Als je nee zegt, voel je je schuldig, maar als je ja zegt, baal je van jezelf. Ben jij een people pleaser, dan herken je dit vast.
Het is helemaal prima om vriendelijk en behulpzaam te zijn, maar people pleasen is iets anders. Dan zet je de belangen van een ander stelselmatig boven die van jezelf. Ontwikkelingspsycholoog en lifecoach Sasha Heinz noemt dit the disease to please. Als we mensen pleasen, managen we de angst dat iemand ons niet leuk zal vinden door invloed uit te oefenen op zijn of haar mening over ons, zegt zij.
Op het eerste gezicht lijkt people pleasing best bewonderenswaardig. Alsof mensen die het doen ontzettend zorgzaam, behulpzaam en gul zijn. People pleasers denken bijvoorbeeld ook: ik zeg ja omdat ik aardig of flexibel ben, of omdat ik geef om de gevoelens van anderen en een groot hart heb. Maar volgens Heinz is er een onderliggende reden, namelijk een hang naar lof, acceptatie en liefde. Zo bekeken lijkt people pleasing ineens helemaal niet zo’n fijne karaktertrek meer. Heinz noemt het dan ook een vorm van manipulatie waar niemand wat aan heeft. Jijzelf niet, maar een ander evenmin.
Door te erkennen dat je je gevoel van eigenwaarde laat afhangen door de acceptatie en goedkeuring van iemand anders, ben je al een heel eind. Maar als je echt wilt stoppen met people pleasen, moet je leren om ‘nee’ te zeggen.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Nee zeggen in 3 stappen
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, eerlijk nee zeggen is veel aardiger dan ja zeggen terwijl je er niet achter staat (want dat levert alleen maar irritatie en wrok op). Als nee zeggen je niet gemakkelijk afgaat, probeer dit dan eens:
1. Identificeer het nare gevoel
Denk terug aan de laatste keer dat je beloofde iets te doen dat je niet wilde doen. Beeld je nu in dat je het verzoek of de vraag had afgewezen. Wat zou daar zo vervelend aan zijn geweest? Wat had er kunnen gebeuren waar je zo bang voor bent? Op deze manier identificeer je je emotionele reactie: het nare gevoel. Waarschijnlijk ben je bang dat iemand boos wordt of je egoïstisch of onaardig zal vinden als je nee zegt. Relaties met anderen zijn ontzettend belangrijk voor ons emotionele welbevinden. Niet zo gek dus, dat zulke angsten behoorlijk sterk kunnen zijn. Maar als je eenmaal weet dat je gewoonte om te people pleasen voortkomt uit angst, en niet uit liefde, ben je minder geneigd om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt.
2. Draai de situatie om
Jij mag dan bang zijn dat anderen boos op je zullen zijn; je bent zelf ook verontwaardigd ten opzichte van hen, omdat ze je dingen ‘laten’ doen die je helemaal niet wilt. Je stuurt zo – stiekem, weliswaar – heel veel negatieve gevoelens hun kant op. Gebeurt er daarom iets vreselijks met ze? Storten ze in? Nee. Als anderen jouw verborgen woede kunnen overkomen, overleef jij die van hen heus ook wel. En zelfs al wordt iemand eens boos op je, zelfs al vindt iemand je minder aardig: de wereld vergaat niet.
3. Bedenk: je moet niks
Jezelf voorhouden dat je iets wel móet doen, is een leugen. Niets moet. Je bent volwassen en maakt je eigen keuzes. Schrap ‘zou moeten’ dan ook uit je vocabulaire en vervang het door ‘zou kunnen’. In plaats van ‘ik zou moeten helpen op de school van mijn zoon’ denk je bijvoorbeeld: ‘ik zou kunnen helpen op de school van mijn zoon’. Vraag jezelf dan of je echt wílt helpen, of dat je neiging om ja te zeggen vooral voortkomt uit angst voor wat de andere moeders wel niet van je zullen denken als je nee zegt. Wees eerlijk!
Even wachten…
Wat volgens Heinz ook kan helpen, is om 24 uur te wachten voordat je ja of nee zegt. Besteed die tijd om na te denken over wat je wilt, en wat het zou betekenen als je ja zegt. Hoe sta je er nú in, op het moment dat je het verzoek overweegt? En hoe zul je je in de toekomst voelen, op het moment dat je het verzoek daadwerkelijk moet uitvoeren? Denk je dat je er dan geen zin in hebt, zeg dan vriendelijk maar onomwonden – en zonder sorry – nee. Als je toekomstige jij wél bereid is om ergens tijd en energie in te steken, go for it. Maar doe het dan ook met liefde.