Lieve boze,
Je bent boos. Je hartslag schiet omhoog, het onrecht klopt in je slapen, alles in jou komt in opstand, want wat gebeurt, is niet juist, niet waar, niet oké. En daar vlieg je uit de bocht, met overslaande stem. Je verlaat de kamer met een slaande deur en komt daarna weer terug: ‘En dan nog wat…’ Of, en dat is de andere mogelijkheid, je houdt het binnen en merkt dat je dagenlang met gebalde vuisten over straat loopt.
Schuldgevoel
Als je een vrouw bent, lieve boze, voel je je na een eventuele uitbarsting waarschijnlijk schuldig of slecht. Vermoedelijk heb je je lang proberen te beheersen, maar ging de stoom ineens van de ketel. Je vindt nog steeds dat je in je gelijk staat, maar je schaamt je voor de ‘lelijke’ manier waarop je dat te kennen hebt gegeven. Dat is niet vreemd als je je bedenkt dat vooral meisjes wordt aangeleerd om hun woede te onderdrukken en zo lang mogelijk aardig en beleefd te blijven. Zij worden geprezen om hun toegeeflijkheid en berispt om het laten horen van een krachtig ‘nee’ tegen wat verkeerd aanvoelt.
Woede is gezond
Als je je woede blijft binnenhouden, zul je je al even slecht voelen, maar dan omdat je gebukt gaat onder spanning en rancune. Je zenuwstelsel staat permanent onder druk, je voert waarschijnlijk hele gesprekken met rake argumenten in je hoofd, je bent geagiteerd en alert. Je slaat al die onderdrukte woede op in het lichaam en als je niet uitkijkt word je bitter. ‘Bitterheid is als kanker,’ zei de Amerikaanse auteur Maya Angelou, ‘het eet de gastheer op. Woede is gezond. Woede is als vuur; het brandt alle troep weg. Ik denk dat het wijs is om het te tonen, om onrecht te bestrijden dat wie dan ook wordt aangedaan.’
Boosheid als brandstof
Wat zou er gebeuren, lieve boze, als je je rechtvaardige boosheid beschouwt als brandstof om een onwenselijke, oneerlijke situatie te veranderen? Als een reinigende, vurige kracht die groter is dan je bescheidenheid, inschikkelijkheid en beleefdheid bij elkaar? En niet meer dan dat? Wat zou er gebeuren als je je woede als iets neutraals ziet? Niet goed en niet slecht, maar gewoon een menselijke reactie op het feit dat je grenzen op een of andere manier zijn overschreden? Er bestaan op zich geen negatieve emoties, want iedere emotie heeft waarde en draagt een boodschap in zich. Wel kun je een emotie op een zo buitensporige of onzuivere manier uiten of juist onderdrukken dat anderen er last van hebben en het negatief wordt.
Accepteer je woede
Door je woede te accepteren neem je jezelf serieus en komt er energie vrij om actie te ondernemen. De furie in je behartigt jouw belangen, als je haar de plek toewijst die ze verdient. Als je je boosheid als iets slechts beschouwt en jezelf erom veroordeelt, dan belemmert dit je om de aanleiding voor je boosheid aan te kaarten bij de persoon die je woede heeft opgewekt.
Voel wat je voelt
Wees gewoon boos als je boos bent. Voel wat er te voelen valt. Adem door de emotie heen voordat je hem uit. Als je voelt dat je niet anders dan uitzinnig kunt reageren, zeg dan met je laatste kracht: ‘Ik kom hierop terug’ en verlaat de situatie. Maar laat dan vervolgens de deksel niet op de pot zitten en kom er daadwerkelijk op terug – in niet mis te verstane bewoordingen.
Met achting voor de furie in jou en de grenzen die zij ermee bewaakt,
Susan
Meer lezen van Susan Smit?
Probeer jij altijd de harmonie te bewaren? Lees dan deze woorden.