Sommige volwassenen raken het kind in zichzelf nooit kwijt, voor anderen is speels gedrag vooral iets ‘van vroeger’. Maar of je nu 6 of 60 jaar oud bent: speelsheid is goed voor je.
Volgens onderzoek van de Duitse Martin Luther Universiteit (MLU) maakt speelsheid alledaagse of zelfs saaie gebeurtenissen een stuk noemenswaardiger en vergroot het je algemene gevoel van welbevinden. Speels zijn kan je dus helpen om lekkerder in je vel te zitten.
Spelen versus speelsheid
Om verwarring te voorkomen: er is een verschil tussen spelen en speelsheid. Spelen staat voor gedrag, zoals een spel doen, een grapje maken tegen vrienden of familie, enzovoorts. Speelsheid is meer een houding, een karaktertrek waardoor je alledaagse situaties door zo’n lens kunt bekijken dat ze entertainend, intellectueel stimulerend of voor jou persoonlijk interessant worden. Speelsheid zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt improviseren, het leven niet altijd zo serieus neemt, het bijzondere in de kleine dingen ziet en geniet van nieuwe ervaringen. Als speelsheid van nature niet zo in je zit, kun je deze karaktertrek trainen.
Schrijfopdrachten over speelsheid
Aan het onderzoek van de MLU deden in totaal 533 deelnemers mee, verdeeld over 4 groepen. De placebogroep kreeg een opdracht die niet te maken had met speelsheid, de overige 3 experimentele groepen moesten elke avond een kwartier de tijd nemen om een van de volgende 3 schrijfopdrachten te doen:
3 speelse dingen
Schrijf op welke 3 speelse dingen je vandaag gedaan hebt. Noteer ook welke andere mensen erbij betrokken waren en hoe je je voelde.
Speelsheid gebruiken
Beschrijf een ervaring waarbij je op een onverwachte of nieuwe manier speels moest zijn, bijvoorbeeld in een bepaalde situatie op je werk. Schrijf ook op welke mensen er bij deze ervaring betrokken waren en hoe je je voelde.
Speelsheid tellen
Reflecteer op speels gedrag dat je vandaag hebt meegemaakt, of dit nu bij jezelf was of bij anderen. Noteer ook hoeveel ervaringen van speelsheid je in totaal hebt ervaren op deze dag.
Speelsheid vergoot je welbevinden
Voorafgaand aan het onderzoek vulden alle deelnemers een vragenlijst in over hun persoonlijkheid. Dit deden ze opnieuw na 1, 2, 4 en 12 weken. De onderzoekers verwachtten dat de deelnemers uit de 3 experimentele groepen zich meer bewust zouden worden van hun speelsheid, waardoor ze zich speelser gingen gedragen en zich mogelijk beter gingen voelen. Die hypothese klopte: deelnemers die elke avond een schrijfopdracht over speelsheid deden, namen deel aan meer speelse activiteiten en rapporteerden een toename in hun algemene welbevinden.
Volgens René Proyer, psycholoog aan de MLU, zijn de resultaten veelbelovend. ‘Ik geloof dat we deze kennis kunnen gebruiken om verschillende aspecten van het dagelijkse leven te verbeteren. Zo kunnen speciale interventies op het werk bijvoorbeeld leiden tot meer plezier of meer innovatie. Romantische partners kunnen vergelijkbare oefeningen doen om hun relatie meer bevredigend te maken.’
Speelsheid ontwikkelen
Wil jij meer speelsheid? Neem de komende 7 dagen (of langer) elke avond 15 minuten de tijd om een van de schrijfopdrachten uit het onderzoek te doen. Ook overdag kun je bewust aan de slag met een meer speelse manier van in het leven staan. Wees mindful over de schoonheid in alledaagse dingen, wijk af en toe af van je dagelijkse routine en doe vaker iets dat je nog niet eerder hebt gedaan.
Meer Happinez?
- Als de angst je in z’n greep heeft
- Accepteer alles van jezelf met deze oefening
- Waarom pijn onvermijdelijk is, maar lijden niet