Wil je binnenkort als HSP een dagje naar het strand, maar zie je hier tegen op? Ben je bijvoorbeeld bang dat je last krijgt van kou, of van nat en plakkerig zand dat schuurt?
Ongeveer één op de vijf mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Prikkels komen bij een HSP intenser binnen ten opzichte van een niet HSP. Dat heeft voordelen, maar kan ook nadelen hebben als je niet goed weet wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe je hier de vruchten van plukt. Deze tips helpen je om het gegarandeerd naar je zin te hebben op het strand:
1. Voorkom dat je verbrand
Bekijk vooraf de weersverwachtingen en zonkracht en houd hier rekening mee. Niets is zo vervelend als verbranden: hoogsensitieve personen kunnen de pijn van verbranding van de zon intenser ervaren. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur schijnt de zon het felst; omzeil deze tijden en ga eerder of later op de dag naar het strand. Zoek of creëer een schaduwplek; neem bijvoorbeeld een parasol mee. Ook een hoed, sjaal en zonnebrand zonder hormoonverstorende stoffen voorkomen het rood worden van de huid. Een gepolariseerde zonnebril neemt schitteringen weg, bijvoorbeeld van het felle zonlicht dat op de zee reflecteert, en geeft rust aan je ogen.
2. Speel in op de wind
Hoogsensitieve personen kunnen sneller last hebben van wind, en daardoor prikkelbaar worden. Wordt er wind verwacht? Neem eventueel een windscherm mee, of doe een (dunne) buff op je hoofd zodat je geen last hebt van wind. Een buff is onder meer een naadloze muts en hoofdband.
3. Creëer een fijne plek voor jezelf
Neem een grote handdoek mee waar je op kunt liggen of zitten. Leg de handdoek neer op een vlak stuk zand en leg eventueel op de punten van de handdoek wat voorwerpen neer (boeken, schoenen, een tas…). Zo voorkom je dat de handdoek verschuift, er zand in je kleding komt en gaat kriebelen. Tip: neem eventueel een extra handdoek mee als back-up, om je mee af te drogen.
4. Neem waterschoenen mee
Ben je bang om met je blote voeten in het donkere zeewater te gaan staan, of voelen schelpen onaangenaam aan je voeten? Kies als HSP ervoor om tijdens een stranddag met slippers over het zand te lopen en neem waterschoenen mee voor in zee.
5. Check de watertemperatuur
Voel eerst met je hand wat de temperatuur van het water is, voordat je jezelf er volledig in onderdompelt en begint te zwemmen. Wen langzaam aan het zeewater. Voelt het water te koud? Ga dan niet over je grenzen heen.
6. Neem laagjes kleding mee
Laagjes kleding helpen je om in te spelen op het actuele weer en om te voorkomen dat je het te koud of te warm krijgt. Ook slim: knip kledingetiketten voor vertrek uit (bad)kleding of plak aan de binnenkant een pleister over het label heen. Zo voorkom je gekriebel.
7. Vertrek op het juiste tijdstip
Kies een rustig plekje uit op het strand om je handdoek uit te leggen. Vaak loont het om een stukje verder te lopen dan waar de meeste mensen plaats nemen. Ga je in het weekend? Vertrek vroeg in de ochtend, om de drukte te omzeilen.
8. Drink voldoende water
Voldoende drinken (1,5 tot 2 liter per dag) voorkomt dat je uitdroogt en hoofdpijn kan opspelen. En eet tijdig, nog voordat je je buik hoort knorren, om irritaties te voorkomen.
9. Ontspannen op het strand als HSP
Onderzoek wat jou helpt om te ontspannen. Wellicht vind je het fijn om te lezen, te mediteren, een wandeling te maken of om yoga te doen op het strand. Niks doen?
Richt je aandacht op wat je ziet en wat jou gelukkig maakt. Want genieten geeft nieuwe energie!
Soms zijn er op het strand masseurs. Bepaal van te voren of je wel/geen massage wilt. Laat je je masseren? Blijf goed bij je eigen energie, zo voorkom je dat je emoties van de masseur overneemt.
Meer lezen over hooggevoeligheid?
- Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs
- Zó heb je een prettige menstruatie als HSP
- Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten