Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil

Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil

‘Vertrouw op je intuïtie.’ Een mooi advies, maar daarom nog niet altijd even makkelijk op te volgen. Vooral niet als je van nature al een piekeraar bent en vaak beren op de weg ziet…

Iedereen heeft intuïtie – een innerlijke stem die boodschappen van je onderbewuste doorgeeft aan je bewuste ik – maar het is tegelijkertijd een ongrijpbaar iets. Hoe weet je nu of die knoop in je maag als je een belangrijke beslissing moet nemen je intuïtie is die zegt dat dit niet (of juist wel) de goede keus is, of angst die je – zonder goede reden – probeert tegen te houden? Dit is hoe intuïtie verschilt van angst:

Intuïtie is ontspannen

Als je intuïtie je iets probeert te vertellen, gaat dat gepaard met geestelijke en fysieke kalmte. Het besef dat alle puzzelstukjes precies op hun plaats vallen, voelt rustig. Er is geen twijfel meer over welk pad je moet volgen, omdat er simpelweg maar een enkele optie overblijft. Angst, aan de andere kant, zorgt voor vervelende lichamelijke en mentale sensaties. Zweten, buikpijn, paniek of een gejaagde ademhaling, bijvoorbeeld.

Intuïtie is neutraal

De stem van je intuïtie is bevestigend en heeft compassie, maar is verder neutraal van toon. Je wéét wat je te doen staat, er is geen noodzaak om uit te leggen waarom. Het voelt goed: nothing more, nothing less. Angst aan de andere kant, is heel erg emotioneel (vaak zijn dat negatieve emoties). Het voelt zwaar of drukkend aan en gaat gepaard met allerhande argumenten waarom iets niet of wel de goede beslissing is.

Online training Intuïtie

  • Je intuïtie als tool voor een lichter leven

  • Kom in contact met je zesde zintuig

  • Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber

Intuïtie gaat over hier en nu

Angst heeft meestal te maken met vervelende ervaringen uit het verleden of mogelijke toekomstige doemscenario’s. Gedachten als ‘toen kon ik het ook niet’, bijvoorbeeld, of het gevoel dat zus of zo zou kunnen gebeuren als je ja of juist nee zegt. Je intuïtie leeft niet in het verleden en ook niet in de toekomst, je intuïtie gaat over het heden.


Intuïtie gaat over grote dingen

Verstokte piekeraars kunnen al zweethandjes krijgen van een te uitgebreid pastaschap in de supermarkt. Angst duikt te pas en te onpas op, of je nu grote of kleine beslissingen moet nemen. Intuïtie doet niet aan wissewasjes, maar laat alleen van zich horen bij zaken die er echt toe doen.

Leren luisteren naar je intuïtie

Je kunt je intuïtie niet zomaar ‘aan’ zetten op momenten dat je je innerlijke stem nodig hebt. Maar als je er bewust mee oefent, kun je wel leren om het onderscheid te maken tussen angst en intuïtie én je intuïtie te ontwikkelen. Bewustwording van je emoties en de reacties van je lichaam is een goed startpunt. Zijn ze negatief? Dan kun je er vanuit gaan dat angst de overhand heeft genomen. En we weten allemaal dat dat niet altijd zo’n beste raadgever is. Geef jezelf vooral de tijd om te werken aan je intuïtie en neem beslissingen niet overhaast. Er een nachtje over slapen doet soms wonderen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
6 tips om contact te maken met je intuïtie
6 tips om contact te maken met je intuïtie