Angst om afgewezen te worden is universeel. Maar met angst als raadgever kom je nooit verder dan het ‘veilige scenario’. Het beste antidotum volgens schrijver Jia Jiang? Laat je eens afwijzen, niet eenmaal, maar wel honderd keer.
Bang om afgewezen te worden
Breekt het zweet je al uit bij de gedachte aan afwijzing? Dat is heel normaal. Uiteindelijk zoekt ieder mens naar acceptatie en liefde, en het liefste zouden we dan ook elke vorm van afwijzing vermijden. Ontzettend effectief… als overlevingsmechanisme. Maar wanneer het gaat om dromen najagen, heb je soms toch meer aan een living on the edge-mentaliteit.
Maar hoe zorg je ervoor dat je vaker die comfort zone verlaat? Jia Jiang adviseert om de afwijzing eens op te zoeken. Want wanneer we bepaalde ervaringen steeds opnieuw beleven, groeit ons vertrouwen. En waarom zou ditzelfde niet gelden voor afwijzing?
Honderd keer ‘nee’
Schrijver, blogger en entrepreneur Jia Jiang doopte zichzelf tot proefkonijn en liet zich honderd dagen lang vrijwillig afwijzen. Waarom? Zijn angst weerhield hem van zijn grootste droom: een eigen bedrijf.
Nu denk je misschien: is afwijzing wel iets waar je vertrouwd mee kunt raken? De pijn de we voelen bij een afwijzing van een geliefde of wanneer we die droombaan mislopen lijkt onvermijdelijk. Volgens Jia Jing gaat het uiteindelijk ook niet om het elimineren van pijn, maar om je veerkracht.
Vijf lessen die je kunt leren van Jia Jiang’s afwijstour:
1. Verwonder je
De meest bizarre voorstellen resulteren soms in pure magie. Laat je verrassen en stel die vraag waarop je een luid en duidelijk ‘nee’ verwacht.
2. Maak je vertrouwd
Het geheim zit hem in de herhaling. Durf de confrontatie aan te gaan en maak je vertrouwd met afwijzing. Want de mooiste dingen vind je buiten je comfort zone.
3. Doe geen aannames
Soms doen we de meest vergezochte aannames na een afwijzing: het lag aan ons uiterlijk, hij of zij vertrouwt me niet, ik had het anders moeten vragen. Maar vaak ligt de ware reden van afwijzing ergens anders. Vraag daarom eens waarom iemand een ‘nee’ gaf.
4. Blijf de verbintenis aangaan
Instinctief slaan we na een pijnlijke afwijzing liefst op de vlucht. Maar er gaat een wereld aan mogelijkheden open wanneer we het gesprek niet uit de weg gaan. Elke afwijzing is namelijk een vorm van feedback: wat kun je ervan leren?
5. Omarm afwijzing
Of je wel of niet met afwijzing te maken krijgt heb je niet in de hand. Hoe je omgaat met afwijzing wel. Volgens Jia Jiang hebben de meest inspirerende mensen altijd te maken gehad met tegenslag. Als je ondanks talloze afwijzingen je dromen najaagt of blijft geloven in liefde, leer je denken in mogelijkheden, en niet in beperkingen. En dat heeft een positieve invloed op alle aspecten van je leven.
De Ted-talk van Jia Jiang
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Zeven tips om aardig ‘nee’ te zeggen.