet moeten negeren, niet veroordelen, maar ook niet als waarheid of voorbode opvatten. Angst zou je moeten onderzoeken. De emotie heeft een boodschap voor je en wil gehoord worden. Het zal zich blijven aandienen via het onderbewuste naar het bewuste totdat het is begrepen. Het gaat om bewustwording.


Innerlijk kompas

Angst vraagt aan jou of je op jezelf durft te rekenen. Het vraagt of je vaart op je innerlijke kompas in een zee van onzekerheden, mogelijkheden en moeilijkheden. Want ja, verwachtingen worden voortdurend doorkruist en ja, overal schuilt gevaar, maar het gaat erom te vertrouwen dat je dat aankunt. Angst dringt aan om te onderzoeken: waar ligt de twijfel aan jezelf? Waar moet allemaal aan voldaan worden voor je je veilig voelt en is dat wel realistisch?

Zwemmen in nieuwe wateren

Mijn angstvisioenen over water werden minder toen ik ze begon te onderzoeken. Ik realiseerde me dat ik onzeker was over de praktische kant van het moederschap. En of ik het opbreken van mijn gezin wel aankon. Toen de vader van mijn kinderen inderdaad opstapte, bleken we niet te verdrinken. Samen met mijn kinderen vond ik een nieuwe realiteit – een waarin ik meer kon ontspannen dan voorheen. Ik beminde opnieuw en ondervond dat ik me veilig kon voelen bij het gegeven dat er in de liefde niets zeker is. Ik leerde zwemmen in nieuwe wateren. Met volle overgave.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Een stoomcursus gedachtenkracht van Susan Smit.

Volgend artikel
Zo neem je complimentjes in ontvangst
Zo neem je complimentjes in ontvangst