Dit is waarom we nu moeten beginnen met liever zijn voor onszelf

Door Susan Smit
Fotografie Beeld Felix Sanchez
Dit is waarom we nu moeten beginnen met liever zijn voor onszelf Dit is waarom we nu moeten beginnen met liever zijn voor onszelf Dit is waarom we nu moeten beginnen met liever zijn voor onszelf

Verhalenvanger en onderzoekster Brené Brown speurt naar thema’s en patronen bij haar proefpersonen waar ze zelf nieuwsgierig naar is, en dat gaat vaak over schaamte en angst. Aan Susan Smit legt ze uit hoe ze omging met deze wake-up call.

Haar TED Talk over de moed van imperfectie, die ze nota bene de volgende dag eigenlijk wilde laten deleten, werd een van de best bekeken ooit. In haar werk als sociologisch onderzoeker en schrijver ontrafelt ze diep menselijke emoties als schaamte, kwetsbaarheid en erbij willen horen. 

Toch duurde het nog best lang voor je je realiseerde dat je zelf ten diepste worstelde met schaamte en angst.

“Heel lang, gek genoeg. Als ik onderzoek, richt ik me er volledig op om te beschrijven wat ik in de verhalen heb gehoord. Ik denk niet na over hoe het bij mij zit. Ik houd van speuren, maar dat deed ik lange tijd niet in mijn persoonlijk leven. Daar vond ik het fijner om te negeren hoezeer ik ten prooi viel aan schaamte. Dat veranderde in 2006, toen ik een lijst had gemaakt met twee kolommen die wel en niet behulpzaam zijn bij het leiden van een bezield leven. Boven de ene stond ‘wel’ en boven de andere ‘niet’. Onder ‘wel’ stonden begrippen als eigenwaarde, spelen, rusten, vertrouwen, authenticiteit. Onder ‘niet’ stonden zaken als gevoelens dempen, perfectionisme, je met anderen vergelijken. Toen ik de kolommen van een afstandje bekeek, schrok ik me een hoedje. Ik moest er even bij gaan zitten. Ik bleek helemaal en volledig te leven volgens de shit-lijst.” 

Hoe ging je om met die wake-up call?

“Ik ben een pragmaticus, dus ik bezocht een therapeut om eraan te werken. Ik zei tijdens de eerste sessie dat ik graag meer dingen van de ‘wel’-lijst nodig had en of ze me daarbij kon helpen. En of ze er vooral niet te veel gedoe, zoals het opdiepen van jeugdtrauma’s, van wilde maken (lacht hartelijk). Uiteindelijk heb ik anderhalf jaar bij haar gelopen en dat was niet gemakkelijk, maar heel waardevol. Het werd een complete inzinking, al zou je het ook als een spiritueel ontwaken kunnen beschouwen. De kosmos schudde me wakker en ik was er klaar voor om veranderingen aan te brengen.” 

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Wat heb je dan geleerd om te veranderen?

“Me minder druk maken over wat anderen van me zullen denken, bijvoorbeeld, mijn behaagzucht binnen de perken houden en vooral mijn behoefte om perfect te zijn te laten vallen. Het was tijd om mijn zelfkritiek aan te pakken. Als je je eigen verhaal onder ogen wilt zien, met al je tekortkomingen en zwakheden, dan is het cruciaal dat je dat met een milde blik doet. Zelfkennis opdoen zonder dat je aardig voor jezelf kunt zijn, brengt je alleen maar dieper in de zelfveroordeling. We zijn als mens nu eenmaal imperfect. Het is zaak je zachte en kwetsbare kanten niet te veroordelen, maar er beter mee om te leren gaan. Je sterke kanten, die ook goed zijn om in kaart te brengen, kunnen je daarbij helpen.”

Je nieuwste boek gaat over ons verlangen naar verbinding, erbij horen. Daarover heb je het vaker in je werk.

“We zijn als mensen gemaakt voor verbondenheid, voor deel uitmaken van een groep. Zo is onze bedrading. Vanaf het moment dat we geboren worden, hebben we verbondenheid nodig om ons emotioneel, lichamelijk, intellectueel en spiritueel te kunnen ontwikkelen. De mate waarin we verbinding ervaren met onze omgeving heeft invloed op de ontwikkeling en functioneren van onze hersenen.”

Meer lezen

Brené Brown, ‘Verlangen naar verbinding’, uitgeverij Lev. € 18,99

In Happinez ‘I am me’ lees je het volledige interview met Susan Smit en Brené Brown.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Vind je het soms ook moeilijk keuzes te maken? Met deze tips hak je al die knopen door
Vind je het soms ook moeilijk keuzes te maken? Met deze tips hak je al die knopen door