Dit zijn de zeven lessen over liefde die je gelezen moet hebben

Dit zijn de zeven lessen over liefde die je gelezen moet hebben Dit zijn de zeven lessen over liefde die je gelezen moet hebben Dit zijn de zeven lessen over liefde die je gelezen moet hebben

Liefde kan even prachtig als verscheurend zijn. Jan Geurtz schreef het boek ‘Verslaafd aan liefde’: dit zijn zeven lessen die je eruit kunt leren. 

Les 1: ego heeft een functie

Het ego heeft een functie en is noodzakelijk om in deze wereld te kunnen leven. Het hebben van een ego is niet een fout die voorkomen had moeten worden, maar een fase in onze bewustzijnsgroei. Egoloosheid is volgens hem dan ook een misleidende term: eerst moet je een ego ontwikkelen, en dan kun je het pas gaan ontstijgen. Aanvankelijk is het juist het ego dat ervoor zorgt dat we onszelf aanpakken en groeien.

Les 2: klamp je niet vast aan het ‘ik kan niet leven zonder jou’-gevoel

In het begin van ons leven maken we een fase door waarin we afhankelijk, behoeftig en onwetend zijn. Als moeder te lang wegblijft voelen we ons verlaten, angstig en bedreigd. Dat is reëel, want als baby ga je inderdaad dood als niemand zich om je bekommert. Dat gevoel om verlaten te worden steekt soms ook in liefdesrelaties de kop op, als we volwassen zijn en de angst niet meer reëel is. Jan Geurtz noemt dit het ‘ik kan niet leven zonder jou’-gevoel. Maar als je je angstvallig vastklampt aan de liefde, dan wordt de kans op een breuk juist groter.

Les 3: kijk naar het boeddhisme

Het bestrijden van een gedachte maakt haar alleen maar sterker. Losjes kijken naar je gedachten helpt. Beschouw gedachten als vogels die je hoofd binnenvliegen: als je boos wordt op de vogel, houd je hem gevangen. In het boeddhisme noemen ze dat samsara: je verliezen in je eigen projecties en je verzetten tegen wat is. Maar als je denkt: ha, daar is een gedachte en dat mag, dan kan de vogel weer wegvliegen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Les 4: liefde is geen winnen of verliezen

Het is in de liefde geen kwestie van winnen of verliezen. Het is immers niet eens leuk als je weet dat iemand bij je is omdat jij niet alleen wilt zijn. Volgens Jan bloeit een spirituele relatie pas op als de behoefte aan samen tijd doorbrengen bij beiden min of meer gelijk is. Niet wanneer de een in ellende af zit te wachten tot de ander weer wil samen zijn.

Les 5: heb lief als een waaghals en geef dat wat je zoekt aan jezelf

Er zit iets waaghalzerigs in de liefde. Jan: “Toen ik verliefd werd op een vrouw dacht ik dat het pijn zou gaan doen. Ik was zo buitensporig gek op haar. Hard rains gonna fall, dacht ik. Toch wilde ik er om die reden niet vanaf zien. Vanuit spirituele beoefening wist ik dat als dit pijn ging doen, ik die pijn sowieso aan zou kunnen. Het mag pijn gaan doen, dat is het me waard. Dat is niet hetzelfde als roekeloosheid, maar een beetje waaghalzerig is het wel. En het werkt: nog steeds is onze liefde zo zuiver.”

Les 6: spirituele ontwikkeling maakt liefde zuiver

Je eigen spirituele ontwikkeling, het besef dat liefde je eigen verantwoordelijkheid is, dat is wat liefde zuiver maakt. Ware liefde is eigenlijk niet eens liefde tussen twee mensen meer. De relatie, hoe mooi die ook kan zijn, is dan niet meer een hulpmiddel om liefde te ervaren en te ontwikkelen. Op Boeddha-niveau kun je zeggen dat ware liefde betekent dat je liefde voelt voor alles wat leeft. Het is onpersoonlijk in de zin dat het datgene waar je je liefde op richt, overstijgt. Liefde is een ruimte en alles wat daarin gebeurt, wordt omhelsd.

Les 7: van hartzeer kun je leren

Voor de meeste mensen is lijden hun eerste spiritueel leraar, maar dan moet je op een bepaald moment dat lijden wel gaan benutten voor bewustzijnsgroei. Hoe snel dat gebeurt, dat is voor iedereen anders. De intense ervaringen in de liefde zijn vooral verrijkend als je je tegelijkertijd oefent in gewaar zijn: er als het ware boven blijft hangen en zien wat er gebeurt en wat er met jou gebeurt. Ego beschouwt verliefdheid en de pijn van het scheiden als dingen die je moet vasthouden dan wel weghouden. Bindingsangst en verlatingsangst; die angsten zijn de diepste kracht achter ons levenslange streven naar liefde en de erkenning van anderen.

Meer lezen over de liefde?

Zo verschillend reageren mannen en vrouwen op een verbroken relatie.

Volgend artikel
De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie
De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie