Dit is waarom positieve ervaringen uit je kindertijd zo belangrijk zijn

Dit is waarom positieve ervaringen uit je kindertijd zo belangrijk zijn Dit is waarom positieve ervaringen uit je kindertijd zo belangrijk zijn Dit is waarom positieve ervaringen uit je kindertijd zo belangrijk zijn

Het leven is niet altijd eerlijk. De één krijgt meer tegenslagen en moeilijke situaties op zijn of haar bordje dan een ander. Als je een moeilijke jeugd hebt gehad, is het helemaal niet zo gek dat je daar op latere leeftijd last van hebt.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat hoe meer negatieve ervaringen mensen noemen als ze terugkijken op hun kindertijd, hoe groter de kans is dat ze in hun volwassen leven te maken krijgen met lichamelijke, geestelijke en sociale problemen. Ze hebben bijvoorbeeld vaker last van depressies.

Toch hoeven negatieve ervaringen uit je kindertijd niet per sé te zorgen voor problemen met je emotionele of mentale gezondheid als volwassene. Er zijn ook heel veel mensen die – ondanks een lastige jeugd – een geestelijk en emotioneel gezond en zinvol leven leiden, zonder serieuze klachten. Uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt dat positieve ervaringen uit je kindertijd daarbij een belangrijke rol kunnen spelen. Als je naast de negatieve ervaringen ook voldoende fijne ervaringen hebt, werken die laatste als een soort buffer.

Persoonlijk betrokken

Hoofdonderzoeker dr. Christina Bethell was niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk gezien erg geïnteresseerd in de uitkomsten van het onderzoek. Bethell groeide op in het California van de jaren zeventig. In een arm gezin, omringd door drank- en drugsproblemen. Geen makkelijke jeugd. Maar er waren ook positieve invloeden. Haar oma, haar tijd op school en de buurvrouw die zich over de buurtkinderen ontfermde en voor ieder van hen verjaardagsfeestjes organiseerde, bijvoorbeeld.

Positieve factoren en ervaringen

Voor het onderzoek werd gekeken naar zeven positieve relationele factoren. Van ruim 6000 respondenten werd onderzocht of ze als kind over gevoelens konden praten met familie, zich gesteund voelden door familie in moeilijke tijden, tenminste twee volwassenen (anders dan hun ouders) in hun leven hadden die oprecht in hun geïnteresseerd waren, zich thuis veilig en beschermd door een volwassene voelden, zich gesteund voelden door vrienden, zich thuis voelden op school, en het prettig vonden om mee te doen aan activiteiten binnen hun gemeenschap. Daarnaast werd gekeken naar de nadelige ervaringen die ze als kind meemaakten en beantwoordden ze vragen over hun geestelijke gezondheid.

Duidelijk verband

Uit de verzamelde data bleek dat er een duidelijk verband is tussen positieve ervaringen in de kindertijd en emotionele gezondheid op latere leeftijd. Zo hadden respondenten met zes tot zeven positieve ervaringen als kind 72% minder kans op depressies als volwassene, in vergelijking tot mensen die geen enkele tot twee positieve ervaringen uit hun kindertijd noemden. Hoe groter het aantal positieve ervaringen als kind, hoe groter de positieve impact op de mentale gezondheid op latere leeftijd.

Hoopvol

Inmiddels werkt dr. Bethell als professor aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Zij is dus – in elk geval in professioneel op zicht – behoorlijk goed op haar pootjes terecht gekomen, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze opgroeide. Volgens dr. Bethell zijn de resultaten van het onderzoek hoopvol, omdat ze laten zien dat kinderen en volwassenen met (veel) negatieve ervaringen tóch een bloeiend leven kunnen opbouwen. Zelf is ze daar in elk geval een prachtig voorbeeld van.

Meer lezen?

  • Terug naar de onbezorgdheid van je kindertijd? Met deze routine krijg je je chakra’s weer in balans
  • Wil je verdriet van vroeger loslaten? Zo maak je ruimte voor een nieuw verhaal
  • Kun je ziek worden van je emoties? Zo zit het 
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen
Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen