Volgens de Japanners heeft iedereen een Ikigai, een reden van bestaan. Sommigen hebben hun levensdoel gevonden, maar velen zijn nog op zoek. Maar als je je Ikigai, je raison d’être nog niet hebt gevonden, tja… wie ben je dan eigenlijk?
Ikigai, je hebt er vast van gehoord. Waar het vandaan komt? Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de Blauwe Zones, de plekken op deze aardbol waar mensen het oudst worden. Okinawa is één van die plekken. Op dit Japanse eiland zijn meer honderdplussers per honderdduizend inwoners dan waar ook ter wereld. Naast dat ze hartstikke oud worden, lijden ze minder vaak aan chronische ziekten, bevat hun bloed minder vrije radicalen (verantwoordelijk voor celveroudering) en liggen de dementiecijfers beduidend lager dan het mondiale gemiddelde. De andere vier Blauwe Zone-members zijn: Sardinië in Italië, Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland. De gemeenschappelijke delers van deze plekken? Volgens wetenschappers gaat het hier om voeding, beweging, het hebben van een doel in je leven (ikigai) en een sterk sociaal netwerk. Het vinden van je Ikigai lijkt dus belangrijk voor een lang leven.
Error 404, goal not found
Maar het vinden van een duidelijk doel in je leven, zo makkelijk is dat niet. Heb jij nog geen idee wat je levensdoel op deze planeet is? Je bent niet de enige. Er zijn zoveel mensen die niet gelukkig worden van hun huidige baan, relatie of hobby’s, maar ook niet zo goed weten wat ze dan wel graag zouden willen. Ze gaan in therapie, verslinden zelfhulpboeken en implementeren meditatie in hun leven. Maar hun Ikigai blijft uit. En daarmee hebben ze het gevoel dat ze falen. En dat is een beetje een Westers kwaaltje. We focussen hier zo enorm op progressie. We willen onszelf verbeteren, op alle vlakken. En dat is hartstikke prachtig! Maar daarmee komt ook een hele bups druk. We móeten al zoveel. En dan moeten we ook nog ons levensdoel gevonden hebben. Het liefst nog voor ons dertigste. Newsflash: er zijn honderden, duizenden, miljoenen mensen van alle leeftijden die hun levensdoel nog niet gevonden hebben. En dat maakt ze niet minder mens.
All about the journey
Dat betekent niet dat je er niet mee aan de slag mag, met het vinden van je levensdoel. Maar…maybe it’s more about the journey than the destination. “Het is heel belangrijk om te weten dat er geluk zit in de zoektocht, in het proces van ontdekken, niet in de laatste bestemming. Alles is veranderlijk, net als wij. In lijn komen te staan met je emoties, verlangens en roepingen is het belangrijkste onderdeel van het pad. Het verlangen om in te tunen en op zoek te gaan, dat telt het zwaarst. Niet het gevoel dat je ‘het hebt gevonden’,” zo weet life coach Isadora Caporali het te omschrijven.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Je bent goed zoals je bent
Je begrijpt het inmiddels vast: we zijn altijd maar op zoek naar de betere versie van onszelf. En als je dan om je heen iedereen hoort over zijn of haar Ikigai en hoe fantastisch het is om een levensdoel te hebben, kan dan voor nog meer druk zorgen. Als je altijd maar op zoek bent, ben je nooit tevreden. Want alles kan altijd beter. Jij bent op dit moment namelijk helemaal perfect en goed zoals je bent. En als je in de komende tien jaar achter je levensdoel komt door aan jezelf te werken is dat een prachtige bonus. Is Ikigai dan een marketing-hype? Welnee. Niet helemaal. Er zit absoluut een mooie boodschap achter. Maar weet dat ze in Japan niet allemaal regeltjes hebben bedacht om je Ikigai te vinden. In de Japanse betekenis draait het om je eigen interpretatie en keuze. Een moestuin hebben kan al voldoende Ikigai zijn. Prachtig, toch?
Meer lezen over je dromen waarmaken?
Waarom je je dromen wil loslaten (want juist dan komen ze uit).