‘Volg je passie.’ Een cliché misschien, maar toch een populair en veelgebruikt advies. Natuurlijk, het is prachtig om je leven in te richten rondom datgene waar jouw hart echt sneller van gaat kloppen. Des te frustrerender is het als je niet weet wat je passie is. Als je geen idee hebt hoe het voelt om echt warm te worden van een bepaald vak- of interessegebied.
Als je je passie nog niet gevonden hebt kan het stikjaloersmakend zijn: mensen die vol overgave vertellen over hun werk, hun ‘roeping’. Over het feit dat zij van hun passie hun beroep hebben gemaakt (of andersom).
Ook kan het lastig zijn om een mooie carrière te beginnen of om verder te groeien in je werk als je niet weet waar je het precies voor doet. Natuurlijk moet er brood op de plank komen en gaat voor niets de zon op. Je werk an sich hoeft dan ook niet per se je passie te zijn waar jij het elke dag weer warm van krijgt, zoals we dat bij een enkele geluksvogel zien. Maar het is wel degelijk belangrijk om gepassioneerd te werk te kunnen gaan en om dus voldoening te kunnen halen uit dat wat je doet. Zo behoud je het plezier in je bezigheden en word je uitgedaagd om stappen te zetten.
Heeft datgene dat jouw hart sneller doet kloppen zich tot nu toe nog niet gemeld? Deze toegankelijke trucjes en inzichten brengen je een stapje dichterbij je passie.
Stel jezelf deze drie simpele vragen
- Over welk onderwerp zou je 500 boeken kunnen lezen zonder verveeld te raken?
- Wat zou je vijf jaar lang achter elkaar kunnen doen zonder ervoor betaald te worden?
- Waar zou je je tijd aan besteden als je een geldboom in je tuin had?
Door deze drie vragen eerlijk te beantwoorden wordt het vinden van je passie makkelijker dan je denkt. Hiermee krijg je namelijk inzicht in hoe jij de rest van je leven het liefst zou willen inrichten. En daar komt je passie om de hoek kijken.
Je werk hoeft niet je passie te zijn
‘Alles wat je bloed sneller doet stromen is het waard om je tijd aan te besteden,’ zei Amerikaans schrijver en journalist Hunter S. Thompson ooit. Er zijn genoeg dingen die er toedoen om je tijd aan te besteden, ook al leveren ze je geen geld op. Daarbij: als iets je passie is, betekent dat niet dat je er per se goed in moet zijn (en dus geld mee moet kunnen verdienen). Denk aan een amateurkunstenaar die zich in de avonduren helemaal kan verliezen in het beschilderen van een canvasdoek, zonder hier betaald voor te krijgen. Het is toch prachtig om ergens zo blij van te worden? Daar kan geen euro tegenop.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Stap dus af van de illusie dat je van je passie je werk moet maken of van je werk je passie. Je kunt je passie namelijk ook buiten werktijden aandacht geven. Die mogelijkheid maakt jou een leuker mens en zorgt er ook voor dat je meer voldoening uit je dagelijkse werk kunt halen. Je weet dan namelijk waar je het voor doet.
Waar word jij absoluut niet blij van?
Maak een lijstje van bezigheden of dingen die jou chagrijnig maken, waar je een absolute hekel aan hebt. Door deze dingen te elimineren weet je in elk geval in welke hoek je je passie níet hoeft te zoeken.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Wat ook kan helpen is het maken van een lijstje van mensen die je bewondert. Is er een bepaalde overeenkomst te vinden tussen deze personen? Bijvoorbeeld de vakgebieden waarin zij werken of de talenten die zij bezitten? Door te kijken naar wat je precies aantrekt in een bepaald persoon en naar de overeenkomsten kun je gemakkelijker ontdekken waar jouw eigen passie ligt.
Terug naar je kindertijd
Spendeerde jij als kind uren aan het lezen van boeken? Kon je onophoudelijk blijven tekenen of bouwde je het liefst ingewikkelde hutten in het bos? Probeer je eens te herinneren waar je vroeger blij van werd, ver vóór je je drukmaakte om je studie of werk.
Wat was destijds je grootste hobby? Of had je er meerdere? Zou je het leuk vinden om je nu, op dit moment, opnieuw bezig te houden met die hobby’s? Duik in je geheugen en probeer het plezier dat je als kind ervoer terug te halen naar dit moment.
Je kunt deze techniek ook tegenovergesteld gebruiken: stel je voor dat je bijna 100 jaar oud bent. Waaraan zou je dan de afgelopen 20 à 30 jaar besteed willen hebben? Wat zou de stokoude versie van jou écht voldoening geven?
Online training Manifesteren
-
Laat je dromen en verlangens werkelijkheid worden
-
7 lessen over de basis van manifesteren
-
Cadeau: dagboekje dromen & doelen
Omarm je middelmatigheden
Heel veel mensen beschikken over meerdere specialismes waar zij ‘middelmatig’ in zijn. Niet gespecialiseerd of extreem goed, maar gewoon oké. Ben jij bijvoorbeeld best goed in het organiseren van een feestje, vind je het leuk om zo nu en dan naar een bandje te luisteren, ben je geen sterspeler maar pak je af en toe weleens de gitaar erbij omdat je daar blij van wordt?
Ook hier is het weer belangrijk om te kijken naar de overeenkomsten van deze onderdelen en de mate waarin je deze kunt combineren. Met de zojuist genoemde voorbeelden zou je je passie kunnen vinden in de muziek- of productiewereld: je bent geen excellente gitarist en van feestjes organiseren alleen kun je je werk (meestal) niet maken, maar in de combinatie daarvan zou je het gouden ei weleens kunnen vinden.
Ook Steve Jobs was niet ’s werelds beste ingenieur, beste verkoper, beste designer of beste zakenman. Hij was goed genoeg in deze dingen. Vervolgens voegde hij ze samen en dát leidde tot iets veel groters.
Meer lezen over werkgeluk?
Zo word je (weer) gelukkig op je werk.