Neurowetenschapper en psychiater Tara Swart is ervan overtuigd dat wij gedachtekracht kunnen inzetten om datgene wat je wilt naar je toe te halen. In haar boek ‘De Bron’ brengt ze cognitieve wetenschap en spiritualiteit samen. Ze is ervan overtuigd dat intuïtie, emotie en rationeel denken elkaar niet uitsluiten, maar juist versterken als we optimaal gebruik maken van ons brein.
“Ik heb lang het gevoel gehad dat ik twee verschillende levens leidde”, zegt Tara Swart. “Ik groeide op in Londen, in een traditioneel Indiaas gezin, waarin men aan meditatie en yoga deed. We aten vegetarisch en kurkuma werd gezien als hét middel tegen alle kwalen. Buitenshuis was het leven heel anders, zeker toen ik aan de universiteit medicijnen ging studeren. Daar draaide alles om dingen waarvan je de werking empirisch moest kunnen bewijzen.”
Na haar studies ging ze aan de slag als psychiater in een ziekenhuis. Als midden-dertiger zag ze zichzelf dit werk niet de rest van haar leven doen. Ze was ontevreden over wat ze haar patiënten te bieden had – vooral medicatie en hospitalisatie – en miste in haar overvolle dagen de dingen die zij belangrijk vond: creativiteit en autonomie. Zou ze niet beter tot haar recht komen als coach, waarbij ze mensen kon leren hoe ze hun geestelijke gezondheid zouden kunnen versterken? Na lang dubben nam ze ontslag in het ziekenhuis. Precies in die tijd liep haar huwelijk op de klippen. Daar zat ze dan: zonder werk, zonder relatie. Zonder zelfvertrouwen.
Spirituele praktijken
Tijdens deze diepe persoonlijke en professionele crisis moest Tara Swart zichzelf opnieuw uitvinden. Ze vond troost bij haar wereld van vroeger. En wat bleek: die stond intussen helemaal niet meer zo diametraal tegenover die van de wetenschap. Integendeel: ze vormen een geheel en kunnen elkaar zelfs versterken, blijkt uit het nieuwste wetenschappelijke hersenonderzoek. Spirituele praktijken als meditatie en positief denken doen aantoonbaar iets goeds met je hersenen.
Nu is Swart dankzij deze inzichten een veelgevraagd coach, docent en spreker. In haar boek De Bron brengt ze cognitieve wetenschap en spiritualiteit samen en geeft ze praktische oefeningen, zodat wij net als zij ons gedroomde leven kunnen gaan leiden. Uitgangspunt: je denken, voelen en handelen bepalen de manier waarop je leeft. En dat zijn zaken die via je hersenen worden aangestuurd.
Wat is De Bron?
“De Bron is een breinoptimalisatie die hoofd, hart en ziel volledig met elkaar in balans brengt. Intuïtie, emotie en rationeel denken sluiten elkaar niet uit, maar versterken elkaar als je optimaal gebruikmaakt van je brein en alle functies daarvan tot bloei laat komen. Dat doe je door je emoties te leren beheersen en je zelfkennis, intuïtie, ratio en veerkracht te versterken of te ontwikkelen.”
Hoe kun je dat doen?
“Het brein is kneedbaar. Vroeger dachten we dat het zich ontwikkelde totdat je achttien was en dat het daarna klaar was. Dankzij MRI-scans weten we nu dat deze aanname niet klopt: je hersenen ontwikkelen zich tot ongeveer je 25ste en door nieuwe dingen te leren en open te staan voor verandering kun je ook daarna verbindingen in je hersenen aanleggen en versterken. Dat betekent dus dat we onze hersenen voor een groot deel zelf kunnen vormgeven, bijvoorbeeld door visualisatie. Hersenonderzoek laat zien dat het voor je brein niet veel uitmaakt of je iets daadwerkelijk doet of je je alleen sterk inbeeldt dat je het doet. Zelfs visualiseren dat je beweegt, verbetert je conditie al! Je ideale toekomst zo zintuiglijk mogelijk visualiseren helpt dus om die te verwezenlijken.”
Ongelooflijk! Hoe kun je je brein verder richting optimalisatie kneden?
“Neuroplasticiteit wordt bepaald door herhaling: als je steeds negatief denkt, gaan je gedachten na verloop van tijd automatisch die kant op. Evolutionair heeft het brein toch al de neiging om negatief te denken, om ons voor gevaar te behoeden. Als je iets wilt veranderen in je leven, zul je daarmee dus actief aan de slag moeten: een nieuw pad aanleggen in je hersenen. Een concreet voorbeeld: elke keer als je innerlijke criticus iets lelijks tegen je zegt, zou je daar onmiddellijk een positieve affirmatie tegenover moeten stellen. Op die manier voorkom je dat er een diep ingesleten pad rond negatieve gedachten in je brein wordt aangelegd, en dat je daarin gaat geloven. Als je daarentegen gelooft dat álles mogelijk is, kun je de wet van de aantrekkingskracht voor je laten werken.”
Daarvoor moet je brein wel in vorm zijn, begrijp ik.
“Ja, je brein heeft rust, vocht, zuurstof en voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren. Net zoals je niet zonder benzine kunt autorijden, kun je niet zonder goed te hebben geslapen, te hebben gegeten en genoeg te hebben gedronken van je brein verwachten dat het optimaal functioneert. Je gedachten resetten kost energie en lukt niet als je brein niet in een goede conditie verkeert. Dan zal het op de automatische piloot altijd voor de minst riskante optie kiezen. En dat is niet per se de optie die jou verder brengt. Iedereen vond dat ik een groot risico nam door mijn baan in het ziekenhuis op te geven, maar achteraf gezien liep ik een groter risico als ik daar was gebleven. Dan had ik mijn potentie niet kunnen realiseren én was ik waarschijnlijk ongelukkig gebleven.”
Tekst: Liddie Austin
Trek elke dag een gratis affirmatiekaart
Ook kun je een affirmatiekaart trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.
Meer lezen over de kracht van het denken?
Susan Smit geeft je een stoomcursus gedachtenkracht.