Als je twintig bent, dan is het nog wel leuk om bij je vrienden op de bank te slapen en om kleren onderling te ruilen, je meubels alleen bij de kringloop te halen en om geen idee te hebben waarmee je je geld wil gaan verdienen. Maar wordt het op je 35e toch niet een beetje gek, om op Facebook te vragen of je weer een tijdje bij iemand anders op de bank mag crashen?
Geld maakt niet gelukkig
Geld is niet het allerbelangrijkste in het leven, en van alleen maar geld word je niet gelukkig. Daarvoor hoef je alleen maar een van de talloze onderzoeken op te zoeken met mensen die plotseling de loterij wonnen, en die een jaar later niet gelukkiger waren dan voor ze een grote smak geld op hun bankrekening hadden. Maar geld is wel nodig om eten te kopen, het zorgt ervoor dat je de huur of hypotheek van je huis kan betalen, en dat je af en toe naar een concert, een toneelstuk of naar een film kan gaan. En om ervoor te zorgen dat je luiers en eten voor je kinderen kunt kopen, en dat je ze kan laten sporten en studeren. Kortom: geld is nodig om mee te draaien in de maatschappij – ook als je je daartegen af wilt zetten.
Kiezen voor een geldloos bestaan
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om in een klooster te gaan leven, of in een zelfvoorzienende commune. Je kunt intrekken in Plum Village, of met je vrienden een kleine boerderij in Italië kopen en daar je eigen eten verbouwen. Maar de problemen die je in deze kleine gemeenschappen tegenkomt zijn vaak dezelfde problemen die er in onze samenleving zijn ontstaan – maar dan in miniatuurformaat. En als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om je te onttrekken van de maatschappij, maar het bevalt je toch niet helemaal, dan is het enorm lastig om de omschakeling terug naar de ‘normale’ maatschappij te maken.
Onderdeel van een geheel
Misschien kun je, als je spiritueel wilt leven, geld zien als onderdeel van het geheel – als onderdeel van ons ecosysteem. Als jij opeens besluit om geen jas aan te doen als het koud is, dan word je ziek. Maar als je een jas aantrekt en ervoor zorgt dat anderen zich ook warm kunnen houden door vuur te maken, is dat veel socialer dan uit protest kou willen lijden. Ja, geld zorgt voor heel veel problemen. Maar vergeet niet dat als je arm bent, echt arm, dan is het leven een heel stuk zwaarder. Als je geldzorgen hebt, functioneren je hersenen anders en maak je veel sneller beslissingen die op de lange termijn niet gunstig voor je zijn.
Verzamelen van groene briefjes
Dus misschien kun je het zo zien: geld is een middel, om jezelf gezond en fit te houden, en om te zorgen dat je lief en je kinderen een stabiel en veilig leven kunnen leiden. Zo zorg je ervoor dat je je er niet door laat leiden en dat je leven niet bestaat uit het alleen maar verzamelen van zoveel mogelijk groene briefjes. En als je geld te veel hebt, dan kun je zelf kijken welk doel je in de samenleving zou willen steunen – en zo de wereld een beetje beter te maken.
Meer lezen over geluk?
Wist je dat je 40% van je geluk zelf in handen hebt?