‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf’, hoor je vaak zeggen. Maar wat is dat nou precies?
Je ware zelf is niet je ego, ook al is dat wat de meesten van ons bedoelen als ze zeggen: ‘Dit ben ik’. Het ego heb je opgebouwd om te overleven in de wereld, die had je nodig en zul je ook nooit helemaal af kunnen schudden. Het ego is niet iets om te ‘doden’ of volkomen te ontstijgen, maar je kunt het ego zich wel laten ontspannen en verplaatsen naar de achtergrond, waar het hoort.
Is het je ego of je ware zelf?
Dit is hoe ik het onderscheid maak: egokwesties zijn mentaal of emotioneel en vaak behoorlijk onstuimig. Bij kwesties van je ware zelf, die vanuit je ziel komen, ervaar je vrolijke, vredige gevoelens. Verlangens vanuit je ware zelf zijn nooit afhankelijk van de situatie, van anderen of dingen die je zijn overkomen; ze komen vanuit iets diepers.
Een link met je ziel en je lichaam
Je ware zelf is evenmin een ideaal, verheven deel van jezelf – misschien is het zelfs niet eens een betere versie van jezelf dan die van nu. Maar het is in ieder geval echt. Je ware zelf is een aards zelf, vol levenslust, creativiteit, vreugde, ondeugendheid. Het is sterk gelinkt aan je ziel en je lichaam, want zodra je ernaartoe beweegt gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Er gaat iets open, je voelt ruimte, lichtheid en leven. Als je ervan af beweegt, voel je benauwdheid en beperking – en daarvoor loop je zo langzamerhand echt te lang op aarde rond.
Het Happinez festival komt terug!
- 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
- Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
- Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Zo beweeg je naar je ware zelf
Bewegen naar je ware zelf lukt het beste als je er geen grootse doelen of verwachtingen bij hebt: verlichting, rust of geluk. Het liefste wil je er niets van, streef je nergens naar en handel je vanuit je hart. Je bekijkt gewoon nieuwsgierig en liefdevol wat het je op dat moment brengt. Dat kan zomaar iets zijn waar je in eerste instantie niet op zit te wachten: dingen die je uit je comfortzone brengen, wat je nou niet bepaald een vooruitgang vindt, waar je je een beetje voor schaamt.
Hier schuilt de balans
Het is belangrijk dat je eigenschappen en kwaliteiten die omhoogkomen en zich aan je tonen niet indeelt in ‘hoog’ en ‘laag’ in de zin van goed en slecht. Zie alles in jou als verschillende instrumenten van een orkest die samen een symfonie voortbrengen, met hoge en lage tonen die elkaar complementeren. Ze horen bij elkaar, net zoals in de natuur, waar alles tegelijk bestaat, zoemt, fladdert, loopt, zwemt en kruipt, waar er een ritme is van dag en nacht, seizoen op seizoen, dat elkaar afwisselt. Er is geen hoog en laag in de natuur; er is alleen maar evenwicht te zien tussen de uitersten. In de beweging en de afwisseling schuilt de balans.
Laat je tegenstrijdigheden naast elkaar bestaan
Omarm de paradoxen in jezelf en ontstijg de dualiteit: het is niet of/of, maar en/en. Maak je geen zorgen om alle tegenstellingen die je in jezelf tegenkomt. De Griekse godin Persephone is de lieflijke dochtergodin én de koningin van de dood. Dat kan gewoon allebei. Dus laat je eigen tegenstrijdigheden maar zusterlijk naast elkaar bestaan. Laat ruimte voor je bravoure én je onzekerheid, je verlangen naar harmonie én je dwarsheid, je onverschrokkenheid én je angsten, je deemoed én je strijdlust, je intelligentie én je belachelijkheid. Het hoort allemaal bij je ware zelf, dus bied het ruimhartig onderdak.