Het bijhouden van een art journal is een mooie manier om uiting te geven aan je gevoel. Dan laat je met verf, potloden en knipsels zien wat er van binnen in je leeft. Het kan zelfs helpen om een diepere laag in jezelf te ontdekken.
Art Journal
De voordelen van je gedachten op papier zetten, zijn groot. Het is een manier om de scherpe kantjes van een gebeurtenis af te halen en wijs te worden uit een wirwar van gedachten en emoties. Maar wat als je na een dag van mails sturen en rapporten schrijven even klaar bent met schrijven? Of als je geen woorden kunt vinden voor hoe je je voelt? In plaats van een pen, kun je ook met verf, potloden en collagetechnieken aan de slag om te tekenen wat er op je dag is gebeurd. Maar een ‘art journal’ of ‘visual journal’ leent zich juist voor iets méér dan dat. Voor introspectie of spirituele groei, bijvoorbeeld.
Kom dichter bij je gevoel
De Amerikaanse psycholoog Cathy Malchiodi houdt om die reden al jaren een visual journal bij. In Psychology Today zegt ze: ‘In plaats van dat ik me richt op het verslaan van de buitenwereld, focus ik me op mijn innerlijke wereld. Door het te tekenen en schilderen kom ik bij wat zich net onder de oppervlakte van mijn bewustzijn afspeelt.’ Uit meerdere studies blijkt dat je uitdrukken met kunst kan helpen om denken en voelen met elkaar te verbinden. Het is een beproefde methode om bijvoorbeeld trauma’s te verwerken. Maar ook als je geen trauma’s te verwerken hebt, kan een art journal je veel brengen, zegt de psycholoog. Malchiodi: ‘Een beeld creëren, zelfs alleen met simpele kleuren, lijnen en vormen, kan je helpen om dichter bij je gevoel te komen. Het is een manier om je uit te drukken als iets niet op een logische, lineaire manier is uit te leggen met woorden.’
Een diepere laag in jezelf
Met een art journal kom je bij een diepere laag in jezelf. Dat ervaart ook Leonie Eshuis, co-founder en trainer bij Pure Kakaw. Tekenen helpt haar om trouw te blijven aan wat ze belangrijk vindt. Leonie: “Ik houd ervan om te reflecteren en vooruit te kijken, om meer proactief te leven, in plaats van het me zomaar te laten overkomen. Een tijd lang schreef ik alles op, maar daarbij blijf ik erg in mijn hoofd hangen. Door te tekenen kom ik dichter bij mijn hart.” Ze heeft meerdere boekjes waarin ze tekent, maar eens per maand tekent ze een ‘maandvisie’. Leonie: “Dat is meer een meditatief afstemmen op mezelf dan dat het een heel overdacht proces is. Ik denk in beelden en het tekenen past daarbij.” De eerste stap is het vrijmaken van een dag of ochtend, liefst op een andere plek dan thuis (“Dat is al best een dingetje.”).
Heldere inzichten
Ze start die dag met een wandeling door het bos of een meditatie om in de juiste stemming te komen. Leonie: “Dan ga ik aan tafel zitten met een warme kop cacao en mijn tekenen verfspullen. Ik pak vaak mijn notities er nog even bij van een paar vragen die ik mezelf maandelijks stel, namelijk: waar ben ik trots op, wat kan beter, en waar wil ik op focussen in de komende maand. En dan begin ik te tekenen. Soms is het heel druk in mijn hoofd, dan zie je aan de tekening dat ik overzicht probeer te creëren. Het fijnst is het als ik in een soort flow kom. Dan daalt er een rust over me neer, zoals ik me kan voelen als ik in de natuur ben of aan zee. Op zo’n moment kom ik in verbinding met een diepere laag in mezelf en soms heb ik dan ineens een helder inzicht over mijn leven. Ik ben regelmatig verrast door wat er op papier komt.”
Spirituele groei
Erachter komen wat er in je leeft, geeft sturing aan je leven, en helpt bij spirituele groei. En daarvoor hoef je niet te kunnen tekenen. Les één van een art journal; laat los dat het mooi moet zijn. “Het gaat om het proces, niet om het resultaat,” zegt Wendy Robinson. Wendy is kunstdocent en maakt op YouTube tutorials onder de naam The Unexpected Gypsy. In haar journals schildert en tekent ze, maar plakt ze ook knipsels uit tijdschriften of stukjes tekst, geschreven op mooi papier. Ze gebruikt woorden en zinnen uit films en songteksten, affirmaties of zinnen uit haar geschreven dagboek. Laag na laag voegt ze toe op de pagina’s.
Zorgen voor jezelf
Wendy: “Iets schrijven op mooi papier en dat weer over iets anders heen plakken, klinkt misschien simpel, toch doet het iets met je. Je bent iets aan het creëren dat er daarvoor nog niet was. Het is een manier om op een dieper level bezig te zijn met teksten die je ontroeren, vrolijk maken of verder brengen.” Het maken van een art journal is volgens Wendy dan ook een ideale manier om bezig te zijn met spirituele groei en zelfzorg: “Het geeft plezier, het verbetert je stemming, het helpt bij het verwerken en loslaten van emoties, het is ook een vorm van mediteren en aandachtig zijn.” Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is ontdekken wie je bent en wat je wilt, zegt ze. Doordat je creatief bezig bent, spreek je een ander deel van jezelf aan. “Bij creativiteit is de rechterkant van je brein actiever. Dat is ook de kant waar je onbewuste dromen en wensen verstopt zitten. Daardoor komen er soms onverwachte dingen uit je handen. Terwijl ik ermee bezig ben, en de pagina’s zich vormen, leer ik vaak dingen over mezelf. Daardoor groei ik als mens. Net als mijn pagina’s ben ik ook a work in progress.”
Aan de slag
Het is begrijpelijk dat, als je niet bekend bent met art journaling, je misschien niet weet hoe je moet beginnen. Daarom volgen hier een aantal tips.
Opstarten
- Zoek een journal dat bij je past. Houd je van priegelen, zoek een klein notitieboek, werk je graag groots, ga dan voor een groot formaat. Ga je veel waterverven, kies dan dikker papier.
- Probeer verschillende teken- en verfmaterialen uit. Waterverf wordt vaak aangeraden voor art journals, omdat je daarmee losser werkt en grote oppervlaktes een mooi lichte kleur kunt geven. Andere materialen: fineliners in verschillende diktes, mooi papier, oude tijdschriften en boeken waarin je kunt knippen.
- Blok een tijd in je agenda waarin je ongestoord kunt werken.
- Probeer met enige regelmaat in je journal te werken. Bijvoorbeeld een vaste avond of ochtend in de week.
- Doe voordat je begint een korte meditatie of haal een paar keer diep adem.
- Sta stil bij wat je bezighoudt. Stel jezelf vragen of maak themapagina’s over dingen waar je tegenaan loopt, of waarvan je droomt.
- Werk in lagen. Plak of schilder gewoon over iets heen. Soms zie je pas na een tijdje wat je eigenlijk probeerde te zeggen.
- Vertel de waarheid in je journal. Hoe opener en eerlijker je kunt zijn, hoe meer betekenis het krijgt en hoe meer het je brengt.
Loskomen
1. Doodelen. Het mooie van doodelen, ofwel krabbelen, is dat het spontaan is. Welke vormen geven je een goed gevoel? Vul er een deel of een hele pagina mee om los te komen . Uit onderzoek blijkt dat mensen van doodelen rustig worden.
2. Niets zo intimiderend als een witte pagina. Mix met waterverf kleuren die je mooi vindt en vul de pagina met die kleuren. Experimenteer met het toevoegen van meer water om de kleur transparanter te maken of zwart om het juist donkerder te maken. Daaroverheen kun je gaan tekenen, schilderen of schrijven.
3. Muziek. Zet muziek op die niet afleidt, maar waarbij je lekker in een flow komt. Om los te komen kun je ook potlood, pen of kwast bewegen op het ritme van de muziek waarnaar je luistert.
4. Beweeg. Schud jezelf letterlijk los: ga staan, rek en strek en schud je handen en armen los.
Vragen
Stel jezelf een vraag en begin gewoon met schetsen, kleuren, verven, plakken en schrijven.
- Waar ben ik dankbaar voor?
- Wat houdt me tegen?
- Ben ik waar ik wil zijn?
- Wat is mijn verdriet?
- Waar ben ik trots op?
- Wat kost mij energie?
- Wat geeft me energie?
- Hoe gaat het met me?
- Waar ben ik bang voor?
Meer lezen over journaling?
Dit is hoe journaling je inzicht kan geven in je eigen ontwikkeling, of in die van je gezin.