Anat Geiger over de illusie van zekerheid en loslaten van het leven

Anat Geiger over de illusie van zekerheid en loslaten van het leven Anat Geiger over de illusie van zekerheid en loslaten van het leven Anat Geiger over de illusie van zekerheid en loslaten van het leven

Loslaten, de balans opmaken, het einde zien als een nieuw begin. Voor yogadocent Anat Geiger is de tijd aangebroken dat de yogafilosofie tastbaarder is dan ooit. Volgens de reguliere geneeskunde is ze ongeneeslijk ziek. Nu ze op de drempel staat van een nieuwe fase, kijkt ze terug op dit leven en wat het haar heeft geleerd.

Ze woont in Amsterdam, is yogadocent, gespecialiseerd in functional yoga, een benadering waarbij elk lichaam als uniek wordt gezien en de functie van de houdingen belangrijker is dan de vorm. Voor de pandemie gaf Anat Geiger over de hele wereld teacher trainingen en yoga retreats. Nu is ze voor een paar maanden in haar geboorteland Brazilië om dicht bij haar familie te zijn. Ze is ziek en artsen zeggen dat ze niet meer beter wordt. In Brazilië krijgt ze verschillende behandelingen die bijdragen aan de kwaliteit van haar leven. Tussen de behandelingen door geeft ze online yoga- en meditatielessen, werkt ze voor Happinez mee aan een training over de ‘menoshift’ en is ze bezig met het documenteren van het proces waarin ze nu zit: het loslaten van het leven.

Meer dan ooit is onthechting geen abstract spiritueel concept, maar een waarheid waarmee Anat dagelijks leeft. Jezelf losmaken van uiterlijkheden, het fysieke lichaam, ego en dat wat ooit als vertrouwd voelde, om ruimte te maken voor het onbekende. We spreken met Anat vanuit haar ouderlijk huis in Rio de Janeiro over het loslaten van angst, omarmen van veranderingen, weten dat we een ziel zijn en hoe we daarmee in contact kunnen komen.

Bruce Feiler schreef de New York Times bestseller ‘Life Is in The Transitions’. Ben je het met hem eens, is het leven vooral voelbaar tijdens een grote verschuiving?

“Hmmm. Ik ben het er niet helemaal mee eens. Als we aan verandering denken, dan denken we vaak aan de grote gebeurtenissen. Een scheiding, nieuwe baan, geboorte van een kind, het verliezen van een dierbare. We houden ons vast aan het idee dat het een transitie is naar een nieuwe levensfase en als we onszelf daar doorheen worstelen, we ontdekken waar het leven om draait. Maar feitelijk is geen dag, geen uur en zelfs geen minuut hetzelfde. En je lichaam is vandaag ook helemaal anders dan gisteren. Het is niet zo dat het leven zich alleen tijdens de grote veranderingen ontvouwt. Het leven ontvouwt zich elke dag, in elk uur en in elke minuut.”

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

‘Verandering is de enige constante in ons leven’, is een van de grote concepten in de yoga. Toch vinden we verandering vaak moeilijk. Waarom houden we zo vast aan zekerheden?

“Het idee van stabiliteit is verleidelijk, het geeft ons een gevoel van rust en veiligheid. Maar het is een illusie. We creëren in ons leven een verhaal met valse zekerheden. Je staat ’s ochtends op, gaat naar je werk, ziet dezelfde mensen als gisteren, doet bood- schappen en je gaat weer naar huis. Je hebt een relatie, gezin en geld op de bank en met al die zekerheden plan je het idee van ‘later’. Maar het leven is zo ongelooflijk onvoorspelbaar, welke zekerheid biedt een huis, baan of geld op je bank je eigenlijk?Echt veilig en geborgen ben je pas als je iets in jezelf vindt wat onaantastbaar en onbreekbaar is. Ook al verandert alles om je heen, al stort je hele wereld in, jij weet wie je bent en wat je waard bent. Een scheiding is verschrikkelijk, maar je gevoel van veiligheid en eigenwaarde kan daar helemaal los van staan.

Jij weet dat je hier bent, dat dit leven een tijdelijke ervaring is en dat de dood jouw enige zekerheid is. Alles in dit leven is vergankelijk. Alles. Elke vriendschap, iedere liefde, elke emotie. Alles valt uiteindelijk uit elkaar. Ja, verandering is de enige constante factor in ons leven. Maar als je daar vrede mee kunt hebben, dan komt dat gevoel van vrijheid, veiligheid en zelf- waarde uit jezelf en is er niets wat jou kan breken.

In de Bhagavad Gita, een duizenden jaren oud Vedisch geschrift over hoe het leven te leven, staat heel duidelijk dat er iets in jou is dat water niet kan natmaken, wind niet kan drogen, vuur niet kan ont- vlammen en metaal niet kan doorsnijden. Dat iets in jou, is onaantastbaar. En dat is waar onze aandacht naartoe moet gaan, dat is wat we in onszelf moeten ontwaken. De wereld om je heen kan instorten, maar jij hebt jouw houvast. Als je veiligheid associeert met materiële dingen en als je daaraan hecht, dan is het een kwestie van tijd voordat je omvalt.”


Datgene wat zo onaantastbaar is, is dat de ziel?

“Ja, dat is de ziel en ik weet dat mijn ziel na dit leven verder reist. Dat ik ziek ben, vind ik verschrikkelijk voor mijn ouders en natuurlijk ook voor mijn man met wie ik al dertig jaar samen ben. De artsen zeggen dat ik ongeneeslijk ziek ben en dat zal waarschijnlijk ook zo zijn. Maar who knows… Ikzelf heb vrede met het idee van de dood. Doodgaan is voor mij niet echt een probleem. Het is een beetje verdrietig soms, pijnlijk zelfs. Maar het is ook zo open, zo bevrijdend, zo echt. Iedereen zegt: ‘Wat erg dat je kanker kreeg.’ Wat een stigma! Er gebeurt iets met je en iedereen reageert met ‘wat vreselijk’. Maar is het echt zo erg? Soms vind ik dit het beste wat mij ooit is overkomen. Alsof al mijn keuzes, al mijn patronen, de hele brei van mijn pad zich duidelijk ontvouwt en ik dingen kan begrijpen en verwerken zoals dat nooit eerder mogelijk was. Dat is alles behalve vreselijk.”

Hoe kunnen we in contact komen met onze innerlijke wereld en hoe kunnen we deze ontwikkelen?

“Anders dan ons uiterlijk, is ons innerlijk een heel ongrijpbaar concept. Iets doen aan je uiterlijk is heel concreet. Je gaat naar de kapper en je ziet meteen dat je iets aan je uiterlijk hebt gedaan. Werken aan onze innerlijke wereld is veel subtieler. Het vraagt ook meer tijd en geduld. Yoga en meditatie zijn liefdevolle ervaringen die je in contact kunnen brengen met je innerlijke wereld. Het zal niet in één keer gebeuren, maar er komt een moment dat je tijdens een meditatie voelt dat je een wezen vol licht bent, dat je meer bent dan alleen je fysieke lichaam. Je voelt de aanwezigheid van iets wat zo groot, zo goed en mooi is en zo vol van licht… Als je daar dagelijks contact mee hebt, verandert het je leven. Ik heb me lang geschaamd voor mijn lichaam toen ik nog heel dik was. Maar die schaamte was ook een reden om contact te maken met mijn innerlijke wereld, waar het idee van niet goed genoeg zijn niet bestaat.”

Worden de lessen die je in dit leven hebt geleerd en de inzichten die het leven jou gaf, extra vergroot of helderder nu je ziek bent?

“Ik leefde voor mijn werk en had de illusie dat ik op een bepaalde manier mijn werk móest doen. Werken, werken, werken en geld verdienen. Van het ene op het andere moment heb ik alles losgelaten en ben ik naar Brazilië gegaan. Ik was erg verzwakt en moest alles een plek geven. Ik had tijd nodig om te verwerken dat de dood niet langer iets abstracts is in de toekomst. De dood houdt me nu dagelijks gezelschap en ik weet nu dat de dood geen vijand is. De dood is wat ons mens maakt.

Het moeilijkste was het loslaten van het idee dat ik van Anat had. Anat is sterk, gezond, eet al dertig jaar biologisch en vegetarisch en mediteert elke dag, Anat kan niet ziek worden. Een van de grote denkfouten die ‘alternatieve’ mensen maken, is denken dat wij ons lot honderd procent kunnen bepalen en sturen en dat wij het universum kunnen manipuleren om ons precies datgene te geven wat wij willen. Wat een onzin! Het is zo kinderlijk en zo materialistisch. Er is veel wat wij kunnen doen, maar we zitten ook in de enorme flux van een oneindig universum met heel veel krachten, wetten en dimensies. Het doel van het leven is niet alles krijgen wat jij wilt. Het doel is liefde en schoonheid halen uit alles wat op jouw pad komt.” 

Tekst: Angélique Heijligers 

Verder lezen?

In Happinez ‘De kunst van rijk leven’ vind je het hele interview met Anat Geiger. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over loslaten?

Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid.

Volgend artikel
Heb je te weinig van iets (geld, liefde, of tijd)? Focus je dan hier op
Heb je te weinig van iets (geld, liefde, of tijd)? Focus je dan hier op